ESP01 + moduł przekaźnika, resety i zawieszanie - problem rozwiązany

flogger76

Witam,

chcę się podzielić rozwiązaniem pewnego problemu z którym walczyłem kilka tygodni.
Zamontowałem w domu wentylatory pod grzejnikami i do ich sterowania wykorzystałem ESP01 z modułami przekaźnika w wersji 4 (z optoizolacją i rezystorami pull-up), do zasilania małe przetwornice 230VAC/5VDC nieźle siejące zakłócenia. Wszystko kupione na znanym chińskim portalu.
Udało się to wszystko zmontować, zainstalować firmware Supla i sterować jako przepisanie stanu z ESP01 jako przycisk podłączonego do styku przekaźnika załączającego pompę obiegową.
Funkcjonowanie całości bez zastrzeżeń, jednak co jakiś czas w momencie wyłączania lub załączania niektóre ESP01 potrafiły się zawiesić lub restartować.
Zacząłem od ułożenia przewodów zasilających wewnątrz obudów modułów tak, aby biegły jak najdalej od ESP01. Pomogło ale nie w 100%. Następnie wstawiłem kondensatory 100nF na zaciskach wejścia zasilania do modułów przekaźnikowych. Nie dało efektu. Kolejno dałem kondensatory 470uF 10V LOW ESR na wyjściach z przetwornic - niewielka poprawa.
W końcu wstawiłem takie same kondensatory ale już bezpośrednio na samych ESP01 - podlutowałem do GND i +3,3V od strony elementów tam gdzie złącze goldpin jest zamontowane. To był strzał w 10, problem się skończył. Co prawda zdarza się że w momencie załączenia lub wyłączenia ESP01 się zrestartuje, ale jest to rzadkość, a najważniejsze że jak na razie żaden się nie zawiesił.

Return to “Pomoc”