Cześć,
czy Supla ma szansę dostać wsparcie do Matter? Urządzenia Zamelowskie? GUI Generic?
Interesuje mnie to, aby w przypadku posiadania kilkunastu Suplowych urządzeń, usprawnić komunikację z routerem (i przy okazji ewentualnymi innymi urządzeniami).
Supla a Matter
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Trzeba tylko pamiętać, że takich urządzeń nie da się flashować na inny soft.
Jeśli coś ma certyfikat Matter, to znaczy, że musisz używać tam oprogramowania od producenta urządzenia. Nawet jeśli jest tam ESP32, to flash będzie szyfrowany, a porty uart zablokowane. Nie ma technicznie możliwości wgrania tam czegokolwiek innego. Pozostaje przelutowanie ESP32
Sam Matter nie zapewnia też żadnego rozwiązania "cloudowego". Sonoff pewnie udostępnia tam serwer przez ewelink i na to użytkownik jest "skazany". Urządzenia Matter bez serwera, to brak dłuższej historii pomiarów (chyba, że urządzenie ma jakąś dedykowaną pamięć i samo pamięta - widziałem już tego typu układy z kartą pamięci).
Można też urządzenie Matter podłączyć pod Home Assistant i tam mieć historię etc. Ale ilu "kowalskich" sobie poradzi z Home Assistant, własnym serwerem, etc?
Trudności z Matter są też takie, że tam każde urządzenie musi przejść certyfikację. Więc komercyjnie przedawane układy będą musiały mieć certyfikat, a co za tym idzie pełne szyfrowanie i brak możliwości flashowania.
W DIY można też odpalać Matter, ale różne aplikacje współpracujące będą ostrzegać przed dodaniem takiego urządzenia - no i raczej odpada sprzedaż tego typu rozwiązań.
Matter niestety zdaje się być rozwiązaniem mocno wspierającym gigantów (Google, Amazon, Apple) - wszystkie urządzenia Matter mają działać z dowolnymi aplikacjami zarządzającymi, które wspierają Matter.
Dla producentów też ma być łatwiej - dużo firm po prostu oferuje produkty brandowane - czyli kupujesz sprzęt z gotowym softem i dodajesz swój brand (trochę podobnie jak Tuya robi).
Także, jeśli urządzenia Supla miałyby być kompatybilne z Matter, to jednocześnie te urządzenia będą kompletnie zamknięte - z pełnym szyfrowaniem itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Co rozumiesz przez "usprawnić komunikację z routerem"?Safrad wrote: Tue Dec 12, 2023 12:10 am Interesuje mnie to, aby w przypadku posiadania kilkunastu Suplowych urządzeń, usprawnić komunikację z routerem (i przy okazji ewentualnymi innymi urządzeniami).
Matter może mieć różne rodzaje "transportu". Może być tradycyjne Wi-Fi, może być Thread, itp.
Nie wiem w czym urządzenia Matter na Wi-Fi miałyby usprawniać jakoś komunikację z routerem.
Druga sprawa to wsparcie dla Matter od strony serwera. Udostępnianie serwerów dla każdej Tuya ubranej w Matter, to strzelanie sobie w kolano. Utrzymanie serwerów kosztuje i miło by było, gdyby koszty z tym związane ponosił producent urządzenia, za które wziął za nie pieniądze
Supla pozwala na podpięcie dowolnych urządzeń, ale wymaga to trochę umiejętności (zmiana softu), więc skala jest mocno ograniczona.
Chyba, że checsz kupować urządzenia "Supla Matter" i korzystać z jakiegoś innego systemu sterowania.
-
Safrad
@pzygmunt napisałeś fajny post ale niestety już go nie widzę, usunąłeś go?
-
Safrad
Faktycznie, kudosklew wrote: Tue Dec 12, 2023 10:14 amCo rozumiesz przez "usprawnić komunikację z routerem"?Safrad wrote: Tue Dec 12, 2023 12:10 am Interesuje mnie to, aby w przypadku posiadania kilkunastu Suplowych urządzeń, usprawnić komunikację z routerem (i przy okazji ewentualnymi innymi urządzeniami).
Matter może mieć różne rodzaje "transportu". Może być tradycyjne Wi-Fi, może być Thread, itp.
Nie wiem w czym urządzenia Matter na Wi-Fi miałyby usprawniać jakoś komunikację z routerem.
Druga sprawa to wsparcie dla Matter od strony serwera. Udostępnianie serwerów dla każdej Tuya ubranej w Matter, to strzelanie sobie w kolano. Utrzymanie serwerów kosztuje i miło by było, gdyby koszty z tym związane ponosił producent urządzenia, za które wziął za nie pieniądze.
Supla pozwala na podpięcie dowolnych urządzeń, ale wymaga to trochę umiejętności (zmiana softu), więc skala jest mocno ograniczona.
Chyba, że checsz kupować urządzenia "Supla Matter" i korzystać z jakiegoś innego systemu sterowania.
Usprawnienie komunikacji z routerem poprzez połączenie typu AP <-> Supla 1 <-> Supla 2.
Obawiam się po prostu, że zbyt duża ilość urządzeń IoT 'zapcha' sieć WiFi (mam UniFi AC-LR).
Może są jakieś dobre rady, jakiego typu urządzenia warto posiadać pod WiFi a jakie pod np ZigBee/Thread, z samej Supli jestem zadowolony bardzo (stabilność!), więc nie widzę aktualnie konieczności przesiadki.
Dzięki za wytłumaczenie, czemu Matter, przynajmniej szybko, nie zawita w sercu Supli
-
klew
Unifi to dobry sprzęt i ciężko go zapchać.
Przy thread/ble/ZigBee(częściowo) warto pamiętać że te wszystkie technologie pracują na tym samym paśmie co Wi-Fi. Więc dokładanie innych sygnałów też nie będzie bez szwanku dla samego Wi-Fi.
Oczywiście zasięg może być lepszy ze względu na inną topologię sieci.
Przy thread/ble/ZigBee(częściowo) warto pamiętać że te wszystkie technologie pracują na tym samym paśmie co Wi-Fi. Więc dokładanie innych sygnałów też nie będzie bez szwanku dla samego Wi-Fi.
Oczywiście zasięg może być lepszy ze względu na inną topologię sieci.