Wytłumaczcie mi do czego stosować esp32 a kiedy wystarczy zwykły wemos?
W domu mam w zasadzie same wemosy i esp 01S termostat oparty na supla scripts też jest na wemosie, reszta to prakrtycznie same czujniki lub gotowe osuplowane moduły.
Używam wyłącznie gui generic kompilowany online, nie programuję.
Pytam bo pojawiła się okazja kupić naprawdę tanio esp32 nawet taniej od wemosa a ja się przymierzam żeby zrobić termostat offline na gui generic i chce żeby działał na termometrach via rf433.
Warto kupić na zapas esp32 czy wystarcza mi wemosy których jeszcze parę w szufladzie mam.
Jeszcze z projektów TODO przychodzi mi do głowy bramka BT do odbioru termometrów xiaomi, którą obecnie mam na rasberry pi zero, warto to przenieść na esp32? Zalety t mniejszy pobór prądu i koszt w razie jakby się zepsuła bramka. Bo w takim zastosowaniu to chyba wemos odpada, a widziałem wątek w którym odbiór z czujniku xiaomi jest robiony jakimś esp, ale dawno nic nowego w temacie się nie pojawiło.
ESP 32 vs wemosy i takie tam dywagacje.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
ESP32 ma mocniejszy procek i 10x więcej pamięci RAM do dyspozycji (około 20 kB vs 200 kB).
Ogólnie ja polecam przesiadać się na ESP32. Samo ESP8266 zbliża się powoli do "end of life" więc i Espressif przetanie je wspierać i pewnie może być trudno nawet o krytyczne poprawki bezpieczeństwa.
Tutaj masz ogólny zarys tego, do kiedy jaki moduł jest wspierany: https://www.espressif.com/en/products/l ... commitment
Samych ESP32 jest kilka wariantów i mają one kompletnie inną architekturę, procesory, wspiarane interfejsy radiowe. Są nawet takie bez wsparcia dla Wi-Fi. Są jednordzeniowe i dwurdzeniowe.
Ogólnie każdy ESP32 ze wsparciem Wi-Fi będzie działał pod Suplą. Dla nas kluczowym ograniczeniem w przypadku ESP8266 była mała ilość RAM-u, co przy ESP32 raczej nie jest problemem.
Odnośnie GG - niestety domyślnie jest tam wyłączone szyfrowanie połączenia i wiele osób tak z tego korzysta. Przy ESP8266 jest to trochę "zrozumiałe", bo tam czasami po prostu brakowało RAM-u (np. linki bezpośrednie + szyfrowane połączenie raczej nie ruszą).
Ogólnie ja polecam przesiadać się na ESP32. Samo ESP8266 zbliża się powoli do "end of life" więc i Espressif przetanie je wspierać i pewnie może być trudno nawet o krytyczne poprawki bezpieczeństwa.
Tutaj masz ogólny zarys tego, do kiedy jaki moduł jest wspierany: https://www.espressif.com/en/products/l ... commitment
Samych ESP32 jest kilka wariantów i mają one kompletnie inną architekturę, procesory, wspiarane interfejsy radiowe. Są nawet takie bez wsparcia dla Wi-Fi. Są jednordzeniowe i dwurdzeniowe.
Ogólnie każdy ESP32 ze wsparciem Wi-Fi będzie działał pod Suplą. Dla nas kluczowym ograniczeniem w przypadku ESP8266 była mała ilość RAM-u, co przy ESP32 raczej nie jest problemem.
Odnośnie GG - niestety domyślnie jest tam wyłączone szyfrowanie połączenia i wiele osób tak z tego korzysta. Przy ESP8266 jest to trochę "zrozumiałe", bo tam czasami po prostu brakowało RAM-u (np. linki bezpośrednie + szyfrowane połączenie raczej nie ruszą).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Niestety jest pewien problem, który strasznie mnie odstręcza od esp32 (i pewnie nie tylko mnie) ale może to kwestia odwagi i nauczenia się - większa ilość problemów i komplikacji. Z esp8266/8285 jest prosto podłączasz -> klikasz PyFlashera -> zawsze działa. Z esp zawsze jakiś problem, flashowanie za pomocą flash download tool (trzeba wpisać 4 pliki+4 adresy - łatwiej o pomyłkę), GG miało sporo problemów z działaniem (nie wiem czy już rozwikłany problem współpracy z MCP i dimmerami), GG builder też miał problemy.klew wrote: Thu Dec 21, 2023 8:48 am ESP32 ma mocniejszy procek i 10x więcej pamięci RAM do dyspozycji (około 20 kB vs 200 kB).
Do tego, tak jak napisałeś, jest kilka wersji i nie wszystkie można od tak zaflashować ... generalnie poziom skomplikowania jest większy i nie dziwię się niechęci do pracy z tym układem. Ja sam powinienem przejść na esp32 bo moje przeładowane moduły powodują, że codziennie znajduję kałużę potu pod wemosami ale obawiam się wysypania całej konfiguracji więc nie ruszam g... póki nie śmierdzi
YoMan
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Potestuj sobie dla ESP32YoMan wrote: Thu Dec 21, 2023 10:26 am Niestety jest pewien problem, który strasznie mnie odstręcza od esp32 (i pewnie nie tylko mnie) ale może to kwestia odwagi i nauczenia się - większa ilość problemów i komplikacji. Z esp8266/8285 jest prosto podłączasz -> klikasz PyFlashera -> zawsze działa. Z esp zawsze jakiś problem, flashowanie za pomocą flash download tool (trzeba wpisać 4 pliki+4 adresy - łatwiej o pomyłkę), GG miało sporo problemów z działaniem (nie wiem czy już rozwikłany problem współpracy z MCP i dimmerami), GG builder też miał problemy.
Do tego, tak jak napisałeś, jest kilka wersji i nie wszystkie można od tak zaflashować ... generalnie poziom skomplikowania jest większy i nie dziwię się niechęci do pracy z tym układem. Ja sam powinienem przejść na esp32 bo moje przeładowane moduły powodują, że codziennie znajduję kałużę potu pod wemosami ale obawiam się wysypania całej konfiguracji więc nie ruszam g... póki nie śmierdzi![]()
https://github.com/esphome/esphome-flasher/releases
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
YoMan wrote: Thu Dec 21, 2023 10:26 amNiestety jest pewien problem, który strasznie mnie odstręcza od esp32 (i pewnie nie tylko mnie) ale może to kwestia odwagi i nauczenia się - większa ilość problemów i komplikacji. Z esp8266/8285 jest prosto podłączasz -> klikasz PyFlashera -> zawsze działa. Z esp zawsze jakiś problem, flashowanie za pomocą flash download tool (trzeba wpisać 4 pliki+4 adresy - łatwiej o pomyłkę), GG miało sporo problemów z działaniem (nie wiem czy już rozwikłany problem współpracy z MCP i dimmerami), GG builder też miał problemy.klew wrote: Thu Dec 21, 2023 8:48 am ESP32 ma mocniejszy procek i 10x więcej pamięci RAM do dyspozycji (około 20 kB vs 200 kB).
Do tego, tak jak napisałeś, jest kilka wersji i nie wszystkie można od tak zaflashować ... generalnie poziom skomplikowania jest większy i nie dziwię się niechęci do pracy z tym układem. Ja sam powinienem przejść na esp32 bo moje przeładowane moduły powodują, że codziennie znajduję kałużę potu pod wemosami ale obawiam się wysypania całej konfiguracji więc nie ruszam g... póki nie śmierdzi![]()
Yhm a czemu chcesz to flashowac ręcznie?
Zarówno Arduino IDE jak platformio w vs code robią to po jednym kliknięciu, GG przez www kiedyś miało humory natomiast ostatnio działa, z platformio tym bardziej.
Wiec trochę nie rozumiem problemu, ja bym raczej uciekał od starego i nie wydajnego układu
-
klew
Ja obecnie pracuję już prawie tylko z ESP32. Co prawda nie używam GG na nich, więc nie wiem.
Tutaj do każdej płytki trzeba podejść tak, że najpierw sprawdzasz jaka wersja procka tam jest. Tu jest chyba pełna lista:
https://www.espressif.com/en/products/modules
Z reguły wystarczy znaleźć moduł i sprwadzić w której kategorii procesorów on jest.
Różne procki mają też różny sposób wprowadzania do trybu flashowania.
Jeśli ktoś się zabiera za flashowanie, to powinien ogarniać czytanie datasheet dla konkretnych produktów - przynajmniej w podstawowym zakresie - czyli jak się go flashuje
Drugi temat, to wsparcie dla nowych ESP32 w boardach Arduino - one tam są dodawane z opóźnieniem, a dopiero później można je dodać do buildera.
Także łatwo już było i to nie wróci
Tutaj do każdej płytki trzeba podejść tak, że najpierw sprawdzasz jaka wersja procka tam jest. Tu jest chyba pełna lista:
https://www.espressif.com/en/products/modules
Z reguły wystarczy znaleźć moduł i sprwadzić w której kategorii procesorów on jest.
Różne procki mają też różny sposób wprowadzania do trybu flashowania.
Jeśli ktoś się zabiera za flashowanie, to powinien ogarniać czytanie datasheet dla konkretnych produktów - przynajmniej w podstawowym zakresie - czyli jak się go flashuje
Drugi temat, to wsparcie dla nowych ESP32 w boardach Arduino - one tam są dodawane z opóźnieniem, a dopiero później można je dodać do buildera.
Także łatwo już było i to nie wróci
-
YoMan
ale się na mnie wylało
To wszystko racja ... wynika z tego, że jak próbowałem to nie do końca działało i pojawiło się zniechęcenie. Jeżeli ponowna rejestracja modułu i konfiguracja zajmuje 2h a masz takich modułów 3 i po wszystkim się okazuje, że coś nie funguje .... jestes 2h w plecy, rodzina marudzi ...
wiecie o czym mówię
Oczywiście, że się w końcu zacznę przesiadać na esp jeżeli chodzi o główne moduły (do jednego światełka nad lustrem nie będę nic zmieniał - siedzi R2 mini w ścianie i jest OK).
Kolejnym minusem jest to, że musiałbym nowe PCB zamówić, i wszystkie kabelki poprzepinać a jest tego trochę (chyba coś koło 250 szt) chociaż chyba wemos C3 pasowałby na podmiankę ale z tego co pamiętam to chyba nie jest "pełnoprawny" esp32 ... musze się kiedyś wziąć za bary z tematem
To wszystko racja ... wynika z tego, że jak próbowałem to nie do końca działało i pojawiło się zniechęcenie. Jeżeli ponowna rejestracja modułu i konfiguracja zajmuje 2h a masz takich modułów 3 i po wszystkim się okazuje, że coś nie funguje .... jestes 2h w plecy, rodzina marudzi ...
wiecie o czym mówię
Oczywiście, że się w końcu zacznę przesiadać na esp jeżeli chodzi o główne moduły (do jednego światełka nad lustrem nie będę nic zmieniał - siedzi R2 mini w ścianie i jest OK).
Kolejnym minusem jest to, że musiałbym nowe PCB zamówić, i wszystkie kabelki poprzepinać a jest tego trochę (chyba coś koło 250 szt) chociaż chyba wemos C3 pasowałby na podmiankę ale z tego co pamiętam to chyba nie jest "pełnoprawny" esp32 ... musze się kiedyś wziąć za bary z tematem
YoMan
-
klew
Tu nie było nic osobistego
Ja kiedyś bez żadnej wiedzy zabrałem się za wymianę klocków hamulcowych w samochodzie. Gdyby sąsiad nie zobaczył co robię i nie zlitował się, to bym tego nie zrobił, bo nawet nie miałem odpowiednich do tego narzędzi
Często jest tak, że dopóki czegoś nie spróbujemy, to nie mamy pojęcia o poziomie naszej niewiedzy. Moje uwagi były skierowane "w eter" i nie miały być uszczypliwe, tylko miały zachęcić do ciągłego edukowania się
-
YoMan
Wcale tego tak nie odebrałem. Mam spory dystans do siebie, świadomość swoich wad i pokorę wobec własnej niewiedzy
YoMan