Nie zamierzam ruszać się z Supli, pytam hipotetycznie, bo zastanawiam się czy przejście na ZigBee (Matter, jeśli to możliwe) nie byłoby lepsze dla stabilności/sieci
Wgranie innego oprogramowania
-
Safrad
Cześć, czy jeśli mam osuplowane Sonoffy, to bez fizycznego programowania będę mógł wgrać np Tasmotę? Może ktoś już to robił.
Nie zamierzam ruszać się z Supli, pytam hipotetycznie, bo zastanawiam się czy przejście na ZigBee (Matter, jeśli to możliwe) nie byłoby lepsze dla stabilności/sieci
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeżeli jest tam wgrana Supla z opcją aktualizacji OTA (np. GG z okresu ostatniego chyba pół roku) to powinno przejść.Safrad wrote: Wed Dec 06, 2023 3:44 pm Cześć, czy jeśli mam osuplowane Sonoffy, to bez fizycznego programowania będę mógł wgrać np Tasmotę? Może ktoś już to robił.
Nie zamierzam ruszać się z Supli, pytam hipotetycznie, bo zastanawiam się czy przejście na ZigBee (Matter, jeśli to możliwe) nie byłoby lepsze dla stabilności/sieci![]()
YoMan
-
iborkim
Jeżeli chodzi ci o wgranie bezprzewodowo tasmoty to powinno to działać. Moim zdaniem Supla przy dobrym routerze działa bardzo stabilnie. U mnie Philips Hue (zigbee), Homeassistant (ZHA + SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle ) i Supla (router i acess pointy Ubiquity UNIFI) działa równie stabilnie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2024
-
Safrad
Mam taki sam setup, tylko (jeszcze) bez ZigBee Dongle'aiborkim wrote: Wed Dec 06, 2023 4:46 pm Jeżeli chodzi ci o wgranie bezprzewodowo tasmoty to powinno to działać. Moim zdaniem Supla przy dobrym routerze działa bardzo stabilnie. U mnie Philips Hue (zigbee), Homeassistant (ZHA + SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle ) i Supla (router i acess pointy Ubiquity UNIFI) działa równie stabilnie.
Jaki masz podział urządzeń WiFi a ZigBee?
-
Safrad
Mam już OTA, pytanie czy przez Tasmota zmieści się rozmiarem + czy jakieś resztki Supli zostaną w pamięci.YoMan wrote: Wed Dec 06, 2023 4:44 pmJeżeli jest tam wgrana Supla z opcją aktualizacji OTA (np. GG z okresu ostatniego chyba pół roku) to powinno przejść.Safrad wrote: Wed Dec 06, 2023 3:44 pm Cześć, czy jeśli mam osuplowane Sonoffy, to bez fizycznego programowania będę mógł wgrać np Tasmotę? Może ktoś już to robił.
Nie zamierzam ruszać się z Supli, pytam hipotetycznie, bo zastanawiam się czy przejście na ZigBee (Matter, jeśli to możliwe) nie byłoby lepsze dla stabilności/sieci![]()
Może ktoś zna jakieś oprogramowanie do np wyczyszczenia pamięci takiej płytki i wgrania nowego.
-
iborkim
Na Supli termometry, termostaty, liczniki, brama, drzwi, nawadnianie, rolety, oświetlenie w pomieszczeniach gospodarczych.
Philips Hue oświetlenie domu i ogrodu.
ZHA przyciski, czujniki ruchu, termometry lcd (XIAOMI LYWSD03MMC z wgranym oprogramowaniem zigbee).
-
Safrad
Dzięki, a mniej więcej ile masz tych urządzeń? I jaki skład UniFi, jeśli chcesz zdradzićiborkim wrote: Wed Dec 06, 2023 5:12 pmNa Supli termometry, termostaty, liczniki, brama, drzwi, nawadnianie, rolety, oświetlenie w pomieszczeniach gospodarczych.
Philips Hue oświetlenie domu i ogrodu.
ZHA przyciski, czujniki ruchu, termometry lcd (XIAOMI LYWSD03MMC z wgranym oprogramowaniem zigbee).
-
iborkim
Dream Machine Pro + 3x UAP-AC-LR
Około 70 podłączonych urządzeń w tym połowa to Supla.
Philips Hue 65 urządzeń 2 mostki
ZHA 20 urządzeń
ZHA 20 urządzeń
-
Safrad
Możesz zajrzeć na viewtopic.php?p=169414 , jeśli masz jakiś sposób na uporządkowywanie tych wszystkich urządzeńiborkim wrote: Wed Dec 06, 2023 6:52 pm Dream Machine Pro + 3x UAP-AC-LR
ZHA 20 urządzeń