Witam
Zastanawiam się czy na Supla + Wemos d1 mini da rade zrobić taki projekt https://forbot.pl/forum/topic/17032-aut ... pberry-pi/ Najbardziej mi chodzi o pomiar prędkości wiatru za pomocą czujników ultradźwiękowych HC-SR04
pozdrawiam
Stacja pogody z pomiarem prędkości wiatru
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie widzę powodu, czemu miałoby się nie dać.
Natomaist autor tamtego projektu pisał, że do tego celu modyfikował same czujniki oraz napisał "dość skomplikowany algorytm" , następnie musiał to wszystko skalibrować.
Także samo z siebie to nie ruszy. Ktoś by musiał takie coś zaimplementować.
Natomaist autor tamtego projektu pisał, że do tego celu modyfikował same czujniki oraz napisał "dość skomplikowany algorytm" , następnie musiał to wszystko skalibrować.
Także samo z siebie to nie ruszy. Ktoś by musiał takie coś zaimplementować.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
iM@rek
Witam,
Zrobiłem anemometr wg projektu:
https://www.thingiverse.com/thing:2523343
Wykorzystuje dwa magnesy i czujnik Halla.
Podłączyłem go do Wemosa z modułem liczenia impulsów.
No i działa ok.
Liczy, sumuje itd.
A ja bym chciał, żeby nie sumował impulsów, tylko liczył wartości chwilowe w przedziałach czasu.
Czyli, jak wieje, to liczy/podaje liczbę impulsów w jednostce czasu i ją zapisuje.
A jak wiatr przestaje wiać, to "licznik" pokazuje zero.
Czyli otrzymuję liczbę impulsów w jednostce czasu.
No i kiedy znowu zaczyna wiać, liczy impulsy od zera.
Czyli robi się z licznika prędkościomierz.
Czy jest jakiś moduł, który by to realizował, a który mogę wstawić do Wemosa podczas tworzenia na GenericGui?
Czy też licznik impulsow można trochę inaczej skonfigurować, żeby się zerował, a nie sumował impulsy?
Proszę o poradę.
A jeśli kogoś zainteresował ten projekt, służę nabytym doświadczeniem.
Zrobiłem anemometr wg projektu:
https://www.thingiverse.com/thing:2523343
Wykorzystuje dwa magnesy i czujnik Halla.
Podłączyłem go do Wemosa z modułem liczenia impulsów.
No i działa ok.
Liczy, sumuje itd.
A ja bym chciał, żeby nie sumował impulsów, tylko liczył wartości chwilowe w przedziałach czasu.
Czyli, jak wieje, to liczy/podaje liczbę impulsów w jednostce czasu i ją zapisuje.
A jak wiatr przestaje wiać, to "licznik" pokazuje zero.
Czyli otrzymuję liczbę impulsów w jednostce czasu.
No i kiedy znowu zaczyna wiać, liczy impulsy od zera.
Czyli robi się z licznika prędkościomierz.
Czy jest jakiś moduł, który by to realizował, a który mogę wstawić do Wemosa podczas tworzenia na GenericGui?
Czy też licznik impulsow można trochę inaczej skonfigurować, żeby się zerował, a nie sumował impulsy?
Proszę o poradę.
A jeśli kogoś zainteresował ten projekt, służę nabytym doświadczeniem.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W gotowych softach (GG) chyba nie ma nigdzie tego zaimplementowanego.
Także, tak jak pisałem wcześniej, ktoś by musiał zaimplementować przeliczanie czestości impulsów na prędkość wiatru.
Także, tak jak pisałem wcześniej, ktoś by musiał zaimplementować przeliczanie czestości impulsów na prędkość wiatru.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
https://github.com/rkalwak/WeatherStation
Tu sobie zerknij, po 2 miesiącach i wichurach powiedział bym że dość dokładnie przelicza, zobacz też stacje kolegi shimano
Tu sobie zerknij, po 2 miesiącach i wichurach powiedział bym że dość dokładnie przelicza, zobacz też stacje kolegi shimano
-
iM@rek
@rafalekkalwak
Dzięki bardzo, zobaczę, poczytam
@klew
A może wystarczyłoby do funkcji liczenia impulsów dołożyć opcję liczenia w zadanym przedziale czasu bez sumowania.
Czyli wszystko zostaje po staremu, ale jest opcja, żeby nie kumulował danych, tylko np. liczył w ustalonych okresach, np. 5 minut.
Chyba dane na serwery Supla są przesyłane co 10 minut, może można przesłać dwa zestawy 5-cio minutowe?
Albo pięć 2-minutowych?
Dzięki bardzo, zobaczę, poczytam
@klew
A może wystarczyłoby do funkcji liczenia impulsów dołożyć opcję liczenia w zadanym przedziale czasu bez sumowania.
Czyli wszystko zostaje po staremu, ale jest opcja, żeby nie kumulował danych, tylko np. liczył w ustalonych okresach, np. 5 minut.
Chyba dane na serwery Supla są przesyłane co 10 minut, może można przesłać dwa zestawy 5-cio minutowe?
Albo pięć 2-minutowych?
-
iM@rek
Do jakich kanałów / modułów podłączyłeś pomiar deszczu i siły wiatru?[email protected] wrote: Fri Dec 01, 2023 3:04 pm https://github.com/rkalwak/WeatherStation
-
[email protected]
Do kanałów wiatru i deszczuiM@rek wrote: Sat Dec 02, 2023 9:52 pmDo jakich kanałów / modułów podłączyłeś pomiar deszczu i siły wiatru?[email protected] wrote: Fri Dec 01, 2023 3:04 pm https://github.com/rkalwak/WeatherStation
-
iM@rek
Przeczytałem Twój opis i mam taką uwagę:
Porównuję wskazania i dobieram liczbę impulsów, aż pokaże tyle samo.
Dla większej stabilności można użyć suszarki do włosów.
Chyba, że nie o to Ci chodziło.
Czy mogę skorzystać z Twojego projektu?
Jeśli tak, to jak to mogę zrobić?
Czy udostępnisz bin?
Czy próbować to skompilować - mam Arduino Uno - wystarczy?
Czy Twój program będzie działać na Wemosie D1 mini?
Chodzi mi o pomiary:
- deszcz (Imp.)
- wiatr (Imp)
- DS18b20,
- wilgotność
- ciśnienie
Jeżeli ESP32 ze względu na liczbę GPIO, to albo obetnę funkcjonalność, albo kupię ESP32.
Ja to "kalibruję" przy pomocy najprostszego wiatromierza za 40 pln.Siła wiatru zdecydowanie będzie lepiej oprogramowana bo nie znając możliwości wiatraczka błądzę w obliczeniach.
Porównuję wskazania i dobieram liczbę impulsów, aż pokaże tyle samo.
Dla większej stabilności można użyć suszarki do włosów.
Chyba, że nie o to Ci chodziło.
Czy mogę skorzystać z Twojego projektu?
Jeśli tak, to jak to mogę zrobić?
Czy udostępnisz bin?
Czy próbować to skompilować - mam Arduino Uno - wystarczy?
Czy Twój program będzie działać na Wemosie D1 mini?
Chodzi mi o pomiary:
- deszcz (Imp.)
- wiatr (Imp)
- DS18b20,
- wilgotność
- ciśnienie
Jeżeli ESP32 ze względu na liczbę GPIO, to albo obetnę funkcjonalność, albo kupię ESP32.
-
[email protected]
Jak bym miał wiatromierz to bym go użył
a kupował specjalnie nie będę. Wbrew pozorom dość dokładnie pokazuje dla tego ze stacji.
Masz kod na githubie zrób sobie z nim co chcesz
polecam zbudować przez Visual Studio Code z rozszerzeniem Platform.IO.
Nie mam binarki, bo nie potrzebowałem strony konfiguracyjnej i wszystko jest w kodzie bo tak mi wygodniej.
Zależy jakie Arduino Uno masz, domyślam się, że to nowe z ESP, nie próbowałem na niczym innym niż klasyczny ESP32 DevKit.
Ale wymienione funkcjonalności będą działać jak dołączysz odpowiednie czujniki.
Masz kod na githubie zrób sobie z nim co chcesz
Nie mam binarki, bo nie potrzebowałem strony konfiguracyjnej i wszystko jest w kodzie bo tak mi wygodniej.
Zależy jakie Arduino Uno masz, domyślam się, że to nowe z ESP, nie próbowałem na niczym innym niż klasyczny ESP32 DevKit.
Ale wymienione funkcjonalności będą działać jak dołączysz odpowiednie czujniki.