Cześć,
Aktualizuję oprogramowanie w starych sonofach. Przyszedł czas na Sonoff TH v1.1. Wcześniej urządzenie miało wgrany jakiś soft Supli ale nie pamiętam jaki (chyba widniało w cloudzie oznaczenie 2.7.1 lub coś podobnego) i działało normalnie.
W gui-generic-builder skompilowałem soft pod Sonoff TH, choć tego nie jestem pewien czy właściwie, gdyż taki soft generowałem dla Sonoff TH10 lub 16. Spróbowałem też soft pod Sonoff Basic.
Wgrywanie przy pomocy NodeMCU-PyFlasher. Niestety na 13% zatrzymuje się i dalej nic. Próbowałem wgrać różne softy i kilkukrotnie.
Ktoś podpowie co może być nie tak?
Sonoff TH_v1.1_problem z wgraniem softu
-
Qamil_22
- Has thanked: 2 times
Zasilam z USB komputera. Wprowadziłem urządzenie w tryb flashowania poprzez przytrzymanie przycisku i wpięcie wtyczki programatora do USB. Urządzenie jest w trybie flashowania bo jak widać na załaczonym wyżej zrzucie, program podał info że wyczyszczono pamięć.
-
Qamil_22
- Has thanked: 2 times
Sprawa zamknięta. Po kilku .. dziesięciu próbach
, problem rozwiązany stosując inny program do flashowania tj. flash_download_tool_v2.4.
Programy takie jak "NodeMCU-PyFlasher" czy też "flash_download_tool" w wersji 3.9.5 wywalały błąd podczas wgrywania. Błąd dotyczył niestabilnego połączenia.
Kilka info aby kogoś nie zmyliła nazwa płytki tego sonoffa. Na płytce jest napis "Sonoff TH_V1.1", ale jest to nic innego jak Sonoff Basic.
Pinologia urządzenia: GPIO # Component
GPIO00 Button1
GPIO01 TX
GPIO03 RX
GPIO12 Relay1
GPIO13 Led1i
GPIO14 Extra GPIO
Błąd podczas wgrywania programem "flash_download_tool" w wersji 3.9.5:
błąd 8-download data fail - Maybe communication instability caused this error, you can try to reduce the baud rate of download
Na urządzenie wgrałem soft pod Basica wygenerowany w GG z powodzeniem: Wgrywanie z parametrami:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff
Temat uważam za zamknięty.
Programy takie jak "NodeMCU-PyFlasher" czy też "flash_download_tool" w wersji 3.9.5 wywalały błąd podczas wgrywania. Błąd dotyczył niestabilnego połączenia.
Kilka info aby kogoś nie zmyliła nazwa płytki tego sonoffa. Na płytce jest napis "Sonoff TH_V1.1", ale jest to nic innego jak Sonoff Basic.
Pinologia urządzenia: GPIO # Component
GPIO00 Button1
GPIO01 TX
GPIO03 RX
GPIO12 Relay1
GPIO13 Led1i
GPIO14 Extra GPIO
Błąd podczas wgrywania programem "flash_download_tool" w wersji 3.9.5:
błąd 8-download data fail - Maybe communication instability caused this error, you can try to reduce the baud rate of download
Na urządzenie wgrałem soft pod Basica wygenerowany w GG z powodzeniem: Wgrywanie z parametrami:
Gdyby był problem wgrania tego softu to można spróbować starszą wersję (u mnie również zadziałało) dostępną ot tu:BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte (8Mbit)
CrystalFreq 26M
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode in board v1.0: DIO
SPI Mode in board v1.1: DOUT
Plik wygenerowany przez GG wgrywać pod adresem 0x00000
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff
Temat uważam za zamknięty.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.