Nowy termostat (główny kanał pomiarowy)

Grzegorz K.

Witam.
Czy jako główny kanał pomiarowy dla termostatu można w jakiś sposób wybrać czujnik z innego modułu?? Powiedzmy że przekaźnik jest na jednym z sonoff a termometr na innym.

W Supla cloud nie ma możliwość.
https://photos.app.goo.gl/cUtrT4P5HAY83qoz6
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Grzegorz K. wrote: Sat Dec 09, 2023 7:33 pm Witam.
Czy jako główny kanał pomiarowy dla termostatu można w jakiś sposób wybrać czujnik z innego modułu?? Powiedzmy że przekaźnik jest na jednym z sonoff a termometr na innym.

W Supla cloud nie ma możliwość.
https://photos.app.goo.gl/cUtrT4P5HAY83qoz6
Na dzień dzisiejszy z innego urządzenia można odczytać za pomocą linków bezpośrednich. Czyli dodać linki przy konfigurowaniu softu i tam wstawić link z innego termometru.
https://pietras-81.aqi.eco/
Grzegorz K.

Można jakiś skrót w kilku punktach jak to zrobić??
Bardzo proszę :D
pykaman

A czy w przyszłości będzie możliwość ustawienia termometru podpietego pod inny moduł?
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

pykaman wrote: Sat Dec 09, 2023 8:56 pm A czy w przyszłości będzie możliwość ustawienia termometru podpietego pod inny moduł?
Ale wtedy traci się jego niezależność od Internetu (działanie offline).
Albo bezpośrednio na kablu albo czujnik na radiu RF433 ma sens. W przeciwnym wypadku nie rożni się to od stosowania wirtualnego termostatu w supla script.
wsosniak
Been thanked: 1 time

pykaman wrote: Sat Dec 09, 2023 8:56 pm A czy w przyszłości będzie możliwość ustawienia termometru podpietego pod inny moduł?
ja również jestem ZA , aby taka mozliwosc była, przynajmniej dla termometru dodatkowego, z pełną świadomoscia tego ze traci sie funkcjonalnosc kiedy urządzenie jest offline albo kiedy ten zewnetrzny modul z czujnikiem temperatury jest offline (szczegónie kiedy ma się GKW-01 i nie ma jak ciągnąc kabli czy tez kombinować z przesyłaniem wskazan temperatury z innego modulu poprzez radio )
pykaman

W tej chwili mam skrypty od fracza i chodzi mi już 4 lata i cały czas po internecie bez własnej instalacji chmury i jest ok. Wiem że autorzy chcieli wyeliminować awarię ogrzewania z powodu awarii internetu, ale taka funkcjonalność jak najbardziej jest potrzebna. Rozdzielacz jest w łazience, na rozdzielaczu siłowniki i moduł z przekaźnikami też. W pokojach oddzielne moduły z termometrami. No nie idzie bez tego. A jak ewentualnie to zrobić z linkami bezpośrednimi? Walczę cały weekend, wszystko na czuja i nie mogę poradzić? Ktoś może wytłumaczyć co i jak? Wiem że trzeba link wygenerować na termometrze i wkleić go do ustawień modułu termostatu. Tyle mam, termostat widzi termometr ale nie czyta temperatury. Chyba błąd robię przy wklejaniu linku do ustawień modułu tam jest postać xx/xxxxxxxx/read i tego nie wiem co mam wkleić ze swojego wygenerowanego linku.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wklejasz to, co zaznaczyłem w ramce.

Ps. Nie sprawdzałem, czy faktycznie wartość temperatury jest to właściwie pobierana do termostatu.
link1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pykaman

poszło dzięki
Jarek

te linki bezpośrednie to już chyba nie działają z GG więc pytanie bo jestem po kilku godzinach bezskutecznego studiowania forum i testów konfiguracji:

mam esp32-c6 z zainstalowaną bramką Z2S i podłączonymi termometrami i chcę żeby te termometry sterowały termostatatami i przekaźnikami na ESP-32U (bo ma antenę i będzie w rozdzielaczu sterował siłownikami)

wiem, że jak padnie net to nie działa ale przy podłogówce i niekrytycznych pomnieszczeniach chwilowy przestój nie ma znaczenia

da się zrobić bez pisania oprogramowania?
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa :D

Return to “Pomoc”