Możesz jakiś dane dodatkowe wyrzucić po UART??
W celu zobaczenia co się dzieje w środku..
DS18B20
-
Te problemy wynikają wg mnie z tego, że tworzyłem za każdym razem OneWire dla każdego obiektu. Przerobiłem to aby tworzyć jeden OneWire dla wszystkich obiektów. Zobacz czy teraz jest dobrzeMaG wrote: ↑Thu Nov 23, 2023 6:32 pm No jest trochę lepiej, ale jeszcze nie jesteśmy w punkcie wyjścia.
1. W ogóle nie ma inicjalizacji (przeszukiwania magistrali, odczytu sposobu zasilania, odczytu konfiguracji i ewentualnego zapisu konfiguracji jeśli jest różna od zakładanej). Pierwszy rozkaz po resecie to od razu start pomiaru.
2. Odczyt wyniku wygląda OK, (testowałem przy jednym i przy 2 czujnikach).
3. Zasilanie z lini nadal nie działa (ale to może być powód tego że nie ma odczytu sposobu zasialnia.
4. nie za każdym razem, ala często zdarza się przy starcie pomiaru (44H), że rozkaz jest wysyłany dwukrotnie, drugi już po starcie pomiaru.Ma być tylko 1 rozkaz 44 dla wszystkich. (załącznik)
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
możesz wyrzucić przez UART konfigurację portów dla 1W?
Stan rejestrów po inicjalizacji 1W
Stan rejestrów po inicjalizacji 1W
-
Coś się wysypuje po skonfigurowaniu 1W.
Przestaje działać konfiguracja, na czujniku nie ma żadnych przebiegów.
Miga niebieski LED i tylko można wgrać soft na nowo.
2 razy sprawdzałem.
Może robiłem jakiś błąd bo było już późno, ale nie udało mi się tego uruchomić
Co do testów, to dzisiaj jeszcze coś mogę zrobić i odpuszczam temat ze względu na brak czasu
Przestaje działać konfiguracja, na czujniku nie ma żadnych przebiegów.
Miga niebieski LED i tylko można wgrać soft na nowo.
2 razy sprawdzałem.
Może robiłem jakiś błąd bo było już późno, ale nie udało mi się tego uruchomić
Co do testów, to dzisiaj jeszcze coś mogę zrobić i odpuszczam temat ze względu na brak czasu
-
Mam pytanie sonoff touch triple ds podłączony na TX. Nie chce wstać -- więc postanowiłem go zaktualizować do najnowszego GG, dalej nic dodaje rezystor 4,7k dalej nic już 3 dzień i kilka różnych ds. Gdzieś wyczytałem że dodanie 10k pomaga i otóż pomogło ale wartość którą wskazuje ds to jakieś 30.8 stopnia i tak się wacha od 30.4-31 Stopni. spotkał się ktoś z tym ? Postanowiłem zmniejszyć trochę rezystor i połączyłem w szereg 4.7k i 1k dzięki temu uzyskałem trochę więcej niż 4.7 a mniej niż 10. Ale wskazania ds to dalej 30 gdzie powinno być 21 stopni.
-
Rezystor ma być 4k7 i nie jest to problem doboru rezystancji.
Jeżeli od moich ostatnich testów nic się nie zmieniło (a chyba nie) to biblioteka jest coś nie tak i to po prostu nie działa.
Czekamy na poprawki. Ja mogę coś po testować jak dostanę sygnał, ale czas mam ograniczony.
Jeżeli od moich ostatnich testów nic się nie zmieniło (a chyba nie) to biblioteka jest coś nie tak i to po prostu nie działa.
Czekamy na poprawki. Ja mogę coś po testować jak dostanę sygnał, ale czas mam ograniczony.
-
A czy na pewno sprawdzałeś na najnowszej wersji? Chyba z piątku.MaG wrote: ↑Sun Nov 26, 2023 5:20 pm Rezystor ma być 4k7 i nie jest to problem doboru rezystancji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
To było 7.7.7 o ile dobrze pamiętam.
Już generuję obecny sprawdzę
Już generuję obecny sprawdzę
-
Pin TX nie jest chyba dobrym wyborem dla wejścia 1W raczej RX powinien służyć jako wejściedaw34 wrote: ↑Sun Nov 26, 2023 4:56 pm Mam pytanie sonoff touch triple ds podłączony na TX. Nie chce wstać -- więc postanowiłem go zaktualizować do najnowszego GG, dalej nic dodaje rezystor 4,7k dalej nic już 3 dzień i kilka różnych ds. Gdzieś wyczytałem że dodanie 10k pomaga i otóż pomogło ale wartość którą wskazuje ds to jakieś 30.8 stopnia i tak się wacha od 30.4-31 Stopni. spotkał się ktoś z tym ? Postanowiłem zmniejszyć trochę rezystor i połączyłem w szereg 4.7k i 1k dzięki temu uzyskałem trochę więcej niż 4.7 a mniej niż 10. Ale wskazania ds to dalej 30 gdzie powinno być 21 stopni.
-
NOOOOO jest git.
Działa poprawnie i jest też silan jedynka do zasilanie z linii.
Przy podłączeniu 3 przewodowym też OK
No nie pochwaliłeś się....
Po napisz jeszcze w czym był problem.
Pewnie konfiguracja portu (obstawiam)
Działa poprawnie i jest też silan jedynka do zasilanie z linii.
Przy podłączeniu 3 przewodowym też OK
No nie pochwaliłeś się....
Po napisz jeszcze w czym był problem.
Pewnie konfiguracja portu (obstawiam)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.