Soft działa super.
Czy jest szansa na dodanie opcji przesyłania danych na airmonitor.pl albo na https://sensor.community/ dawny luftdaten?
Soft działa super.
Ten soft zrobiłem bardzo dawno temu , na starszej bibliotece SuplaDevice w oparciu starszej wersji GG, wydaje mi się że kompilacja tego nie będzie prosta za dużo się zmieniło. Wówczas nie pomyślałem aby dołączyć ówczesna wersję supladevice i inne biblioteki. Lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tego od nowa. Niestety , ja nie mam czasu na aktualizację softu, ty bardziej że działa i nie ma z nim problemów .iM@rek wrote: ↑Mon Dec 11, 2023 8:39 pm Witam,
zainstalowałem w celach naukowych stację pogodową Shimano73 (duży szacun!!!) i działa.
https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa
Chcę się nauczyć z ino.
Przy próbach kompilacji wywala ciągle błędy o brakujących bibliotekach.
Ok, powoli uzupełniam braki sensorów, sterowania itd.
Chciałem zainstalować bibliotekę "GUI-Generic-master.zip" z Githuba: Krycha88 i Espablo, ale za każdym razem mam komunikat, że:
''library is not valid"
(Instaluję z menu /Szkic jako "add zip.library" w Arduino IDE)
No i tak dodaję sobie *.h plik po pliku... A świstak siedzi i zawija...
Chyba jednak można by to zrobić w poprawny sposób
Proszę o pomoc, jak to mam zrobić, albo co robię źle...
Trzeba się trochę pogimnastykować aby repozytoria GG kompilowały się pod Arduino IDE, autorzy używają PlatformIO.
Zrób sobie przysługę i nie baw się w Arduino IDE tylko używaj visual studio code i Platform.io, podziękujesz późniejiM@rek wrote: ↑Tue Dec 12, 2023 9:30 am Dzięki,
szkoda, bo chciałem się uczyć modyfikując i kompilując w kółko Twój projekt.
Póki co, próbuję to zmęczyć, żeby w ogóle dało się skompilować, a potem będę się uczył i dostosowywał do moich potrzeb.
Nikt nie mówił, że będzie łatwo
I tak dzięki za to, co mogę wykorzystać.
Ale to nie zmienia faktu, że przy próbie instalacji GUI-Generic-master.zip (Szkic/dołącz bibliotekę zip...) w Arduino IDE dostaję komunikat:
"Error: 13 INTERNAL: Library install failed: moving extracted archive to destination dir: library not valid"
Robię to na innym komputerze, Arduino IDE 2.2.1, bez projektu Shimano.
Adres źródła: github.com/krycha88/GUI-Generic
Może to bardziej pytanie do Krycha88 lub Espablo, bo to ich repozytoria.
No to zrobiłem i pierwsze wrażenia pozytywne.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Tue Dec 12, 2023 12:40 pm Zrób sobie przysługę i nie baw się w Arduino IDE tylko używaj visual studio code i Platform.io, podziękujesz później
Brakuje mu "ESP8266WebServer.h".In file included from .pio\libdeps\d1_mini\SuplaDevice\src\supla\network\esp_web_server.cpp:30:
.pio\libdeps\d1_mini\SuplaDevice\src\supla\network\esp_web_server.h:23:10: fatal error: ESP8266WebServer.h: No such file or directory
ESP8266WebServer.h to plik, który jest częścią boardów dla ESP8266.