Hej
Czy możemy w builderze GG domyślnie włączyć szyfrowane połączenie dla boardów ESP32?
Przy ESP8266 rozumiem, że tam często pamięci brakowało i szyfrowane połączenie nie pozwalało uruchomić innych dostępnych funkcji, ale na ESP32 raczej tego problemu nie ma.
Szyfrowane połączenie w GG i ESP32
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Słuszna uwaga. Ja bym nawet proponował domyślne włączenie szyfrowania dla ESP82xx, tak żeby to użytkownik z pełną świadomością konsekwencji wyłączał szyfrowanie, bo chce mieć "500" funkcji na jednym ESP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
A tak na marginesie, to zaznaczenie w GUI-Generic Builderze szyfrowanego połączenia nic nie daje. I tak w konfiguracji GUI-Generic trzeba zaznaczyć tą opcję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jest to flaga która ustawia znacznik w GUI podczas pierwszej konfiguracji. Jak zrobiłeś aktualizacje to on się nie zaznaczy sam.Robert Błaszczak wrote: Thu Dec 21, 2023 1:33 pm A tak na marginesie, to zaznaczenie w GUI-Generic Builderze szyfrowanego połączenia nic nie daje. I tak w konfiguracji GUI-Generic trzeba zaznaczyć tą opcję.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Robert Błaszczak
Nowe ESP, wygenerowane firmware z GUI-Generic Builder, tylko DS18B20 i flaga SSL. Przy wgrywaniu zaznaczone ERASE. Niestety checkbox w GUI z SSL nie jest domyślnie załączony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Już powinno działać to dobrze.Robert Błaszczak wrote: Thu Dec 21, 2023 8:21 pm Nowe ESP, wygenerowane firmware z GUI-Generic Builder, tylko DS18B20 i flaga SSL. Przy wgrywaniu zaznaczone ERASE. Niestety checkbox w GUI z SSL nie jest domyślnie załączony.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Ponawiam pytanie... @klew, @pzygmunt, @lukfud czy ktokolwiek inny kto wie. Poratujcie odpowiedzią... Mam urządzenie, brak na tą chwilę dostępu bezpośrednio do kodu i konfiguracji a chciałbym wiedzieć czy wykorzystuje szyfrowane połączenie czy nie. Da się to gdzieś odczytać z poziomu użytkownika?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie da się.zzrr wrote: Wed Oct 08, 2025 11:48 am Ponawiam pytanie... @klew, @pzygmunt, @lukfud czy ktokolwiek inny kto wie. Poratujcie odpowiedzią... Mam urządzenie, brak na tą chwilę dostępu bezpośrednio do kodu i konfiguracji a chciałbym wiedzieć czy wykorzystuje szyfrowane połączenie czy nie. Da się to gdzieś odczytać z poziomu użytkownika?
Jeśli masz firewall jakiś po drodze (router?) to możesz zablokować połączenia wychodzące na port 2015. Jeśli urządzenie przestanie się łączyć, to korzystało z nieszyfrowanych.
Jeśli będzie się łączyć, to zablokuj dodatkowo port 2016 - ten jest od szyfrowanych połączeń i powienien wtedy na 100% przestać nawiązywać połączenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu