Sonoff basic z supla działanie offline

Ceemack

Witam na tym zacnym forum. Zakupilem sonoffa Basica z wgraną suplą, oraz 4 czujnikami temp. Zestawu tego używam do odpalania palnika na pellet. Mam puszczony jeden z czujników do mieszkania , na tym czujniku mam ustawione temperatury i reakcje dzięki który odpalam i gaszę palnik po osiągnięciu zadanej temp. Reszta czujników ma charakter monitorujący temp na piecu oraz cwu. Wszystko śmiga jak należy, oprócz jednej rzeczy. Zdarzyło się że palnik odpalił po tym jak temp spadła do zadanej, coś się porąbało się z wifi i sonoff pracował w offline, nie wyłączając mi palnika po przekroczeniu zadanej temperatury. Sprawę uratowało zabezpieczenie stb ustawione na 90 stopni C , odcinając zasilanie palnika. Jak ustawić by sonoff pracował w trybie offline i spełniał postawione przed nim założenia.? Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie opcji dostosowywanie temperatury w supli. Jak dziala to w praktyce, czujnik od soffa przekłamuje załóżmy o +1 stopień. Co mam wtedy wpisać by to skorygować?
Duch__
Been thanked: 6 times

Na supli nie robi się takich sterowań, właśnie na wypadek braku wifi.
Ceemack

Czyli jak to zrobić by było poprawnie?
Ceemack

Duch__ wrote: Wed Dec 27, 2023 6:23 pm Na supli nie robi się takich sterowań, właśnie na wypadek braku wifi.
Czyli jak to zrobić by było poprawnie ?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Ceemack wrote: Wed Dec 27, 2023 6:24 pm Czyli jak to zrobić by było poprawnie?
Ja bym na ten przekaźnik i termometr co zagaduje z piecem ustawił warunkowanie z poziomu konfiguracji. W tedy jedyne co może zawieść to zasilanie bo warunek będzie wykonany niezależnie od wifi. Jedyny minus że nie będzie się to łatwo zmieniać z poziomu aplikacji.
https://pietras-81.aqi.eco/
Ceemack

Pietras81 wrote: Wed Dec 27, 2023 7:08 pm
Ja bym na ten przekaźnik i termometr co zagaduje z piecem ustawił warunkowanie z poziomu konfiguracji. W tedy jedyne co może zawieść to zasilanie bo warunek będzie wykonany niezależnie od wifi. Jedyny minus że nie będzie się to łatwo zmieniać z poziomu aplikacji.
Kurcze kolego ale nie mam takiej zakładki z warunkowaniem w konfiguracji na stronie supli . Wersja oprogramowania GG ver 5.9.11 o co kaman?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Ceemack wrote: Wed Dec 27, 2023 7:30 pm
Kurcze kolego ale nie mam takiej zakładki z warunkowaniem w konfiguracji na stronie supli . Wersja oprogramowania GG ver 5.9.11 o co kaman?
Archaiczna wersja softu
Ceemack

[email protected] wrote: Wed Dec 27, 2023 7:43 pm
Ceemack wrote: Wed Dec 27, 2023 7:30 pm

Archaiczna wersja softu
Soft niezależny ode mnie , sonoff zakupiony na allegro z już wgranym softem od supli. Jaka zatem wersja kolego będzie odpowiednia do sterowania offline?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Wygeneruj sobie nowy soft zrobić aktualizacje i po problemie.
https://pietras-81.aqi.eco/
Ceemack

Pietras81 wrote: Wed Dec 27, 2023 7:57 pm Wygeneruj sobie nowy soft zrobić aktualizacje i po problemie.
Najpierw muszę się zagłębić poczytać trochę forum bo niesty ale generowanie nowego softu nic mi nie mówi. Dzięki za pomoc

Return to “Pomoc”