ROUTER Tenda AC23 + SUPLA

bulek68

Mam taki dziwny przypadek.
Od kiku dni walczę i nie jestem w stanie tego okiełznać.
Instalacja Suplowa oparta na urządzeniach wyłącznie Zamela,
7x SRW, 1x ROW-04m i 1x ROW-02 połączone z routerem Tenda AC23. Router nowy, wyminieniony ponieważ na poprzednim było podobnie. Chociaż tamten dość leciwy miał tak, mam wrażenie, że nigdy wszytkie urządzenia na raz nie były się w stanie połączyć coś na zasadzie kto pierwszy ten lepszy.
Wracając do Tendy...
Co jakiś czas urządzenia tracą połączenie i długo są niedostępne, nie ma na to wpływu zasięg czy lokalizacja urządzenia, bo te najdalej odalone za 3 ścianami działają a to które znajduje się 1m od rutera bez przeszkód nie jest w stanie się połączyć. Jeśli ściągnę im zasilanie do wracają do żywych.

Znam inną instalacje Supli opartą na tym samym AC23 i urządzeniach zarówno zamela jak i diy o łącznej liczbie +/- 20 modułów i tam działa to stabilnie.

Gdzie szukać problemu?
Może kto się spotkał z taką sytuacją?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Czy wszystkie moduły Zamela mają najnowsze wersje firmware?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bulek68

Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 11, 2023 7:01 pm Czy wszystkie moduły Zamela mają najnowsze wersje firmware?
Od tego zacząłem... 😅
bulek68

Nikt nic nie podpowie więc drążę dalej samodzielnie.
Dziś przed południem dodałem nowe urządzenie SP111 z GG i umiejscowiłem w najmniej korzystnym miejscu pod względem zasięgu.
Niżej zrzuty z czasu pracy
SP111 i ROW-02
WSZYTKIE pozostałe zamela mają takie same czasy pracy i połączenia.

Co ciekawe GUI informuje o resecie z powodu braku odpowiedzi servera.

Serwer svr80
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Nikt Ci nie odpowie, bo mało kto używa sprzętu tego producenta. Prawidłowa konfiguracja sieci LAN to dosyć złożona sprawa.
Zaczynając od kwestii łącza WAN, to masz wystawiony publiczny adres IP od ISP, czy jesteś po NAT ISP?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

bulek68

Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 12, 2023 3:10 pm Nikt Ci nie odpowie, bo mało kto używa sprzętu tego producenta. Prawidłowa konfiguracja sieci LAN to dosyć złożona sprawa.
Zaczynając od kwestii łącza WAN, to masz wystawiony publiczny adres IP od ISP, czy jesteś po NAT ISP?
Samo AC23 podłączone do routera swaitlowodowego jako AP żadnych wodotrysków - szybka konfiguracja automatyczna i tyle. Znam inną instalację suplową która działa na identycznej konfiguracji modemu dostawcy i AC23 z tą różnicą że tam to działa, gdzie pracuje większość rozwiązań diy z gg i tylko jedno urządzenie od zamela, różnica jaką widzę między tymi dwiema instalacjami to tylko inne serwery.
Robert Błaszczak

To zarejestruj jakieś testowe urządzenie na inny serwer (ten działający w innej lokalizacji). Uzyskasz zapewne odpowiedź, że to nie problem po stronie "innych" serwerów.
Jesteś w 100% przekonany, że ta Tenda w obu lokalizacjach pracuje jako AP? Może DHCP - które powinno być skonfigurowane w tej sytuacji tylko i wyłącznie na routerze światłowodowym od ISP jest inaczej skonfigurowane? A może przez przypadek masz dwa serwery DHCP w swojej sieci?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

bulek68

Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 12, 2023 3:37 pm To zarejestruj jakieś testowe urządzenie na inny serwer (ten działający w innej lokalizacji). Uzyskasz zapewne odpowiedź, że to nie problem po stronie "innych" serwerów.
Jesteś w 100% przekonany, że ta Tenda w obu lokalizacjach pracuje jako AP? Może DHCP - które powinno być skonfigurowane w tej sytuacji tylko i wyłącznie na routerze światłowodowym od ISP jest inaczej skonfigurowane? A może przez przypadek masz dwa serwery DHCP w swojej sieci?
Wyjaśnijmy pewne niedopowiedzenie.
Moja sieć jak i dość rozbudowana instalacja supla działa bez zarzutu. Obie wspomniane instalcje mam po sąsiedzku i jestem pewien że konfiguracje po stronie tamtych sieci są identyczne bo to już sprawdziłem.
Jak odczytywać informacje wspomniana przeze mnie z zainstalowanego dziś sp111?
To tylko takie bzdury?

Return to “Ogólna dyskusja”