z Output tez próbowałem. Ale zaraz to zrobie jeszcze raz. Może w końcu wyjdzie bez crusha
Termostat DIY do testowania :)
@klew spójrz na to getTemeratureSetpointHeatklew wrote: Tue Dec 19, 2023 12:52 pmPokaż kodzzrr wrote: Tue Dec 19, 2023 12:50 pm próbowałem też nic nie wpisywać, wtedy błędów nie podkreśla ale w Loop jak już chcę wyciągnąć wartość to mam taki komunikat błędu "element klasa "Supla::Control::HvacBase" nie ma składowej "getTemeratureSetpointHeat""
Poszło.klew wrote: Tue Dec 19, 2023 1:02 pm Ma być bez "auto", aby przypisało wskaźnik do zmiennej globalnej, do której się odwołujesz w loop.
Jak dodasz "auto", to nazwa "hvac" jest zmienną lokalną, która przestaje istnieć po wyjściu programu poza setup
Ale to za ciosem
hvac->addAction(Supla::TURN_ON, relay_0, Supla::SWITCH_TO_MANUAL_MODE_HEAT);
hvac->addAction(Supla::TURN_OFF, relay_0, Supla::SWITCH_TO_MANUAL_MODE_AUTO, true);
na jaki obiekt trzeba dać wskazanie żeby mi się wykonywała akcja przy zmianie w aplikacji w telefonie harmonogramu Ręczny, Program?
To powyżej "SWITCH_TO_MANUAL_MODE_AUTO" i to drugie nie działa
No ale jak wpisuję to hvac->addAction(Supla::TURN_ON, relay_0, Supla::SWITCH_TO_WEEKLY_SCHEDULE_MODE, true); to nie działa.
Musi być jakaś opcja MODE?
Sprawdziłem w actions.h i events.h i próbuję różne i żaden z próbowanych nie zadziałał. Tzn. Zadziałał wariant do Grzanie lub Standby. Ale teraz szukam na Manual i Harmonogram
W logach takie coś jest jak jest SCHEDULE
HVAC send: IsOn 0, Mode HEAT, tHeat 2100, tCool 0, flags 0x11
a jak manual to to. Flaga inna. Ale do czego to przyłatać?
HVAC send: IsOn 0, Mode HEAT, tHeat 1680, tCool 0, flags 0x1
Te dwie niżej działają.
hvac->addAction(Supla::TURN_ON, relay_1, Supla::ON_HVAC_HEATING, true);
hvac->addAction(Supla::TURN_OFF, relay_1, Supla::ON_HVAC_STANDBY, true);
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przepraszam, na odwrót to przeczytałem. Myslałem, że relayem chciałeś mode zmieniać.zzrr wrote: Tue Dec 19, 2023 7:18 pmSprawdziłem w actions.h i events.h i próbuję różne i żaden z próbowanych nie zadziałał. Tzn. Zadziałał wariant do Grzanie lub Standby. Ale teraz szukam na Manual i Harmonogram
W logach takie coś jest jak jest SCHEDULE
HVAC send: IsOn 0, Mode HEAT, tHeat 2100, tCool 0, flags 0x11
a jak manual to to. Flaga inna. Ale do czego to przyłatać?![]()
HVAC send: IsOn 0, Mode HEAT, tHeat 1680, tCool 0, flags 0x1
Te dwie niżej działają.
hvac->addAction(Supla::TURN_ON, relay_1, Supla::ON_HVAC_HEATING, true);
hvac->addAction(Supla::TURN_OFF, relay_1, Supla::ON_HVAC_STANDBY, true);
Aktualnie termostat generuje tylko takie zdarzenia:
ON_HVAC_HEATING,
ON_HVAC_COOLING,
ON_HVAC_STANDBY,
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
a ja mam parę pytań technicznych
. Nie mam fizycznego przycisku do każdej funkcji, obsługuję termostat obrotowym enkoderem. O ile włącza termostat, to jak go wyłączyć? Kolejna sprawa, o ile włącza Harmonogram (tryb Program), to w jaki sposób go wyłączyć (przejść w tryb maualny dla danego trybu (Grzanie/Chłodzenie)), na okrętkę można bo jak miałem na przykład włączony harmonogram dla grzania, przełączam układ w tryb chłodzenia i mam tryb Manual dla chłodzenia. Tak wiem, mogę to zrobić z aplikacji, lub z clouda, ale ja chcę przełączać to lokalnie, bo wiadomo internet to jest internet, operator strzeli focha i ten internet będzie działał tak a nie inaczej, z drugiej strony w odległej lokalizacji, gdzie jest postawiony router LTE, to potrafi się on przywiesić. RTC w urządzeniu jest w razie utraty zasilania i nie przywróceniu połączenia z siecią.
Code: Select all
hvac->turnOn();Code: Select all
hvac->turnOnWeeklySchedlue()Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najprościej będzie, jeśli użyjesz tych metod z "runAction":
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... se.cpp#L73
Czyli enkoder/przycisk powinien być spięty z termostatem przez metody:
Code: Select all
enc->addAction(Supla::JEDNA_Z_AKCJI_Z_LINKU_POWYŻEJ, hvac, Encoder::ON_STATE_0);
Najlepsze suple dla Twojego domu