Piec gazowy

kiler88
Been thanked: 1 time

Na znanym portalu przekaźnik z cewką 230V 8 zł, to pewnie niewiele drożej kupisz na miejscu, a Wemosa już podobno masz przy tym piecu.
Arek.kandula

Hej a pokażesz kolego jak taki przekaźnik wygląda ora jak już go będę miał to jak to wszystko poskładać do kupy żeby to działało.pozdrawiam serdecznie.
Arek.kandula

Ponawiam prośbę o pomoc w temacie. Jaki przekaźnik z cewka kupić i jak to poskładać
kiler88

Np. taki przekaźnik:
https://allegro.pl/oferta/stycznik-prze ... 9552211121
Pewnie niewiele drożej znajdziesz gdzieś w lokalnym sklepie. Zasilanie cewki przekaźnika: N bierzesz z zasilania Salusa, a L ze styku Salusa, ale tego który ma napięcie dopiero po załączeniu przez pogodynkę, musisz to sprawdzić miernikiem. Później którąś z par styków przekaźnika użyj do podania sygnału na Wemosa, którego już masz do pomiaru temperatury. No i na nim jak masz GG to musisz sobie skonfigurować.
Arek.kandula

Kolego a mogę prosić o jakiś rys. Tego co napisałeś .
kiler88

Image

Przewodów już podpiętych pod odbiornik oczywiście nie odpinasz, dokładasz tylko nowe do przekaźnika. No i musisz sprawdzić na którym styku przychodzi faza z pieca, żeby podpiąć cewkę przekaźnika pod ten drugi. Tylko pamiętaj podłączać po wyjęciu wtyczki z gniazdka, czy tam opuszczeniu bezpiecznika, nie pod napięciem. I nie podaj przez przypadek 230 na Wemosa.
Arek.kandula

Wracam do tematu . Przekaźnik kupiony i teraz mam czas żeby to ogarnąć. Dziś sprawdzałem probówka na którym styku jest faza wychodząca z pieca i na obydwu stykach świeci się . Na jednym mocniej a na drugim słabiej. Moje pytanko pod który styk podłączyć się. Proszę bo pomoc.
Arek.kandula

Niestety kolego nie działa tak jak napisałem i narysowałeś . I na dodatek przestał działać odbiornik .
Pietras81

Arek.kandula wrote: Sat Nov 25, 2023 5:33 pm Niestety kolego nie działa tak jak napisałem i narysowałeś . I na dodatek przestał działać odbiornik .
Teraz nie jest pogoda na takie testy i zabawy.
https://pietras-81.aqi.eco/
Arek.kandula

Dzięki kolego Kiler88. Wszystko śmiga okazało się że był walnięty przekaźnik. Na drugim już działa. Tylko zauważyłem że grzeje się strasznie czy to normalne?

Return to “Pomoc”