Pozostałości po ewelinku
-
Safrad
Cześć, wgrałem do kilku Sonoffów Suplę i przy niektórych (w Home Assistancie, integracja po MQTT) widzę markę urządzenia a przy niektórych nie. Czy może to oznaczać że fabryczne oprogramowanie nie zostało do końca usunięte?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli wgrałeś Suplę i tam działa Supla, to nie ma szans, aby "coś tam ze starego softu działało". Raczej w HA zostały jakieś encje/dane po starych modułach i po prostu je widzisz.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Safrad
Dodałem integrację kilka tygodni po przeprogramowaniu, to możliwe?klew wrote: Mon Dec 11, 2023 7:55 am Jeśli wgrałeś Suplę i tam działa Supla, to nie ma szans, aby "coś tam ze starego softu działało". Raczej w HA zostały jakieś encje/dane po starych modułach i po prostu je widzisz.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sprawdź w MQTT explorer, co tam jest publikowane w MQTT autodiscovery.Safrad wrote: Mon Dec 11, 2023 8:54 am Dodałem integrację kilka tygodni po przeprogramowaniu, to możliwe?
Nie sądzę, aby Supla gdzieś podawała nazwę producenta, bo raczej nikt tego w softach DIY nie konfiguruje. Chyba że HA jakoś to sam odgaduje, ale nie mam pojęcia na jakiej podstawie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Safrad
Podczas flashowania pierwszego urządzenia w Web GUI Generic możliwe że nie zaznaczyłem *Erase device*, MQTT explorer pokazuje markę.klew wrote: Mon Dec 11, 2023 8:57 amSprawdź w MQTT explorer, co tam jest publikowane w MQTT autodiscovery.Safrad wrote: Mon Dec 11, 2023 8:54 am Dodałem integrację kilka tygodni po przeprogramowaniu, to możliwe?
Nie sądzę, aby Supla gdzieś podawała nazwę producenta, bo raczej nikt tego w softach DIY nie konfiguruje. Chyba że HA jakoś to sam odgaduje, ale nie mam pojęcia na jakiej podstawie.
Czy możliwym jest, że jakaś pozostałość po eEwelinku się tam kryje?
Swoją drogą, jakiego programu do flashowania używać?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last bumped by Safrad on Mon Jan 15, 2024 12:03 am.