Serwer lokalny, częstotliwość zapisu danych

bhejduk

Wykorzystuję warunki w supla cloud do sterowania grzaniem bojlera, niestety zapis danych co 10 minut powoduję co jakiś czas że brakuje wieczorami ciepłej wody, rozbiór zbiornika jest na tyle szybki że po 20 minutach gdy zostanie uruchomione grzanie, to niestety nie zdąży podnieść temperatury.
Czy stosując serwer lokalny mógłbym zwiększyć częstotliwość zapisu i uniknąć w przyszłości takich problemów.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bhejduk wrote: Tue Nov 21, 2023 10:26 am Wykorzystuję warunki w supla cloud do sterowania grzaniem bojlera, niestety zapis danych co 10 minut powoduję co jakiś czas że brakuje wieczorami ciepłej wody, rozbiór zbiornika jest na tyle szybki że po 20 minutach gdy zostanie uruchomione grzanie, to niestety nie zdąży podnieść temperatury.
Czy stosując serwer lokalny mógłbym zwiększyć częstotliwość zapisu i uniknąć w przyszłości takich problemów.
Co to znaczy "wykorzystuję warunki w supla cloud"? Masz na myśli Reakcje? Jeśli tak, to reakcje działają niezależnie od zapisu danych historycznych do bazy.

Na własnej instancji nie można zmieniać tego czasu zapisu, bo apki przestaną działać (one zakładają, że tam jest 10 min interwału).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

To lepiej zastosuj termostat który można już wygenerować w GG i jest dostępny na roboczym claud, będzie chodził autonomicznie po problemie :D
bhejduk

Obserwując jak grzeje się bojler to wygląda na to że dopóki temperatura na odczycie w aplikacji nie zmieni się to sonoff nie załącza mi grzania. Jest to spory problem. Mam ustawione trzy stopnie histerezy.
bhejduk

Gitman wrote: Tue Nov 21, 2023 10:43 am To lepiej zastosuj termostat który można już wygenerować w GG i jest dostępny na roboczym claud, będzie chodził autonomicznie po problemie :D
Zaraz poszukam, dziękuję.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pomyśl, tak jak proponuje @Gitman nad zastosowaniem termostatu. Będzie Ci to działało prawidłowo nawet w przypadku awarii Internetu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bhejduk

Robert Błaszczak wrote: Tue Nov 21, 2023 11:13 am Pomyśl, tak jak proponuje @Gitman nad zastosowaniem termostatu. Będzie Ci to działało prawidłowo nawet w przypadku awarii Internetu.
Polecasz któreś konkretne, widzę że jest ich kilka.
Robert Błaszczak

Nie wiem, jakim urządzeniem obecnie załączasz grzałkę bojlera i jaki czujnik temperatury posiadasz. Opisz coś więcej, jak to masz rozwiązane aktualnie pod względem sprzętowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

bhejduk

Wykorzystuje sonoff basic r2, tak było mi najprościej/najszybciej wykonać monitorowanie bojlera i pompy ciepła samoróbki.
Robert Błaszczak

Do tego R2 masz podłączony też czujnik temperatury? To DS18B20?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Ogólna dyskusja”