v23.11 - termostat

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Duch__ wrote: Sun Nov 19, 2023 12:03 pm
Mmof wrote: Sat Nov 18, 2023 8:13 pm
Duch__ wrote: Sat Nov 18, 2023 5:28 pm

Też mnie to ciekawi. Mam czujniki zdalne.

Czy można włączyć w termistatcie 8 przekaźników, z czego przekaźniki od 2 do 8 odpowiadają za otwarcie odpowiedniego obwodu, a przekaźnik 1 włącza się zawsze jeśli któryś z przekaźników 2 do 8 jest włączony?
Testowałem z liniami bezpośrednim i termostat działa tylko odczyt jest że opóźnieniem tak jak to jest w liniach bezpośrednich.
Najfajniej to byłoby móc odczytać wartość temperatury bezpośredbio z modułu z pominięciem serwera. Dostawca internetu padnie, ale w domu dalej ciepło bo wifi i moduły działają.
Ja testuje na warunkowaniu, działa niezależnie od neta, Na razie to działa, ale fakt z linkiem bezpośrednim nie zawsze możemy być pewni odczytu, dlatego wskazane radio :)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Może jak by rozbudować warunkowanie o termostat (zwiększ, zmniejsz temp, program, ręczny) działało by to płynniej :?:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

:)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

lukfud wrote: Sun Nov 19, 2023 2:30 pm:)
Azot sprowadzasz do stanu ciekłego? ;)
YoMan

Trzeba wgrac nowe oprogramowanie aby pojawił się termostat w cloud do urządzenia ?
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Jak masz wgrane oprogramowanie z termostatem to nie , jak nie masz wgranego termostatu to aktualizacja oprogramowania i w ustawieniach przekaźnika włącz termostat
kurus

wsosniak wrote: Sun Nov 19, 2023 12:01 pm
kurus wrote: Sun Nov 19, 2023 6:36 am Kiedy można spodziewać się powiadomień dla termostatu?
Zakładam ze chcesz dostawać powiadomienia kiedy GKW-01/termostat włączy grzanie/chłodzenie (czyli załączy swój przekaźnik ) .
Jesli tak to : pojawią się wtedy kiedy będą wprowadzone reakcje dla stanu przekaźnika termostatu. A pojawią sie :
viewtopic.php?p=166355#p166355

no chyba że to inaczej rozumiem :)

też na te reakcje czekam :) z innego powodu , ale też czekam :)
Tak dokładnie o to mi chodzi, na chwile obecna można zrobić sobie reakcje na czujniku temp który jest podpięty pod termostat że, ma wysłać powiadomienie przy temp przy której załącza się termostat i wyłącza. Narazie musi wystarczyć 🙂
wsosniak
Been thanked: 1 time

kurus wrote: Sun Nov 19, 2023 6:17 pm
wsosniak wrote: Sun Nov 19, 2023 12:01 pm
kurus wrote: Sun Nov 19, 2023 6:36 am Kiedy można spodziewać się powiadomień dla termostatu?
Zakładam ze chcesz dostawać powiadomienia kiedy GKW-01/termostat włączy grzanie/chłodzenie (czyli załączy swój przekaźnik ) .
Jesli tak to : pojawią się wtedy kiedy będą wprowadzone reakcje dla stanu przekaźnika termostatu. A pojawią sie :
viewtopic.php?p=166355#p166355

no chyba że to inaczej rozumiem :)

też na te reakcje czekam :) z innego powodu , ale też czekam :)
Tak dokładnie o to mi chodzi, na chwile obecna można zrobić sobie reakcje na czujniku temp który jest podpięty pod termostat że, ma wysłać powiadomienie przy temp przy której załącza się termostat i wyłącza. Narazie musi wystarczyć 🙂
tez mi sie wydawalo że moge taki termostart (grzanie) na tych reakcjach czujnika temperatury ustawić , ale ..... jest problem :) gdy stosuje sie warunki czasowe , tzn : jesli ma to działac przez cała dobe (bez warunków czasowych ) , to jest ok , jesli w pewnych godzinach reakcja ma zadziałac to juz sie nie da . Np : Grzanie ma sie załączyc jesli temperatura spadnie ponizej 21,0 stopni , ale tylko w godzinach od 5:00 rano do 23:00 . Kiedy jednak temperatura spadnie w nocy ponizej 21 stopni , to o tej 5:00 rano reakcja nie zadziała, bo rekacja zadziała tylko wtedy kiedy temperatura spadnie z POWYZEJ 21 stopni , PONIZEJ tej wartości . NO niestety o 5tej rano juz jest grubo ponizej tych 21 :)
Warunki czasowe przy reakcjach mają tylko sens dla zmian ON/OFF , otw/zamkniete.

Wiec dalej zostają supla scipts (na całe szczęście !! :) )
PuteR

Czy jak wgram soft z termostatem np. do sonoff basic czy innego to będzie to działało nawet jak nie będzie dostępu do Internetu?? Czy do takiego działania urządzenie musi być już dedykowane??
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

PuteR wrote: Mon Nov 20, 2023 6:50 pm Czy jak wgram soft z termostatem np. do sonoff basic czy innego to będzie to działało nawet jak nie będzie dostępu do Internetu?? Czy do takiego działania urządzenie musi być już dedykowane??
Funkcję programu tygodniowego i timera używają zegara i wymagają tego aby na urządzeniu była prawidłowa godzina.
Basic nie ma zegara z podtrzymaniem bateryjnym, więc po resecie i przy braku sieci, te funkcje nie będą działać.
Natomiast jeśli chcesz używać termostatu w trybie ręcznym, to nie powinno być żadnych problemów
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”