@[email protected], serdeczne dzięki. Odczytałem bez problemu wodomierz Techem z protokołem mkradio4 (bez wpisanego klucza szyfrującego).
Ps.
Z GPIO zmylił nie ten post: viewtopic.php?p=162327#p162327
Wsparcie dla liczników z nakładką wM-Bus
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
No i gitaraRobert Błaszczak wrote: Wed Dec 27, 2023 7:41 pm @[email protected], serdeczne dzięki. Odczytałem bez problemu wodomierz Techem z protokołem mkradio4 (bez wpisanego klucza szyfrującego).
Ps.
Z GPIO zmylił nie ten post: viewtopic.php?p=162327#p162327
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jeżeli wybierzesz błędne gpio lub wybierzesz czujnik w gui bez odbiornika to wg mnie program nie powinien się wieszać. Ta biblioteka jeżeli nie odczyta prawidłowych wartości to nigdy nie wyjdzie z pętli.[email protected] wrote: Wed Dec 27, 2023 7:47 pmNo i gitaraRobert Błaszczak wrote: Wed Dec 27, 2023 7:41 pm @[email protected], serdeczne dzięki. Odczytałem bez problemu wodomierz Techem z protokołem mkradio4 (bez wpisanego klucza szyfrującego).
Ps.
Z GPIO zmylił nie ten post: viewtopic.php?p=162327#p162327to jeszcze muszę dodać możliwość dodania kilku liczników
![]()
Możesz dodać bardzo proste zabezpieczenie przed tą sytuacją
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... f_mbus.cpp
Lub inne
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
[email protected]
Popatrzę jutro na tokrycha88 wrote: Wed Dec 27, 2023 7:57 pmJeżeli wybierzesz błędne gpio lub wybierzesz czujnik w gui bez odbiornika to wg mnie program nie powinien się wieszać. Ta biblioteka jeżeli nie odczyta prawidłowych wartości to nigdy nie wyjdzie z pętli.[email protected] wrote: Wed Dec 27, 2023 7:47 pmNo i gitaraRobert Błaszczak wrote: Wed Dec 27, 2023 7:41 pm @[email protected], serdeczne dzięki. Odczytałem bez problemu wodomierz Techem z protokołem mkradio4 (bez wpisanego klucza szyfrującego).
Ps.
Z GPIO zmylił nie ten post: viewtopic.php?p=162327#p162327to jeszcze muszę dodać możliwość dodania kilku liczników
![]()
Możesz dodać bardzo proste zabezpieczenie przed tą sytuacją
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... f_mbus.cpp
Lub inne![]()
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Tylko tam jest błąd po wykonaniu
Code: Select all
while ((ELECHOUSE_cc1101.SpiReadStatus(CC1101_MARCSTATE) != MARCSTATE_IDLE) && (retries-- > 0)) {
delay(1);
}
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Trochę moich spostrzeżeń i danych po niecałej dobie testowania. Nie wygląda to za dobrze i na ten moment nie nadaje się do używania.
Warunki testowe to wodomierz Techem o numerze ID 027522. Ten wodomierz wysyła telegram co około 5 - 15 minut. Wysyła on przez całą dobę odczyt z poprzedniego dnia z zaprogramowanej godziny. Stąd jakiekolwiek zużycie wody jest widoczne po 24 godzinach.
Niestety w Supla pojawiają się odczyty z dziwną, stałą wartością 2147.483 m3 przeplatane poprawnym odczytem 204,5 m3. Po prawidłowym odczycie następuje reset ESP, co widać na poniższym wykresie.
W załączonym pliku dane_zrodlowe.zip przesyłam pobrane dane z Supla Cloud (measurements_33551.csv) oraz dane z telegramów podsłuchanych w moim miejscu zamieszkania (telegramy_wmbusmeter.txt).
Warunki testowe to wodomierz Techem o numerze ID 027522. Ten wodomierz wysyła telegram co około 5 - 15 minut. Wysyła on przez całą dobę odczyt z poprzedniego dnia z zaprogramowanej godziny. Stąd jakiekolwiek zużycie wody jest widoczne po 24 godzinach.
Niestety w Supla pojawiają się odczyty z dziwną, stałą wartością 2147.483 m3 przeplatane poprawnym odczytem 204,5 m3. Po prawidłowym odczycie następuje reset ESP, co widać na poniższym wykresie.
W załączonym pliku dane_zrodlowe.zip przesyłam pobrane dane z Supla Cloud (measurements_33551.csv) oraz dane z telegramów podsłuchanych w moim miejscu zamieszkania (telegramy_wmbusmeter.txt).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
[email protected]
Dzięki za pierwsze testy.Robert Błaszczak wrote: Thu Dec 28, 2023 6:02 pm Trochę moich spostrzeżeń i danych po niecałej dobie testowania. Nie wygląda to za dobrze i na ten moment nie nadaje się do używania.
historia_supla.jpg
hah
wiem co trzeba zmienić, ale muszę to przemyśleć, bo liczniki zazwyczaj wysyłają wartość w m3, natomiast w Supli wykorzystanie licznika impulsów w tym przypadku jest ułomne bo trzeba podać ile przypada impulsów na m3 jako liczbę całkowitą...
Normalnie jest to 1000 na m3, czyli jakby w litrach co jest logiczne, ale ja w kodzie zrobiłem wartość licznika * 1 000 000 xD żeby sobie ułatwić życie i w Cloud wpisać 1000000 impulsów na m3 i mieć dokładniejszą wartość. Coś czuję, że bez zmian w Cloud to będzie trochę słabo.
-
[email protected]
@klew, jakieś szanse, że po stronie Cloud dla licznika impulsów dodasz wsparcie dla wartości zmiennoprzecinkowych w najbliższym czasie?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Licznik impulsów jest i będzie na liczby int64. Raczej ciężko je przepełnić. Także to kwestia odpowiedniego używania typów.[email protected] wrote: Thu Dec 28, 2023 6:43 pm @klew, jakieś szanse, że po stronie Cloud dla licznika impulsów dodasz wsparcie dla wartości zmiennoprzecinkowych w najbliższym czasie?
Kpop będzie miał wariant zmiennoprzecinkowy.
Najlepsze suple dla Twojego domu