Mam kilka szybkich pytań odnośnie oprogramowania wgrywanego na ROW-2, MEW-1 i te z GUI-Generic dla Sonoff Mini r2, Dual R3 i Gosund SP111. Nurtuje mnie temat potrzeby zapisywania stanu sprzętu w EEPROMie. Na forach przewijają się informacje o zapisie co 3 lub 5 minut. Zasadnicze pytanie jest takie, po co w ogóle w pętli pisać np. stan przekaźnika? Co to ma na celu i kiedy dokładnie dzieje się zapis? Chciałbym być eko dla środowiska i dla budżetu, jeżeli mogę coś zoptymalizować pod swoje potrzeby - cieżko pogodzić mi się z faktem, że urządzenie za 50 zł / 150 zł w przypadku Zamela za 1 do 1.5 roku ma trafić na śmietnik.
- Czy w zależności od modelu czasy zapisu stanów różnią się?
- Czy któreś modele mają dłuższą żywotność niż 100 000 zapisów lub są takie, które tego limitu w ogóle nie mają?
- Czy w przypadku urządzeń z przekaźnikami wybranie opcji dotyczącej przewrócenia ostatniego stanu na "nie" powoduje, że stan nie jest pisany? (w zasadzie to nie ma zbytnio sensu pisanie, że przekaźnik był uruchomiony, skoro po restarcie ma i tak go nie uruchamiać)
- Czy do produktów Zamel można wgrać bezproblemowo alternatywny soft? Chodzi przede wszystkim o MEW-1. ROW-2 po prostu mogę zastąpić czymś innym.
Dzięki za pomoc!