supla-device 23.11 wydana

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A czego mam szukać? :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Wed Nov 08, 2023 11:11 am A czego mam szukać? :)
W "src" powinien być SuplaDevice.h i inne.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ogarnąłem, miałem dwie lokalizacje folderów arduino (moje dokumenty i program files), skopiowałem z jednego do drugiego i śmiga, dzięki :)
jeybi

Cześć,
Dziękuję Tobie Klew za Supla-Device :) korzystam, działa ale mam problem z czujnikiem SHT3X
sensor SHT3x.h oparty jest na starej bibliotece ClosedCube_SHT31D.h, która nie była aktualizowana od 2016 roku której to przykłady nie działają z moim czujnikiem.
Czy możesz zaktualizować sensor SHT3x.h o działającą bibliotekę producenta Sensiron tj. arduino-sht - SHTSensor.h
Czy udałoby Ci się zrobić przykład dla implementacji z Suplą jak dla czujnika DHT ?
Pozdrawiam serdecznie
projector

klew wrote: Tue Nov 07, 2023 10:45 am Właśnie została wydana supla-device w wersji 23.11 (także dla Arduino IDE).

Większość zmian to różne drobne poprawki dla: HVAC (termostat), RGBW/RGB/Dimmer, Licznik impulsów (ustawianie stanu początkowego), czyszczenie stanu/konfiguracji przy resecie do ustawień fabrycznych, itd.
Dodano też wsparcie dla kilku zmian i nowości dotyczących przesyłania konfiguracji urządzenia z serwera na urządzenie (dotyczące jasności ekranu, lub ustaiwania czasu na urządzeniu).
Dodano wsparcie dla termostatów w integracji z lokalnym MQTT (ze wsparciem dla mechanizmu MQTT autodiscovery dla Home Assistant)

Pełna lista zmian:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... -2023-1107
Automatyczne tłumaczenie: Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego mój termostat nie tworzy tematów autodiscovery Dla Home Assistant? Może jest znana przyczyna tego zachowania, z powodu bariery językowej sam nie mogę znaleźć na forum. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Obecnie termostaty posiadają integrację z HA tylko na poziomie lokalnym tj. Urządzenie <-> Broker <-> HA. Wraz z wydaniem nowej wersji cloud.supla.org pojawi się wsparcie dla relacji mqttX.supla.org <-> HA.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

Dodam jeszcze że ta integracja lokalna jest tylko przy kompilacjach z esp-idf, a nie dla Arduino
projector

pzygmunt wrote: Sun Dec 10, 2023 10:00 am Obecnie termostaty posiadają integrację z HA tylko na poziomie lokalnym tj. Urządzenie <-> Broker <-> HA. Wraz z wydaniem nowej wersji cloud.supla.org pojawi się wsparcie dla relacji mqttX.supla.org <-> HA.
Automatyczne tłumaczenie: więc ja o tym gronie przez MQTT broker i piszę, u mnie w topiku #homeassistant / climate nie pojawia się termostat Supla? To jest pytanie, dlaczego? W końcu w pierwszym poście było napisane " Dodano wsparte dle termostatów w integracji z lokalnym MQTT (ze wspartym dle mechanizmu MQTT autodiscovery dla Home Assistant)".
klew

projector wrote: Sun Dec 10, 2023 11:26 am
pzygmunt wrote: Sun Dec 10, 2023 10:00 am Obecnie termostaty posiadają integrację z HA tylko na poziomie lokalnym tj. Urządzenie <-> Broker <-> HA. Wraz z wydaniem nowej wersji cloud.supla.org pojawi się wsparcie dla relacji mqttX.supla.org <-> HA.
Automatyczne tłumaczenie: więc ja o tym gronie przez MQTT broker i piszę, u mnie w topiku #homeassistant / climate nie pojawia się termostat Supla? To jest pytanie, dlaczego? W końcu w pierwszym poście było napisane " Dodano wsparte dle termostatów w integracji z lokalnym MQTT (ze wspartym dle mechanizmu MQTT autodiscovery dla Home Assistant)".
"Lokalne mqtt" oznacza integrację bezpośrednio z urządzenia do brokera MQTT.
Natomiast Ty prawdopodobnie chcesz integrację MQTT przez serwer Supla
projector

klew wrote: Sun Dec 10, 2023 12:37 pm
projector wrote: Sun Dec 10, 2023 11:26 am
"Lokalne mqtt" oznacza integrację bezpośrednio z urządzenia do brokera MQTT.
Natomiast Ty prawdopodobnie chcesz integrację MQTT przez serwer Supla
Tłumaczenie automatyczne: założyłem po przeczytaniu pierwszej wiadomości, że serwer Supla wygeneruje automatycznie w brokerze MQTT autodiscovery dla Home Assistant, jak na screenie (w przykładzie inny termostat, Supla nic nie wygeneruje). Nie zrozumiałem poprawnie, nie powstanie termostat do HA?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “supla-dev”