Witajcie , SP111 steruje dmuchawą w oczyszczalni . Mam ustawioną reakcje taką że gdyby moc dmuchawy spadła np w przypadku jej awarii - spalenia cewki , ma się wygenerować powiadomienie . Kanał pomiarowy jest powiązany z kanałem przekaźnika , niestety powiadomienie pojawia się w momencie wyłączenia przekaźnika . Dmuchawa pracuje cyklicznie 5 min ON / 1 min OFF .
Jest możliwe to jakoś zmienić aby powiadomienie nie pojawiało się gdy przekaźnik jest wyłączony ?
SP111 i reakcja na obciążenie
-
myszektbg
A dołożenie sceny. Kiedy urządzenie będzie włączone to uruchom scene, a w niej reakcja na uszkodzenie. Kiedy urządzenie wyłączone to nie bierze tej sceny pod uwagę.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
W scenach na supla.org nie da się ustawić kanału pomiarowego , ja nie umiem . Zrobiłem też scenę na scripts.supla i efekt jest podobny.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
nie wiem czy to ten sam przypadek ale
mam na dworze w puszce Shelly 1PM pod którego mam podłączone lampki na plocie. W razie jakby się upalił bezpiecznik miedzy zasilaczem a Shelly to wysyła mi powiadomienie
robię to tak ze mam 2 sceny
Scena Lampki - Plot: odlicza 12 sek i wysyła tylko i wyłączenie powiadomienie, można by dać jeszcze wyłączenie shelly
Scena Lampki Płot - Przerwij: odlicza 10 sek i przerywa powyższą scenę
2 reakcje w mierniku energii
kiedy włączam shelly i moc jest >= od 2W - mam pobór przez zasilacz to przerywam scenę Lampki Płot wysyłającą powiadomienie
kiedy moc shelly spanie poniżej <2W to przerywam powyższą scenę i wykonuję ją ponownie: symulacja że nie ma poboru czyli coś jest nie tak
1 reakcja w urządzeniu
kiedy wyłączam Shelly: wykonuję scenę Lampki Płot - przerwij która deaktywuje wcześniejszą scenę abym po wyłączeniu urządzenia nie dostał fałszywego powiadomienia że nie ma poboru
trzeba tylko zgrać czasy ważne aby wysyłająca powiadomienie miała dłuższy czas niż przerywająca i żeby czas był na dyle duży aby to Tobie zagrało. Mi czasami na styk było 2 sek do wysłania powiadomienia a czasami 7, pewnie odświeżanie w cloudzie
mam na dworze w puszce Shelly 1PM pod którego mam podłączone lampki na plocie. W razie jakby się upalił bezpiecznik miedzy zasilaczem a Shelly to wysyła mi powiadomienie
robię to tak ze mam 2 sceny
Scena Lampki - Plot: odlicza 12 sek i wysyła tylko i wyłączenie powiadomienie, można by dać jeszcze wyłączenie shelly
Scena Lampki Płot - Przerwij: odlicza 10 sek i przerywa powyższą scenę
2 reakcje w mierniku energii
kiedy włączam shelly i moc jest >= od 2W - mam pobór przez zasilacz to przerywam scenę Lampki Płot wysyłającą powiadomienie
kiedy moc shelly spanie poniżej <2W to przerywam powyższą scenę i wykonuję ją ponownie: symulacja że nie ma poboru czyli coś jest nie tak
1 reakcja w urządzeniu
kiedy wyłączam Shelly: wykonuję scenę Lampki Płot - przerwij która deaktywuje wcześniejszą scenę abym po wyłączeniu urządzenia nie dostał fałszywego powiadomienia że nie ma poboru
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by myxhir on Fri Dec 22, 2023 5:07 pm, edited 1 time in total.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Dzięki , stworzyłem podobne sceny jutro sprawdzę czy to działa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie