Sonoff Basic R2 ma problem z połączeniem

dydyrydy

Cześć. Wczoraj zakupiłem 2 sztuki R2, wrzuciłem najnowsze GuiGeneric pod szablon Basic R2. I teraz jest tak, że kilka godzin działają a następne kilka godzin nie, miga dioda jakby chciał się połączyć, ale nie łączy. I tak kilka godzin i sam się łączy. Obie sztuki tak samo wariują. Rozumiem, że jedna jakaś trefna, ale obie sztuki? Oczywiście cała reszta Supli działa bez problemu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

dydyrydy wrote: Sat Nov 18, 2023 9:39 pm Cześć. Wczoraj zakupiłem 2 sztuki R2, wrzuciłem najnowsze GuiGeneric pod szablon Basic R2. I teraz jest tak, że kilka godzin działają a następne kilka godzin nie, miga dioda jakby chciał się połączyć, ale nie łączy. I tak kilka godzin i sam się łączy. Obie sztuki tak samo wariują. Rozumiem, że jedna jakaś trefna, ale obie sztuki? Oczywiście cała reszta Supli działa bez problemu.
A może masz problem z routerem, coś wariuje, próbowałeś zresetować router tak na początek ??
https://pietras-81.aqi.eco/
dydyrydy

Ruter dwa dni temu wyjęty z pudełka. Ale z doświadczenia z ruterami, które dotychczas miałem to nigdy restart nie przyniósł rozwiązania, nie zdażyło mi się żeby coś z ruterem było nie tak. :D
Zrobiłem restart rutera na wszelki wypadek.
dydyrydy

Dzisiaj widzę, że pokazała się aktualizacja, więc od razu wszystko zaktualizowałem myśląc, że może to pomoże, ale niestety te 2 Sonoffy Basic nie chcą się łączyć tak jak cała reszta załogi. Jak tylko jest rozłączenie z serwerem to tylko te dwa Sonoffy zanim się połączą to mija kilka godzin :-)
dydyrydy

Kupiłem trzeciego Basica R2 teraz z niebieską diodą, bo dwa dotychczasowe są z zieloną i od razu też nie może połączyć się z Suplą. Dzisiaj robiona aktualizacja i ewidentnie jest coś nie tak z 3 Basicami, które mam na najnowszych kilku ostatnich softach. W innej lokalizacji mam 3 sztuki na 7.5.18 i tam zero problemów. Rutery są identyczne, tyle, że w tej pierwszej lokalizacji gdzie wszystko działa jest dużo więcej połączonych urządzeń do rutera.
dydyrydy

Po ostatnich dwóch aktualizacjach nadal brak poprawy stabilności działania Sonofów. Stąd moje pytanie do osób zajmujących się GUIGeneratorem - czy jest możliwość gdzieś z historii generatora wziąć wersję 7.5.18?
Pietras81
Been thanked: 1 time

dydyrydy wrote: Fri Dec 01, 2023 1:42 pm Po ostatnich dwóch aktualizacjach nadal brak poprawy stabilności działania Sonofów. Stąd moje pytanie do osób zajmujących się GUIGeneratorem - czy jest możliwość gdzieś z historii generatora wziąć wersję 7.5.18?
Zerknij tyle znalazłem

https://gofile.me/7eByp/YFrfZAxDP
https://pietras-81.aqi.eco/
dydyrydy

Oki. Dzięki. W telefonie nie wyświetla się które to wersje, ake wrócę do domu to będę testował :-)
dydyrydy

No i to jest soft! Pobrałem od Ciebie 7.4.25 i dla testów zarzuciłem na dwóch sztukach i od razu po wgraniu te dwa są podłączone jak i cała reszta sprzętów, czyli już widać poprawę. Teraz już było rozłączenie z serwerem i dwa z podanych softem od razu połączone a ten jeden na czerwono. Wiedziałem dlatego, że to na stówę wina softu a nie mojego sprzętu sieciowego.
krycha88
Been thanked: 5 times

dydyrydy wrote: Sat Dec 02, 2023 11:50 am No i to jest soft! Pobrałem od Ciebie 7.4.25 i dla testów zarzuciłem na dwóch sztukach i od razu po wgraniu te dwa są podłączone jak i cała reszta sprzętów, czyli już widać poprawę. Teraz już było rozłączenie z serwerem i dwa z podanych softem od razu połączone a ten jeden na czerwono. Wiedziałem dlatego, że to na stówę wina softu a nie mojego sprzętu sieciowego.
prawdopodobnie stary soft łączy się w standardzie B w najnowszych kompilacjach wifi łączy się już w standardzie N. Potwierdź czy to ten problem.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Pomoc”