v23.11 - termostat

User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Powoli na publiczne serwery trafia listopadowa wersja SUPLI ze wsparciem dla termostatów. Zmian jest dużo więcej, szczególnie patrząc od strony technicznej, ale póki co bez wdawania się w szczegóły i listy zmian informujemy, że wczoraj rozpoczęliśmy aktualizację i potrwa ona jeszcze prawdopodobnie kilka dni.

Clipboard - November 16, 2023 10_39 PM.png

Aktualizacja obrazów dockerowych została wydana 4 grudnia 2023.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kris.gie
Posts: 362
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Post

Fajnie być na svr1. Termostat na GG przeniesiony z bety, zarejestrował się i działa :). Dzięki
User avatar
Lector
Posts: 1454
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

Rozumiem że aktualnie obsługuje termostat do grzania lub chłodzenia.
Tryb AUTO i różnicowy jeszcze nie jest obsługiwany.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Lector wrote: Fri Nov 17, 2023 9:13 am Rozumiem że aktualnie obsługuje termostat do grzania lub chłodzenia.
Tryb AUTO i różnicowy jeszcze nie jest obsługiwany.
Auto i różnicowy nie są jeszcze wspierane po stronie aplikacji na telefony.
Do trybu auto planuję jeszcze po stronei urządzenia kilka rzeczy poprawić, bo temat trochę się "zapuścił" w ostatnich miesiącach, gdy skupiliśmy się na podstawowym termostacie.
Cloud i serwer powinny ogarniać poprawnie te termostaty. Z tym, że dla różnicowego nie było robionej żadnej specjalnej implemnetacji, więc nie pokazuje nigdzie "różnicy" temperatur :)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Kacper_Kociuba
Posts: 21
Joined: Fri Jul 22, 2022 3:33 pm

Post

Witam, może komentarz nie na miejscu, ale czy w genericu wybierając opcję termostat beta cloud muszę się tam oddzielnie zarejestrować oraz czy wtedy mój termostat będzie się wyświetlał w aplikacji supla w której jest reszta urządzeń? Jeśli jest to gdzieś wyjaśnione proszę o przekierowanie i przepraszam, dziękuję za pomoc.
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Kacper_Kociuba wrote: Fri Nov 17, 2023 9:53 am Witam, może komentarz nie na miejscu, ale czy w genericu wybierając opcję termostat beta cloud muszę się tam oddzielnie zarejestrować oraz czy wtedy mój termostat będzie się wyświetlał w aplikacji supla w której jest reszta urządzeń? Jeśli jest to gdzieś wyjaśnione proszę o przekierowanie i przepraszam, dziękuję za pomoc.
W GG jest jeszcze komentarz że termostat działa na beta ale jeśli twój produkcyjny cloud jest już w wersji 23.11 to możesz na niego dodawać już termostat.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Kacper_Kociuba wrote: Fri Nov 17, 2023 9:53 am Witam, może komentarz nie na miejscu, ale czy w genericu wybierając opcję termostat beta cloud muszę się tam oddzielnie zarejestrować oraz czy wtedy mój termostat będzie się wyświetlał w aplikacji supla w której jest reszta urządzeń? Jeśli jest to gdzieś wyjaśnione proszę o przekierowanie i przepraszam, dziękuję za pomoc.
beta-cloud to osobny serwer Supli, który działa niezależnie od Twojego konta założonego na cloud.supla.org.

Aktualnie termostaty działają już na części serwerów publicznych. Możesz sprawdzić, czy Twój serwer już ma nową wersję poprzez zalogowanie się na cloud.supla.org. Jeśli wyskoczy okno z informacją, że "trwa aktualizacja" i zaproponuje przeniesienie na nowszą wersję clouda, to znaczy, że Twój serwer już jest zaktualizowany i możesz termostat z GG, albo GKW-01 (albo dowolny inny) podłączyć już bezpośrednio do swojego głównego konta.

Jeśli nie, to warto poczekać :)

Jeśli nie chcesz czekać, to możesz założyć sobie konto na beta-cloud.supla.org i tam podłączyć termostat. W telefonie musisz wtedy dodać drugi profil i podać tam namiary na konto na beta-cloud. W aplikacji będzie można przełączać między kontami.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
przygod
Posts: 97
Joined: Wed Jul 17, 2019 9:31 am

Post

Dzięki za kolejny update!
1. Czy ten nowy termostat pilnuje całego przedziału (by kanał był włączony dla każdej napotkanej temperatury w przedziale od-do) czy raczej działa podobnie do tego ze skryptów gdzie włączenie/wyłączenie występowało tylko i wyłącznie przy przejściu przez daną temperaturę graniczną?

2. Czy jest w jakikolwiek planach dorzucenie jego opcji do obecnych modułów zamela (np ROW4m) dla ludzi takich jak ja, czyli niepotrzebujących kolejnego modułu? Obecnie mam termometry THW + podłogówka na ROW4m obsługiwane starym termostatem ze skryptów. Kolejny moduł, wymiana jednego z tych ROW4m na coś opartego na GG lub termostat na linux z supla-dev (ja akurat mam) wydaje się bezsensownym ograniczeniem. Tak, czytałem wasze komentarze że w przypadku braku prądu/internetu mogą wystąpić problemy.... ale te brzmią nieszczególnie przekonująco dla bardzo popularnych obecnie instalacji (np pompa ciepła+ wodna podłogówka) czy coraz bardzie popularnych zabezpieczeń (magazyn energii) gdzie to nie jest żadnym zagrożeniem...
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

ja sie niestety obawiam , ze posiadając juz GKW-01 , będzie on dla mnie zwykłym termometrem z wyswietlaczem i zastąpi mi tylko THW-01 w pokoju (obecnie na bazie zmian temperatury THW-01 , skrypty fracz'a właczają mi odpowiedni kanał w ROW-02 , ktory to ROW-02 steruje włączeniem i wyłączeniem odpowiedniego obiegu (grzeników /podłogóki) w piecu .

Gdybym miał pociągniety kabel od pieca (ktory jest na parterze przy ktorym mam zainstalowany ROW-02) do pokoju na pietrze w którym jest zainstalowany GKW-01 to nie miałbym problemu tylko pod wyjście przekaźnika z GKW-01 , podłączyłbym ten kabel i miód-malina . A tak ? Troche kicha , nie bede miał jak rozsądnie sterować piecem (sterowac kanałami ROW-02) uzywając funkcjonalnosci ktorą daje GKW-01.

Pozostaje mi potraktowac GKW-01 jako zwykły termometr i w skryptach fracza podmienic tylko sprawdzanie temperatury , nie z THW-01 tylko z GKW-01

Chyba ze ktos ma inny pomysł ? MOze czegoś nie wiem , nie rozumiem ? Czyli , jak , na bazie zmian przekaźnika GKW-01 , sterować kanałami w ROW-02 który jest zainstalowany daleko daleko od tego GKW-01? Reakcje na kanale termometru GKW-01 ne wchodzą w rachubę bo sa zbyt ubogie, zresztą traci sie cała funkcjonalność ktora daje GKW-01 (to juz wole pozmieniac skrypty fracz'a).

Gdyby przy GKW-01 mozna byłoby zdefiniować w cloud rekacje na włącznie/wyłączenie przekaźnika GKW-01..to by wystarczyło..... ale sie nie zapowiada bo na beta-coud nic takiego nie widze.

Podpowiedzi mile widziane :) co można bedzie zrobic kiedy cloud zostanie zaktualizowany do 23.11
Last edited by wsosniak on Fri Nov 17, 2023 6:13 pm, edited 1 time in total.
User avatar
klew
Posts: 8765
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

wsosniak wrote: Fri Nov 17, 2023 6:08 pm
Reakcje dla termostatu są w planach. Zależało nam już na wydaniu termostatów z podstawowymi funkcjami, zamiast robić kolejne rzeczy i opóźniać wydanie wszystkiego.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Nowości”