Sonoff TH + DS18B20 - brak odczytu temperatury

vitia

Jeśli jest gdzieś podobny temat - przekierujcie proszę. Ja niestety szukajką odnajduję chaos.

Jakiś czas temu na module Sonoffa TH temperatura zwiesiła mi się na 29,3 stopnia. Resety nie pomogły. Nie pomogła podmiana na inny czujnik. Postanowiłem wgrać nowe oprogramowanie - to, które było na module, było z przed kilku lat. Wygenerowałem sobie nowe za pomocą buildera. Podłączyłem do sieci, zmieniłem domyślny "Si7021" na "wyłącz", "DS18B20" ustawiłem na GPIO14. Niestety nie pokazuje żadnej temperatury. Próbowałem również na GPIO04. Efekt ten sam.

Mam dwa takie moduły, dwa termostaty (oba z wtyczką jack) - oba tak samo. Nie chce mi się wierzyć by oba moduły / termostaty były uszkodzone fizycznie w ten sam sposób.

Pomóżcie proszę, gdzie robię błąd.
vitia

Nikt nic nie wie czy wprost przeciwnie i mój problem jest zbyt banalny?
krycha88
Been thanked: 5 times

Nie mam takiego zestawu więc ciężko coś tu pomoc.
https://gui-generic-builder.supla.io/
vitia

Czytam sobie poradnik buildera i z tego co rozumiem, fabrycznie tam jest Si7021, a nie DS18B20. Choć wygląda identycznie w obudowie, jak ten tytułowy. Niestety zmiana w ustawieniach nie przyniosła żadnej zmiany... W sensie, nadal się nic nie wyświetla.

Ponadto - każda próba zmiany w 1-Wire na inne gpio kończy się wyjściem modułu z trybu konfiguracji. Dlaczego?
vitia

Tak sobie pisząc sam ze sobą... Po wgraniu poprzedniego softu, starego bardzo - jest dokładnie to samo. Wskazywało to by na awarię sprzętu. tu jednak mam wątpliwości, by oba moduły padły jednocześnie - tym bardziej, że jeden leżał cały czas w szufladzie jako zapasowy.
krycha88

Czy na pewno wybrałeś czujnik "Si7021 Sonoff"?
vitia

Tak. Za pierwszym razem owszem, pomyliłem się. Później jednak zorientowałem się w pomyłce i poprawiłem. DS18B20 wybrałem na początku z przyzwyczajenia przy dodawaniu do innych modułów.

Doszedłem do jednego - mój błąd, że rzeczy oczywiste za takie biorę i ich nie weryfikuję. Skoro Sonoff TH, to jeśli czujnik fabrycznie z wtyczką micro jack 4 pinową, to Si7021. Tak nawet jest w builderze - niestety - nie da się go zmienić. A ja mam właśnie TH z DS18B20. I to już jest ostateczna wersja, bo zweryfikowałem wszystko :D Tak to jest, jeśli grzebie się w tym raz na dwa - trzy lata, nie nie jest się na bieżąco.

Podsumowując - mam TH z DS18B20 podpięte pod wtyczkę. No a pod Gpio 014 nie da się go podpiąć, bo tam domyślnie jest Si7021 i każda próba usunięcia tego wiąże się z wyjściem modułu z trybu konfiguracji i zaprzestaniem rozsyłania sieci.
krycha88

Wyślij mi taki zestaw z dwoma sensorami to ogarnę temat.
vitia

Wystarczyłoby mi, gdyby ktoś skonfigurował mi soft na płytkę Sonoff TH (nie na builderze), w którym byłaby odblokowana możliwość podłączenia pod GPO014 czujnika DS18B20 zamiast Si7021.

Próbowałem w builderze ogarnąć - nie da się usunąć tego czujnika. A po utworzeniu softu na Generic ESP8266 Module - TH nie wstaje po wgraniu softu. Próbowałem obejść w ten sposób konieczność przypisania Si7021 pod GPIO014.

Jeśli nie - spróbuję jeszcze podpiąć DS pod inne GPIO, np pod TX. Szkoda wygodnej wtyczki, no ale to chyba lepsze rozwiązanie, bez angażowania innych.

A by była jasność - Si7021 nie posiadam, musiałbym dokupić. Póki co, mam tylko DS18B20 - za to kilka sztuk :D

Return to “Pomoc”