ZAMEL THW-01 - Testy

klew

Widać, że oba mają podobne trudności z siecią.
To że na wykresach jeden wygląda lepiej, może być przypadkiem. Supla zapisuje temperature do bazy co 10 min I jeśli trafi na moment, gdy czujnik nie jest dostępny, to robi się luka.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
przemekbial

Podłączyłem testowo do innego routera.
klew

A sprawdzałeś jaki zasięg miały urządzenia na poprzednim routerze?
Jak wygląda otoczenie sieci bezprzewodowych? Robiłeś jakiś skan i optymalizowałeś choćby numer kanału?

Urządzenie iot działają raczej na starszych wersjach standardu Wi-Fi i czasami niektóre nowości w routerach im nie sprzyjają. Dlatego dla iot warto mieć osobno wydzieloną sieć, skonfigurowaną pod te urządzenia
przemekbial

klew wrote: Mon Nov 27, 2023 8:50 pm A sprawdzałeś jaki zasięg miały urządzenia na poprzednim routerze?
Jak wygląda otoczenie sieci bezprzewodowych? Robiłeś jakiś skan i optymalizowałeś choćby numer kanału?

Urządzenie iot działają raczej na starszych wersjach standardu Wi-Fi i czasami niektóre nowości w routerach im nie sprzyjają. Dlatego dla iot warto mieć osobno wydzieloną sieć, skonfigurowaną pod te urządzenia
Zasięg min. 65%, otoczenie sieci to dwa smartfony, TV, laptop. Próbowałem różne numery kanałów... Przyszło mi jeszcze do głowy czy aby zabezpieczenia wifi mogą tu jakkolwiek utrudniać?
klew

przemekbial wrote: Mon Nov 27, 2023 9:03 pm
klew wrote: Mon Nov 27, 2023 8:50 pm A sprawdzałeś jaki zasięg miały urządzenia na poprzednim routerze?

Zasięg min. 65%, otoczenie sieci to dwa smartfony, TV, laptop. Próbowałem różne numery kanałów... Przyszło mi jeszcze do głowy czy aby zabezpieczenia wifi mogą tu jakkolwiek utrudniać?
Nie masz sąsiadów? ;) Poza tym bluetooth, zigbee, thread - te wszystkie rzeczy też działają na tym samym paśmie co Wi-Fi i nie pozostaje to bez wpływu na jakość sygnału.
Bardziej chodziło mi o zrobienie sobie skanu sieci, np jakimś "Wi-Fi scanner" na telefonie (są takie apki).
przemekbial

Podłączone do innego routera. Zobaczymy co się będzie działo. Dam znać :)
krzem

Próbowanie na różnych kanałach bez ich analizy to też nie rozwiązanie. Weź sobie analizator WiFi - jeśli masz lapka z WiFi (np. z inSSIDer) lub odpowiedni soft na androidzie - i sprawdź poziom sygnału sąsiednich WiFi w miejscach gdzie masz swoje czujniki. Czasami lepiej jest wybrać kanał na którym widzisz więcej routerów ale o słabszym poziomie, niż kanał na którym jest jeden router "obcy" ale "siejący" bardzo mocno. Efektem ubocznym "bałaganu w eterze" są niestety zerwania połączenia. To duży problem. Szkoda, że 99,99% urządzeń IOT na WiFi obsługują tylko 2,4 GHz. Dlatego alternatywą stały się urządzenia które bazują na Zigbee i Z-Wave. Dziwie się tez, że projekt Supla nie zainteresował się tym standardem :) Gniazdka i inne moduły zasilane na stałe tworzą sieć Mesh, zwiększając zasięg całej infrastruktury.
Gang

klew wrote: Mon Nov 20, 2023 12:16 pm
Gang wrote: Mon Nov 20, 2023 6:40 am Cześć.
Mój testowy THW znowu ma problem z diodą ;)
Po dłuższej przerwie zasilania dioda jest ciągle ON.
Muszę przełączyć go w tryb konfiguracyjny, wejść w 192.... i kliknać save%restart bez zmiany czegokolwiek.
Zgłaszam jako ciekawostkę, nie pretensje! ;)
thw.jpgthw2.jpg
Czyli na www jest podany prawidłowy "always off", ale w praktyce to nie działa?
A sam reset zasilania na THW nie "naprawia" tego problemu?
Jeśli trafisz to ponownie, to sprawdź jaki urządzenie ma uptime w (i)
Sytuacja się powtórzyła;)
Restart zasilania na 10 sec nie pomaga,
Restart zasilania na 5 min nie pomaga
Przełączenie w tryb konfiguracyjny w którym nic nie zmieniam i klikam save nie pomaga
J.w. i restart zasilania nie pomaga.

Jedyne co pomaga to wejście w tryb konfiguracyjny i kliknięcie save and reset.
Screenshot_20231201-192252.png
Screenshot_20231201-192446~3.png
Screenshot_20231201-192446~4.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
Gang

Screenshot_20231201-191411.png
IMG_20231201_191449126.jpg
Gang wrote: Fri Dec 01, 2023 9:39 pm
klew wrote: Mon Nov 20, 2023 12:16 pm
Gang wrote: Mon Nov 20, 2023 6:40 am Cześć.
Mój testowy THW znowu ma problem z diodą ;)
Po dłuższej przerwie zasilania dioda jest ciągle ON.
Muszę przełączyć go w tryb konfiguracyjny, wejść w 192.... i kliknać save%restart bez zmiany czegokolwiek.
Zgłaszam jako ciekawostkę, nie pretensje! ;)
thw.jpgthw2.jpg
Czyli na www jest podany prawidłowy "always off", ale w praktyce to nie działa?
A sam reset zasilania na THW nie "naprawia" tego problemu?
Jeśli trafisz to ponownie, to sprawdź jaki urządzenie ma uptime w (i)
Sytuacja się powtórzyła;)
Restart zasilania na 10 sec nie pomaga,
Restart zasilania na 5 min nie pomaga
Przełączenie w tryb konfiguracyjny w którym nic nie zmieniam i klikam save nie pomaga
J.w. i restart zasilania nie pomaga.

Jedyne co pomaga to wejście w tryb konfiguracyjny i kliknięcie save and reset.

Screenshot_20231201-192252.pngScreenshot_20231201-192446~3.pngScreenshot_20231201-192446~4.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
bartek_k

Witam.

Czy macie jakieś godne polecenia zasilacze do THW ? Jakiś konkretny model ? Wiem że zasilanie może być od 5-24V ale chodzi mi już o gotowy, sprawdzony produkt. Może być z popularnego portalu zakupowego :)

Pozdrawiam!
Skromny dobytek :
6x Sonoff Mini
6x SRW-01
3x DS18B20
2x MEW-01, Gosund_SP111, Sonoff Basic R2 ; Sonoff Dual R3
1x mROW-02, SBW-02
5x THW-01
A w planach dużo więcej :)

Return to “ZAMEL THW-01”