Witam.
Czy jest możliwość podpięcia pod suple gotowych głowic termostatycznych Wi-Fi dostępnych na rynku?
Najważniejsze bym mógł robić zależności w jednej chmurze.
Głowica np APRM-04-001 appartme Zigbee ( pierwsza lepsza z Google)
Dzięki
Termostat grzejnikowy
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Supla nie ma integracji z Zigbee i Zigbee to nie Wifi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie do Supli tego wprost nie podłączysz.
Ja planuję zrobić sobie integrację do moich obecnych termostatów (są na Wi-Fi, ale też nie da się tam nic wgrać, więc będę integrował przez zewnętrzną chmurę producenta termostatów). Będzie ona na sd4linux - więc można to uruchomić na dowolnej maszynie z Linuxem (o ile są tam kompilatory i da się instalować rzeczy
- np. na starym laptopie, domowym serwerze, malince itp.
Jeśli znajdziesz jakieś integracje dla tych głowic, aby mieć do nich dostęp na linuxie (np. integracje typu zigbee2mqtt, albo cokolwiek do Home Assistant), to będziemy mogli spróbować to podpiąć.
Ale to zabawa dla lubiących taką zabawę
.
Ja planuję zrobić sobie integrację do moich obecnych termostatów (są na Wi-Fi, ale też nie da się tam nic wgrać, więc będę integrował przez zewnętrzną chmurę producenta termostatów). Będzie ona na sd4linux - więc można to uruchomić na dowolnej maszynie z Linuxem (o ile są tam kompilatory i da się instalować rzeczy
Jeśli znajdziesz jakieś integracje dla tych głowic, aby mieć do nich dostęp na linuxie (np. integracje typu zigbee2mqtt, albo cokolwiek do Home Assistant), to będziemy mogli spróbować to podpiąć.
Ale to zabawa dla lubiących taką zabawę
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Nie mamy żadnego mostu zigbee zrobionego. Projekt jest otwarty - można przecierać szlaki dla innychlukasz06 wrote: Wed Nov 22, 2023 8:33 am A nie można zigbee dodać do supli? Inne systemy jakoś to obsługują.
Gdzieś, kiedyś były plany, aby dodać most zigbee, ale kompletnie nie mamy zasobów ludzkich na takie rzeczy.
Rozumiem, ale przez to, że tego Supla nie wspiera musimy iść na około, choćby z tym termostatem grzejnikowym. Teraz mamy już kanał termostatu, ale nie można go w pełni wykorzystać. Niestety większość ludzi sama sobie nie poradzi z linuxem i innymi skomikowanymi zagadnieniami typu mqtt.
Potrzebne coś co się montuje i działa,
nie wiem może jakieś rf. Chodzi mi o gotowca. Nie zawsze musi być to Zamel.
-
klew
Rozumiem. Jeśli znasz jakichś producentów głowic (najlepiej jednak na Wi-Fi), którzy chcieliby wypuścić swoje produkty w Supli, to niech się skontaktująlukasz06 wrote: Wed Nov 22, 2023 9:00 am Rozumiem, ale przez to, że tego Supla nie wspiera musimy iść na około, choćby z tym termostatem grzejnikowym. Teraz mamy już kanał termostatu, ale nie można go w pełni wykorzystać. Niestety większość ludzi sama sobie nie poradzi z linuxem i innymi skomikowanymi zagadnieniami typu mqtt.
Do zigbee i innych RF, potrzebny jest jeszcze jakiś odbiornik (most), który to prześle dalej po "zwykłej" sieci. Takie coś też jest możliwe, ale j/w.
-
Buczek
Czyli na chwilę pozostaje elektrozawór i przekaźnik z termometrem 
Apropo przekaznika, jaki polecicie do 16A?
I czy da się przerobić SONOFF MINI R3 Sterownik eWeLink Wifi dopuszkowy na suple?
I czy da się przerobić SONOFF MINI R3 Sterownik eWeLink Wifi dopuszkowy na suple?
-
klew
16 A do elektrozaworu? To termostat do całego bloku mieszkalnego?Buczek wrote: Wed Nov 22, 2023 10:01 am Czyli na chwilę pozostaje elektrozawór i przekaźnik z termometrem
Odnośnie sonffa:
tutaj ktoś pisał, że ma wgraną suplę: viewtopic.php?t=13977
a tutaj, że się nie da: viewtopic.php?t=10633 - ale to temat sprzed roku
-
Buczek
Potrzebuje do załączania pompy16 A do elektrozaworu? To termostat do całego bloku mieszkalnego?![]()