Supla Broker MQTT - Panel HMI Weintek z MQTT

snake2

Dzień dobry.
Chciałbym zbudować własną wizualizację na panel tylko że nie mogę wyświetlić żadnych danych z publicznego brokera Supli. Jest może jakieś inne rozwiązanie?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dlaczego nie możesz wyświetlić żadnych danych w brokera mqtt supli?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
snake2

Przez MQTT Explorer wszystko widzę. Tylko jak ten panel skonfigurować co wybrać do prawidłowej konfiguracji.
klew

snake2 wrote: Wed Nov 23, 2022 9:35 am Przez MQTT Explorer wszystko widzę. Tylko jak ten panel skonfigurować co wybrać do prawidłowej konfiguracji.
Niestety nie znam tego panelu HMI Weintek. Tak na szybko w jakimś tutorialu na youtube widziałem, że można tam ustawić subskrypcję topiki publikowane w MQTT.
Topiki jakie publikuje Supla możesz sobie podejrzeć w MQTT explorer.
snake2

Panel potrzebuje topiki formatu JSON, a supla nie wysyła tego formatu?
klew

snake2 wrote: Thu Nov 24, 2022 6:38 am Panel potrzebuje topiki formatu JSON, a supla nie wysyła tego formatu?
Supla wysyła konkretną wartość w payload topicu. Nie wysyła tam json.
Mqtt nie określa formatu danych. Przykładowo w home assistant można dowolnie parsować i konwertować otrzymane dane. Json jest tylko jedną z wielu możliwości
DamBor

Cześć,
Podłączę się pod temat. Od razu ostrzegam, jestem zielony w tym temacie jak trawa na wiosnę ale mam ambicję :D

Mam panel HMI Wientek cMT2078X zestawiony z PLC Wago do ogrzewania. Chciałbym do tego panelu dorzucić to co mam w supli a trochę tego jest (brama, sporo oświetlenia, zasłony, markizy, cyrkulacja CWU, wentylacja strychu).

Wydaje mi się, że połączenie z brokerem Supli jest ok (stan połaczenia LWI=0 zwraca 2 czyli Connected LWI=1 error zwraca 0 czyli brak błędów).

Teraz niestety nie mam pojęcia jak ściągnąć stan urządzeń i go wyświetlić na panelu, nie mówiąc już o interakcji z tymi przekaźnikami. Topici w MQTT explorer niby mam ale będę szczery nie wiem co mam z tym zrobić bo z MQTT są to moje pierwsze kroki.

snake2 udała ci się ta integracja? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Jeżeli jest ktoś kto może mi poświęcić trochę swojego czasu i mnie "przyuczyć" nieco w temacie z przyjemnością odwdzięcze się dobrą butelką lub po prostu $$.

Return to “Ogólna dyskusja”