Wyzwalacz akcji a czas wykonania

zip20

Chce zrobić "gaszenie" całego domu, po kliknięciu dwa razy w przycisk (wyzwalacz akcji ) całość mam już zrobioną przez zgrupowanie urządzeń w poszczególnych pomieszaniach i wyłączne w scenie, scena podłączona jest do wyzwalacza . Dodatkowo chciałbym aby uruchomienie tego przycisku po zmroku uruchamiało światło na zewnątrz.

Kombinowałem z harmonogramem ale jakoś nie wiem jak go użyć.
Last edited by zip20 on Sat Dec 16, 2023 9:24 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Od gaszenia to ostatnio objawił się jeden specjalista :lol: :D :lol:

Sorry za off-topic, ale tak jakoś mi się skojarzyło to "gaszenie domu" ;)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zip20

Skrót myślowy ;) , chodzi oczywiście o wyłącznie oświetlenia w całym domu, teraz widzę ze mógłbym użyć wyzwalacza ale ten przycisk ma również inne zadanie i wtedy wykonywało by się razem z innym zadaniem a tego nie chce, chyba temat nie do przeskoczenia.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli masz zrobioną grupę całego oświetlenia, które chcesz wyłączać, to możesz ustawić wyzwalacz akcji (np. przytrzymanie) wyłączający tą grupę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zip20

Jasne, ale chodzi dodatkowo o uruchomienie światła przed domem tylko po zmroku... chyba pomocnicza zmienna musi wejść ;) , teraz kombinuje żeby uruchomić dodatkowo w tej scenie (wyłączenia światła domu) dodatkowy kanał, do którego z kolei dodam reakcję uruchomienia kanału (światło przed domem ), tylko wtedy kiedy przekaźnik zostanie wywołany po zmroku.

Jest jakiś inny sposób czy tylko tak z pomocniczym kanałem musi być ?

Jeszcze jedno pytanie, nie da się grupować włączników zasilania razem z włącznikiem światła, zastanawiam się jaka to jest różnica (czemu się nie da), czy jak włącznik zasilania zmienię na włącznik oświetlenia to coś się zmieni na gorsze czy to kwestia tylko ikony
Pietras81
Been thanked: 1 time

zip20 wrote: Sat Dec 16, 2023 9:31 pm Jasne, ale chodzi dodatkowo o uruchomienie światła przed domem tylko po zmroku... chyba pomocnicza zmienna musi wejść ;) , teraz kombinuje żeby uruchomić dodatkowo w tej scenie (wyłączenia światła domu) dodatkowy kanał, do którego z kolei dodam reakcję uruchomienia kanału (światło przed domem ), tylko wtedy kiedy przekaźnik zostanie wywołany po zmroku.

Jest jakiś inny sposób czy tylko tak z pomocniczym kanałem musi być ?

Jeszcze jedno pytanie, nie da się grupować włączników zasilania razem z włącznikiem światła, zastanawiam się jaka to jest różnica (czemu się nie da), czy jak włącznik zasilania zmienię na włącznik oświetlenia to coś się zmieni na gorsze czy to kwestia tylko ikony
Ja bym dodał sobie wirtualny przekaznik który wrzuciłbym do tej grupy. W momencie jak załączysz wyzwalaczem grupę to ten wirtualny przekaznik włączy harmonogram z oświetleniem przed domem.
https://pietras-81.aqi.eco/
zip20

ten wirtualny to jak stworzyć ? W trybie konfiguracji włączyć w sonoff ? Czy jakoś inaczej ?

Return to “Pomoc”