Zamel sbw-02 - asystent sam otwiera bramę
-
Witam, posiadam bramę z napędem i centrala faac 455d. Jakiś czas temu zamontowałem sterownik sbw-02 zgodnie ze schematem na forum. By asystent mógł działać dołożyłem kontaktron. Niby wszytko działa ok, brama otwiera się i zamyka zarówno pilotem, asystentem czy to z aplikacji Supla (widać stan otwarty i zamknięty). Problem pojawia się gdy otwieram bramę asystentem a chce zamknąć pilotem. Po krótkim czasie albo nawet w trakcie zamykania, brama z powrotem się otwiera. W czym może być problem? Dodam, że nie jest to stała sytuacja, czasami bramy nie otwiera. Kontaktron zamontowany z odwróconą logiką, styka się gdy brama otwarta w pełni.
-
Kontaktron powinien zmieniać stan, gdy brama staje się całkowicie zamknięta.
Natomiast większość rzeczy, które obserwujesz wynika z mechanizmu jaki używa serwer Supli przy zamykaniu i otwieraniu bramy: supla domyślnie po 1 min sprawdza, czy stan bramy zmienił się na docelowy i jeśli nie to ponawia impuls sterujący.
Możesz to ustawić w kanale bramy w cloud. Tam jest ilość powtórzeń oraz sposób detekcji stanu bramy (stan jest sprawdzany albo po minucie, albo cały czas w ciągu minuty)
Natomiast większość rzeczy, które obserwujesz wynika z mechanizmu jaki używa serwer Supli przy zamykaniu i otwieraniu bramy: supla domyślnie po 1 min sprawdza, czy stan bramy zmienił się na docelowy i jeśli nie to ponawia impuls sterujący.
Możesz to ustawić w kanale bramy w cloud. Tam jest ilość powtórzeń oraz sposób detekcji stanu bramy (stan jest sprawdzany albo po minucie, albo cały czas w ciągu minuty)
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Trudno jest mi zamontować kontaktron w taki sposób żeby działał na zamknięcie, dlatego zmieniłem logikę. Spróbuję zmienić ustawienia w cloud jak nie pomoże to pokombinuje z tym kontaktronem.