Problem z otwieraniem bramy

mczekala567

Witam wszystkich.Czy od soboty 11.11 jest jakiś problem z serwerem?Nie mogę otwierać bramy.Aplikacja świeci na czerwono i komunikat na stronie,że rozłączono.WIFI w domu śmiga bez problemu,zasięg koło bramy też praktycznie cały.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

mczekala567 wrote: Mon Nov 13, 2023 6:59 am Witam wszystkich.Czy od soboty 11.11 jest jakiś problem z serwerem?Nie mogę otwierać bramy.Aplikacja świeci na czerwono i komunikat na stronie,że rozłączono.WIFI w domu śmiga bez problemu,zasięg koło bramy też praktycznie cały.
Czy problem masz tylko z tym jednym urządzeniem? Jakie to urządzenie? SBW-01 lub SBW-02?
Jeśli to SBW, to warto sprawdzić jak się zachowuje dioda statusowa na urządzeniu. Jeśłi nie świeci, to może to być ten problem:
viewtopic.php?t=13761

Wtedy należy zaktualizować oprogramowanie na SBW (jest już normalnie opublikowane, więc można to zrobić standardową procedurą).
Uruchamiasz moduł w trybie konfiguracji.
Otwierasz http://192.168.4.1
Ustawiasz "Firmware Update" na "Yes"
Restartujesz moduł aby się uruchomił w normalnym trybie.
[/qoute]
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dydyrydy

Ja też mam to samo. Jedna brama więcej jest na czerwono niż zielono od tych kilku dni jak pojawił się problem z aktualizacjami. Wcześniej działała jak pozostałe sprzęty, czyli niezawodnie. Reszta Sonofów też co kilkadziesiąt minut traci połączenie z serwerem. Tak się dzieje od 3 ostatnich aktualizacji, które były w ostatnich dniach.
klew

dydyrydy wrote: Mon Nov 13, 2023 4:36 pm Ja też mam to samo. Jedna brama więcej jest na czerwono niż zielono od tych kilku dni jak pojawił się problem z aktualizacjami. Wcześniej działała jak pozostałe sprzęty, czyli niezawodnie. Reszta Sonofów też co kilkadziesiąt minut traci połączenie z serwerem. Tak się dzieje od 3 ostatnich aktualizacji, które były w ostatnich dniach.
O których aktualizacjach piszesz?
Objaw, który opisujesz bardziej pasuje do problemów w wifi w domu
dydyrydy

Też bym tak powiedział i szukał u siebie problemu, ale do softu 7.5.18 śmigało wszystko cacy a od 7.6.8, potem 9 i wczoraj 10 widać, że coś jest nie tak.
mczekala567

Edit....wystarczyło na minutę odłączyć bezpiecznik od bramy.Coś musiało się zawiesić.
klew

mczekala567 wrote: Mon Nov 13, 2023 6:19 pm Edit....wystarczyło na minutę odłączyć bezpiecznik od bramy.Coś musiało się zawiesić.
Jeśli masz SBW, to zrób aktualizację softu.
Reset zasilania pomaga przy tym problemie co wcześniej pisałem, ale przy kolejnym resecie może znowu się zawiesić
dydyrydy

Jeszcze od razu pytanko odnośnie tych wspomnianych przeze mnie powyżej aktualizacji, ponieważ po nich własnie zniknęła mozliwość ręcznego włączania i wyłączania światła tam gdzie jest Sonoff Mini. W aplikacji bez problemu, ake fizycznym włącznikiem nie idzie. A przed tymi 3 ostatnimi aktualizacjami wszystko działało. Przywróciłem ustawienia fabryczne w Mini, ale nic to nke zmieniło.
klew

dydyrydy wrote: Tue Nov 14, 2023 7:10 pm Jeszcze od razu pytanko odnośnie tych wspomnianych przeze mnie powyżej aktualizacji, ponieważ po nich własnie zniknęła mozliwość ręcznego włączania i wyłączania światła tam gdzie jest Sonoff Mini. W aplikacji bez problemu, ake fizycznym włącznikiem nie idzie. A przed tymi 3 ostatnimi aktualizacjami wszystko działało. Przywróciłem ustawienia fabryczne w Mini, ale nic to nke zmieniło.
Ja nie mam pojęcia.
Proponuję zadawać pytania w odpowiednim dziale i w temacie dotyczącym tego samego, albo założyć nowy temat.

Return to “Pomoc”