Lampa z czujnikiem ruchu
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
Witam , obecnie przed wejściem mam lampę z czujnikiem ruchu , podłączony jest do niej sonoff mini tak aby czujnik działał w określonych godzinach. Chciałbym jednak to przerobić abym mógł też włączać te światło podczas otwierania bramy na określony czas , jest na to jakiś sposób?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeżeli mini odcina zasilanie do lampy a jak załączy to dopiero czujnik działa to nie.Juszczaczek1 wrote: Mon Nov 27, 2023 7:43 pm Witam , obecnie przed wejściem mam lampę z czujnikiem ruchu , podłączony jest do niej sonoff mini tak aby czujnik działał w określonych godzinach. Chciałbym jednak to przerobić abym mógł też włączać te światło podczas otwierania bramy na określony czas , jest na to jakiś sposób?
Jeżeli jednak czujnik jest podpięty do jakiegoś esp a lampa do przekaźnika sterowanego tym esp to tak. Ustaw reakcje na czujniku otwarcia bramy zeby wykonal scenę zalaczenia swiatla i wylaczenia po określonym czasie
YoMan
-
YoMan
Nie znam Nic gotowego. Ja robiłem swoje urządzenia na bazie wemosJuszczaczek1 wrote: Mon Nov 27, 2023 8:07 pm W tym właśnie problem ze mini odcina tylko zasilanie. Mogę to przerobić tylko nie wiem czy są jakieś gotowe moduły z czujnikiem ruchu?
YoMan
-
YoMan
Tylko używam standardowego HC-SR501 wkomponowanego w puszkę (bez wemosa) i z zaślepką taką na włącznik od światła - działa średnio dobrze, miewa fałszywe odpalenia ale mi to nie przeszkadza bo jest rzadko i przy garażu. Problemem może być zabezpieczenie go przed wilgocią (tak jak zresztą wemosa) ale to moje ryzyko i zabawaJuszczaczek1 wrote: Mon Nov 27, 2023 9:08 pm Czyli wemos przekaźnik i czujnik ruchu? Masz jakiś sprawdzony czujnik aby dobrze działał na zewnątrz?
Z czujników możesz jeszcze spróbować z LD2410 - to jest na mikrofale, pierwsze testy mi wyszły obiecująco a w bibliotece już jest opcja która pozwala go wykorzystać.
YoMan
-
piksiak
Otwierasz bramę suplą? Masz czujnik otwarcia bramy? Może reakcja do czujnika otwarcia? Jak otworzysz bramę to ma się zapalić a jak zamkniesz to wyłączyć?
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
Juszczaczek1
Dzięki za info , poszukam czegoś co będę mógł użyć , a pytanie jak ten czujnik podłączyć, jako przycisk?YoMan wrote: Mon Nov 27, 2023 10:29 pmTylko używam standardowego HC-SR501 wkomponowanego w puszkę (bez wemosa) i z zaślepką taką na włącznik od światła - działa średnio dobrze, miewa fałszywe odpalenia ale mi to nie przeszkadza bo jest rzadko i przy garażu. Problemem może być zabezpieczenie go przed wilgocią (tak jak zresztą wemosa) ale to moje ryzyko i zabawaJuszczaczek1 wrote: Mon Nov 27, 2023 9:08 pm Czyli wemos przekaźnik i czujnik ruchu? Masz jakiś sprawdzony czujnik aby dobrze działał na zewnątrz?Gdybym miał to zrobić komuś to bym poszukał czujki zewnętrznej na 12v a wemosa schował wewnątrz budynku lub w hermetycznej obudowie. Ewentualnie całość w hermetycznej obudowie z przezroczystym wieczkiem. Tak na szybko teraz kombinuję ale tak zamknąłem np. czujnik jasności w opakowaniu po tictacach zalanym klejem na gorąco
![]()
Z czujników możesz jeszcze spróbować z LD2410 - to jest na mikrofale, pierwsze testy mi wyszły obiecująco a w bibliotece już jest opcja która pozwala go wykorzystać.
-
Juszczaczek1
Tak otwieram Suplą, mam czujnik otwarcia, chce aby jak otworze bramę lampa zapaliła się na np 5 minutpiksiak wrote: Tue Nov 28, 2023 10:38 am Otwierasz bramę suplą? Masz czujnik otwarcia bramy? Może reakcja do czujnika otwarcia? Jak otworzysz bramę to ma się zapalić a jak zamkniesz to wyłączyć?