Hej,
przez przypadek odkryłem coś dziwnego.
Otóż po zainstalowaniu aplikacji na tablecie chciałem się zalogować na swoje konto. Podałem e-mail i hasło i wszystko poszło okej.
W cloudzie ustawiłem identyfikatory dostępu itp.Przetestowałem i wszystko działało jak należy. Bez problemu także usunąłem aplikacje abonencką. Ale pomyślałem sobie, że głupio komuś udostępnić mail i hasło do całego konta tak aby mógł robić co chce.
Zalogowałem się do aplikacji za pomocą opcji zaawnsowane ( czyli podałem identyfikator dostępu, hasło i ip serwera)i tu zaczęły się problemy:
- w nowo dodanym urządzeniu nie mogłem zmienić identyfikatora dostępu ( zmieniałem w cloud, wyskakiwał komunikat ze wszystko sie udało ale na urządzeniu nic się nie zmieniało, po odświeżeniu strony ustawienia wracały do tych przed zmianą)
- nie dało się też zmieniać lokalizacji którą ta aplikacją miała obsługiwać,
- po usunięciu aplikacji w cloud i potwierdzeniu tego przez stronę, nadal można było tą aplikacją sterować wszystkimi urządzeniami na tablecie, po odświeżeniu strony aplikacja pojawiała się w cloud.
Dopiero usunięcie jej na urządzeniu a następnie w cloud skutkowało cofnięciem dostępu do mojego konta. Czy tak powinno być?
supla cloud
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Z tego opisu niewiele jestem w stanie zrozumieć ale raczej coś robisz źle (nie było nigdy problemów z tymi opcjami chociaż niczego nie można wykluczyć).kiksik wrote: Sat Dec 23, 2023 9:53 pm Hej,
przez przypadek odkryłem coś dziwnego.
Otóż po zainstalowaniu aplikacji na tablecie chciałem się zalogować na swoje konto. Podałem e-mail i hasło i wszystko poszło okej.
W cloudzie ustawiłem identyfikatory dostępu itp.Przetestowałem i wszystko działało jak należy. Bez problemu także usunąłem aplikacje abonencką. Ale pomyślałem sobie, że głupio komuś udostępnić mail i hasło do całego konta tak aby mógł robić co chce.
Zalogowałem się do aplikacji za pomocą opcji zaawnsowane ( czyli podałem identyfikator dostępu, hasło i ip serwera)i tu zaczęły się problemy:
- w nowo dodanym urządzeniu nie mogłem zmienić identyfikatora dostępu ( zmieniałem w cloud, wyskakiwał komunikat ze wszystko sie udało ale na urządzeniu nic się nie zmieniało, po odświeżeniu strony ustawienia wracały do tych przed zmianą)
- nie dało się też zmieniać lokalizacji którą ta aplikacją miała obsługiwać,
- po usunięciu aplikacji w cloud i potwierdzeniu tego przez stronę, nadal można było tą aplikacją sterować wszystkimi urządzeniami na tablecie, po odświeżeniu strony aplikacja pojawiała się w cloud.
Dopiero usunięcie jej na urządzeniu a następnie w cloud skutkowało cofnięciem dostępu do mojego konta. Czy tak powinno być?
Powinieneś ustawić lokalizację, dodać do niej urządzenia do których ma ta aplikacja mieć dostęp, przypisać identyfikator do tej lokalizacji a następnie ustawić ten identyfikator do konkretnego urządzenia/telefonu/tabletu
YoMan
-
kiksik
I dokładnie tak robię. Mam dwie lokalizację, w obu mam dodane urządzenia we/wy.
I teraz jak na nowym urządzeniu zaloguje się podając login i hasło wszystko śmiga jak należy. Jednak gdy próbuje logować się podając IP serwera, identyfikator dostępu i hasło z automatu przypisuje mi identyfikator dostępu. Nie można go zmienić, lepiej kasując tą aplikację w cloud system mówi że nastąpi automatyczne wylogowanie z tego urządzenia. Kasuje się aplikacja w cloud ale tak naprawdę nic się nie robi. Aplikacja nadal działa, a odświeżając stronę cloud pokazuje znowu tą aplikację.
I teraz jak na nowym urządzeniu zaloguje się podając login i hasło wszystko śmiga jak należy. Jednak gdy próbuje logować się podając IP serwera, identyfikator dostępu i hasło z automatu przypisuje mi identyfikator dostępu. Nie można go zmienić, lepiej kasując tą aplikację w cloud system mówi że nastąpi automatyczne wylogowanie z tego urządzenia. Kasuje się aplikacja w cloud ale tak naprawdę nic się nie robi. Aplikacja nadal działa, a odświeżając stronę cloud pokazuje znowu tą aplikację.
Dawno dawno temu... metodą autoryzacji urządzenia/aplikacji klienckiej był identyfikator dostępu i hasło, które podawało się podczas rejestracji urządzenia/apki w Cloud. Po wprowadzeniu nowej metody autoryzacji, adresu e-mail konta, trzeba było zachować kompatybilność wsteczną, dlatego też pierwsza metoda autoryzacji pozostała, ale używanie jej nie było już i nie jest zalecane.
To co opisałeś jest właśnie jednym z ograniczeń tej metody autoryzacji, bo nie da się np skutecznie zmienić identyfikatora dostępu aplikacji po stronie apki.
Co do usunięcia z Cloud smartfona, któremu chcemy odebrać uprawnienia, zawsze jest to możliwe poprzez jego usunięcie. Można go też wyłączyć. Możesz też wyłączyć id dostępu co skutkować będzie odpowiednim komunikatem w apce klienckiej. Pamiętaj jednak o tym, że włączenie rejestracji i uruchomienie w tym samym czasie apki spowoduje jej zarejestrowanie w Cloud.
To co opisałeś jest właśnie jednym z ograniczeń tej metody autoryzacji, bo nie da się np skutecznie zmienić identyfikatora dostępu aplikacji po stronie apki.
Co do usunięcia z Cloud smartfona, któremu chcemy odebrać uprawnienia, zawsze jest to możliwe poprzez jego usunięcie. Można go też wyłączyć. Możesz też wyłączyć id dostępu co skutkować będzie odpowiednim komunikatem w apce klienckiej. Pamiętaj jednak o tym, że włączenie rejestracji i uruchomienie w tym samym czasie apki spowoduje jej zarejestrowanie w Cloud.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
kiksik
Leśny najprawdopodobniej jest jak piszesz. W cloud miałem włączone rejestrację urządzeń. Więc pewnie było tak że ja usuwałem a ona automatycznie się rejestrowała :/
W takim razie czy istnieje możliwość zainstalowania pracownikowi aplikacji i udostępnienie jednej lokalizacji bez podawania mu swojego loginu i hasła ?
W takim razie czy istnieje możliwość zainstalowania pracownikowi aplikacji i udostępnienie jednej lokalizacji bez podawania mu swojego loginu i hasła ?
Możesz zrobić np. tak:
1. Włącz rejestracje smartfonów.
2. Zainstaluj apke na telefonie.
3. Wprowadź tylko adres e-mail konta, bez podawania hasła.
4. Przypisz id dostępu w Cloud dla świeżo zarejestrowanego smartfona.
5. Odśwież apke.
6. Wyłącz rejestracje smartfonów.
1. Włącz rejestracje smartfonów.
2. Zainstaluj apke na telefonie.
3. Wprowadź tylko adres e-mail konta, bez podawania hasła.
4. Przypisz id dostępu w Cloud dla świeżo zarejestrowanego smartfona.
5. Odśwież apke.
6. Wyłącz rejestracje smartfonów.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Hasła nie trzeba podawać, jeśli po stronie cloud włączysz ręcznie rejestrację aplikacji klienckich.kiksik wrote: Sun Dec 24, 2023 8:05 am W takim razie czy istnieje możliwość zainstalowania pracownikowi aplikacji i udostępnienie jednej lokalizacji bez podawania mu swojego loginu i hasła ?
W przeciwnym wypadku apka przy pierwszej rejestracji pyta o hasło, ale ono nie jest nigdzie przechowywane.
E-mail trzeba podać, aby było wiadomo do jakiego konta się łączysz.
Przy okazji: nie używaj bezpośrednio adresów IP, bo one mogą się zmienić. Lepiej używać domeny serwera
Najlepsze suple dla Twojego domu