Witam wszystkich forumowiczów! Mam problem z wgraniem softu do ESP2866 za pomocą nodemcu, bo nie widzi mi urządzenia. Posiadam USB converter:
https://botland.com.pl/konwertery-usb-u ... 33-5v.html
i taki moduł:
https://botland.com.pl/nowosci/9391-mod ... ka-5v.html
Za pomocą PuTTY mogę się połączyć z modułem ESP2866 gdy jest on wpięty razem z przekaźnikiem, lecz gdy próbuję tego samego dokonać podpinając się centralnie pod ESP2866, to już nie ma odpowiedzi od modułu. Oczywiście zworkę przestawiam na 3,3V przy próbie połączenia do modułu. W nodeMCU nie widzi urządzenia podpiętego do przekaźnika jak i osobno. Czy jest jakiś tutorial, który mógłbym przejrzeć i byłby pomocny w mojej sytuacji, lub czy macie może jakieś rady, jak połączyć się z tym modułem, aby wgrać do niego soft Supli?
Problem z ESP2866
-
slawek
Musisz zewrzeć gpio0 do masy przed włączeniem zasilania.
Muszę cię zmartwić - ten moduł wymaga przeróbki do pracy z suplą...
Zobacz ten wątek:
viewtopic.php?f=27&t=2599&hilit=ma%C5%8 ... st+pieknie
Muszę cię zmartwić - ten moduł wymaga przeróbki do pracy z suplą...
Zobacz ten wątek:
viewtopic.php?f=27&t=2599&hilit=ma%C5%8 ... st+pieknie
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Paul119
Rozumiem, że po wgraniu softu SUPLI do ESP2866 powinienem móc się połączyć z siecią SUPLA w celu konfiguracji? Jeśli tak, to na każdym z urządzeń które mam w domu, nie mogę się połączyć z tą siecią. Czy soft z podanego przez Ciebie linka jest prawidłowy? Gdzie powinienem dokonać przeróbek hardware -> w ESP2866 czy na płytce przekaźnika?
-
slawek
Jaki soft użyłeś?
Jeśli w wersji 2.5.3 to powinieneś móc dodać urządzenie z apki automatycznie - pod warunkiem, że masz konto na oficjalnym serwerze svr...org
Jeśli w wersji 2.5.3 to powinieneś móc dodać urządzenie z apki automatycznie - pod warunkiem, że masz konto na oficjalnym serwerze svr...org
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
Paul119
Tak, soft ma taki numer jak piszesz i jest z ściągnięty z linka, który wcześniej podałeś. Problem z błędem podczas próby połączenia do sieci SUPLA nadal występuje. Aplikacja Supla podczas dodawania urządzenia sama sugeruje żeby się połączyć z siecią SUPLA, z którą niestety nie mogę się połączyć.
-
Zybi
W apce na smartfonie masz wybrać swoją sieć wi-fi i hasło do niej, podczas dodawania urządzenia, a nie sieć Supli z modułu, który chcesz zarejestrować na cloudzie.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jeżeli konfiguruje z iPhone-a to aplikacja w pewnym momencie prosi użytkownika o manualne połączenie się z siecią ESP.Zybi wrote: Wed Jan 03, 2018 6:07 pm W apce na smartfonie masz wybrać swoją sieć wi-fi i hasło do niej, podczas dodawania urządzenia, a nie sieć Supli z modułu, który chcesz zarejestrować na cloudzie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.