Niewystarczająca parametryzacja reakcji

mabakay

Można dodać reakcje dla kanałów i w przypadku np. termometru są to:
  1. Kiedy temperatura osiągnie określoną wartość
  2. Kiedy zmieni się temperatura
W przypadku 1 zasadę działania można porównać do termostatu - jest ona zrozumiała.
W przypadku 2 wydaje się, że można udostępnić informację o kierunku zmiany - czy wartość zmalała czy wzrosła. Skoro reakcja musi porównać aktualną wartość z poprzednią, aby wyzwolić "zmianę" to można by udostępnić możliwość wskazania czy reakcja ma nastąpić w przypadku "zmiany", "spadku", "wzrostu".

W tej chwili nie da się określić czy reakcja następuje na spadek temperatury czy na wzrost :?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mabakay wrote: Fri Nov 03, 2023 9:08 am W tej chwili nie da się określić czy reakcja następuje na spadek temperatury czy na wzrost :?
Fajny pomysł :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

To ja bym dodał jeszcze jeśli temperatura jest >= to nie reaguj dopóki nie będzie = a nie tak jak obecnie <. Chodzi o to by była pęłna dowolność parametryzacji.
klew

Duch__ wrote: Fri Nov 17, 2023 9:55 am To ja bym dodał jeszcze jeśli temperatura jest >= to nie reaguj dopóki nie będzie = a nie tak jak obecnie <. Chodzi o to by była pęłna dowolność parametryzacji.
Tam są liczby zmiennoprzecinkowe i ogólnie próba porównania "=" jest mocno ryzykowna i nigdy może się ten warunek nie wydarzyć.
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja wysyłam do swoich celów z dokładnością do 1 miejsca po przecinku i jest to moja alternatywa do wyczekiwanego KPOP.
klew

Duch__ wrote: Fri Nov 17, 2023 2:04 pm Ja wysyłam do swoich celów z dokładnością do 1 miejsca po przecinku i jest to moja alternatywa do wyczekiwanego KPOP.
Ale to nie ma znaczenia co wysyłasz. W wielu sytuacjach wartości są przechowywane w liczbach zmiennoprzecinkowych. Nie każdą wartość podaną z dokładnością 0,1 da się zapisać w pamięci z zachowaniem takiej samej dokładności.
Może się okazać, ża liczba 12,3 jest reprezentowana jako 12,30000000000001 i jej porównanie do 12,3 wykaże, że nie są równe :).
mabakay

klew wrote: Fri Nov 17, 2023 8:13 am
mabakay wrote: Fri Nov 03, 2023 9:08 am W tej chwili nie da się określić czy reakcja następuje na spadek temperatury czy na wzrost :?
Fajny pomysł :)
To co, jeszcze prezent przed Świętami? :-D
5janekjanek5

Mamy koniec roku 2024 i nadal nic nie zrobiono ze zmianą temperatury . wystarczy że wifi w tym czasie zniknie albo brak zasilania to moduł nie odnotuje zmiany temperatury i nie przełączy przekaznika mimo iż temperatura tego wymaga.

Po drugie sie wiesza i na wykresie jest prosta krecha jakby nie widział czujników .

I nieda sie ustawić parametrów szeregowo zależnych jeden od drugiego , jeśli są trzy czujniki to wszystkie razem sterują w tym samym czasie.
klew

5janekjanek5 wrote: Thu Dec 05, 2024 4:07 pm Mamy koniec roku 2024 i nadal nic nie zrobiono ze zmianą temperatury . wystarczy że wifi w tym czasie zniknie albo brak zasilania to moduł nie odnotuje zmiany temperatury i nie przełączy przekaznika mimo iż temperatura tego wymaga.

Po drugie sie wiesza i na wykresie jest prosta krecha jakby nie widział czujników .

I nieda sie ustawić parametrów szeregowo zależnych jeden od drugiego , jeśli są trzy czujniki to wszystkie razem sterują w tym samym czasie.
Reakcje nie są termostatem i nimi steruje serwer
Jeśli brak internetu to u Ciebie rzeczywisty problem, to możesz postawić sobie prywatny serwer w domu.

Temat wieszania odczytów to pewnie problem samego urządzenia lub softu na nim.

Poza tym robisz offtopa. Nic co tutaj napisałeś, nie nie związku z tematem tego wątku

Return to “CLOUD”