Kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

iM@rek wrote: Tue Dec 05, 2023 9:55 am Dziękuję za pomysły.
Ad. 2
"na kanale prędkości wiatru..." a w jakim module ten kanał występuje?
W GG w liczniku impulsów widzę tylko kanały dla gazu, wody, energii i ciepła.
W GG chyba nie ma go zaimplementowanego
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
iM@rek

Aha...
Czyli muszę to sobie napisać. Lub skorzystać z gotowców.
Wracam do czytania.
Dzięki za odpowiedzi.
Mam kolejne pytania, ale najpierw muszę poczytać, pewnie część się wyjaśni.
Teraz tylko:

1. Czy Arduino Uno wystarczy do utworzenia, testowania, kompilacji takiego prostego softu, czy mam kupić coś innego?

2. Chciałbym mieć możliwość podpięcia tego do apki Supli na IOS, interface jak przy GG, łącznie z konfiguracją WiFi, pinów, rozdzielczości itd.
Czy ten proces/ moduły programu są gdzieś opisane?
Trochę już czytałem i część info jest już nieaktualna, biblioteki raz te, raz inne - wszystko się zmienia - jasna sprawa.
I chyba jest coś takiego jak "rejestracja" apki/ urządzenia na serwerach Supli, ktoś pisał, że trzeba aktualizować identyfikator (GUID?) co kompilację programu. Ale może tak było kilka lat temu, a teraz już jest inaczej?...
Chętnie poświęcę czas na naukę i ćwiczenia, ale chciałbym go przeznaczyć na czytanie i naukę z aktualnych źródeł.
klew

iM@rek wrote: Tue Dec 05, 2023 2:44 pm 1. Czy Arduino Uno wystarczy do utworzenia, testowania, kompilacji takiego prostego softu, czy mam kupić coś innego?
Uno się nie nadaje. Tam było chyba 2 lub 4 kB pamięci RAM. Ogólnie Supla ledwo co chodzi na Arduino Mega, które ma 8 kB RAM :).
Przy takiej ilości pamięci nie da się zrobić sensownego szyfrowania opartego o SSL. Takie absolutne minimum to ESP8266, ale jeśli kupujesz, to polecam dowolne ESP32 (tam jest już kilka wariantów sprzętowych, więc w zasadzie to upewnij się, że kupujesz urządzenie z Wi-Fi, bo bez Wi-Fi też jest wariant, ale nie wiem czy da się go u nas nawet kupić).
iM@rek wrote: Tue Dec 05, 2023 2:44 pm 2. Chciałbym mieć możliwość podpięcia tego do apki Supli na IOS, interface jak przy GG, łącznie z konfiguracją WiFi, pinów, rozdzielczości itd.
Trochę już czytałem i część info jest już nieaktualna, biblioteki raz te, raz inne - wszystko się zmienia - jasna sprawa.
I chyba jest coś takiego jak "rejestracja" apki/ urządzenia na serwerach Supli, ktoś pisał, że trzeba aktualizować identyfikator (GUID?) co kompilację programu. Ale może tak było kilka lat temu, a teraz już jest inaczej?...
Chętnie poświęcę czas na naukę i ćwiczenia, ale chciałbym go przeznaczyć na czytanie i naukę z aktualnych źródeł.
Polecam zacząć od Arduino IDE i przykład z biblioteki SuplaDevice: WebInterface. On ma podstawy trybu konfiguracyjnego przez www.
GUID to identyfikator urządzenia w Supli. W przykładzie "WebInterface" jest używana klasa Supla::Config, która zapewnia automatyczne generowanie i zapisanie GUID we flash. O ile nie będziesz czyścił całego flasha, to GUID pozostanie ten sam, nawet jak będziesz samą aplikację wgrywał wielokrotnie.
jaku2k
Has thanked: 1 time

klew wrote: Wed Dec 06, 2023 9:48 am Polecam zacząć od Arduino IDE i przykład z biblioteki SuplaDevice: WebInterface. On ma podstawy trybu konfiguracyjnego przez www.
GUID to identyfikator urządzenia w Supli. W przykładzie "WebInterface" jest używana klasa Supla::Config, która zapewnia automatyczne generowanie i zapisanie GUID we flash. O ile nie będziesz czyścił całego flasha, to GUID pozostanie ten sam, nawet jak będziesz samą aplikację wgrywał wielokrotnie.
Czy dodanie "Webinterface" do istniejącego projektu z wygenerowanym i manualnie wpisanym GUID spowoduje jego nadpisanie?
Pozdrawiam
Jakub
iM@rek

klew wrote: Wed Dec 06, 2023 9:48 am
iM@rek wrote: Tue Dec 05, 2023 2:44 pm 1. Czy Arduino Uno wystarczy do utworzenia, testowania, kompilacji takiego prostego softu, czy mam kupić coś innego?
Uno się nie nadaje. (...)
polecam dowolne ESP32 (tam jest już kilka wariantów sprzętowych, więc w zasadzie to upewnij się, że kupujesz urządzenie z Wi-Fi, (...)
iM@rek wrote: Tue Dec 05, 2023 2:44 pm 2. Chciałbym mieć możliwość podpięcia tego do apki Supli na IOS, interface jak przy GG, łącznie z konfiguracją WiFi, pinów, rozdzielczości itd.
(...)
Polecam zacząć od Arduino IDE i przykład z biblioteki SuplaDevice: WebInterface. On ma podstawy trybu konfiguracyjnego przez www.
W międzyczasie doczytałem w Githubie Supli, że min. to Arduino Mega, zamówione, jutro będę miał.
Zaraz zamówię kilka ESP32 z Wifi.

Chyba właśnie o to mi chodziło, zaraz zacznę czytać.
Planuję zacząć od czeogś max. trywialnego, jak odczyt temp. z DS18 z możliwością konfiguracji pinu. Przed chwilą, korzystając z bibliotek "Dallas Temperature" i skryptu "OneWireSearch", odczytałem 6 DSów podłączonych do jednego pinu. No i fajnie, jak na początek.
W sumie można by to samo wepchnąć do Wemosa i konfigurując przez WWW, zobaczyć na którym pinie i ile DSów jest podłączonych oraz jakie mają adresy. Ale to póki co za dużo na moje nikłe umiejętności.
Dziękuję za pomoc, biorę się za czytanie.
klew

jaku2k wrote: Wed Dec 06, 2023 5:32 pm Czy dodanie "Webinterface" do istniejącego projektu z wygenerowanym i manualnie wpisanym GUID spowoduje jego nadpisanie?
Tak, GUID i AuthKey wygenerują się od nowa.
Można natomiast zainicjować wartości w klasie "Config" starym GUIDem i Authkey - wtedy powinno działać.
iM@rek

Wgrałem "WebInterface" do Wemosa, odpalł się w trybie konfiguracji.
Poustawiałem moją sieć, hasło, serwer Supli, zapisałem, reboot - ale się nie łączy z serwerem Supli.

Szczegóły z logów terminala poniżej (wyciąłem, żeby nie było za dużo):

Terminal log file
Date: 06.12.2023 - 23:26:00
-----------------------------------------------

GUID: C53CCBE8BAAE44C8F4A641E5456A2727
Device name: SUPLA-ESP8266
Device software version: SDK 23.12-dev
Initializing network layer
Network AP/hostnamConnected BSSID: 14:CC:20:89:1F:36
local IP: 10.108.6.117
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 10.108.6.10
Signal strength (RSSI): -84 dBm
Establishing encrypted connection with: [email protected] (port: 2016)
Waiting for NTP time sync
Connection fail (0). Server: [email protected]
LAST STATE ADDED: Not connected to Supla server
Current status: [6] Not connected to Supla server
---------------------------
i tak w kółko.

Poniżej moje ustawienia ze strony konfiguracji:

LAST STATE: Config mode. Not connected to Supla server
GUID: C53CCBE8BAAE44C8F4A641E5456A2727
Device name: SUPLA-ESP8266
Device software version: SDK 23.12-dev
MAC: [MAC Wemosa]

Firmware: SDK23.12-dev

SUPLA SETTINGS:
Supla protocol: Enabled
Server: svr30.supla.org
E-mail: [mój mail]
Certificate validation: Supla CA

MQTT SETTINGS: Disabled

Additional Settings:
Status LED: ON - When connected

I więcej nic nie mam, żadnych innych ustawień, rolet itp.

Czy to "encrypted connection" jest ok? Bo tylko to mi podpadło, le nie wiem, jak to ewentualnie zmienić...
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Zamień @ na kropkę w adresie serwera.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew

iM@rek wrote: Wed Dec 06, 2023 10:44 pm
W logach adres serwera to [email protected]. powinno być z kropką a nie @ ;)
iM@rek

Oczywiście już dawno poprawiłem.
Myślałem, że już podziękowałem.
Robiłem to z telefonu i zadziałał uzupełniacz słów, który miał zapisaną "małpę", przeoczyłem.
Dziękuję jeszcze raz, bo pewnie bym to jeszcze z dziesięć razy przeoczył. 😁

Return to “Ogólna dyskusja”