Wykrywacz braku zasilania/przełącznik zasilania

ArielG

Cześć wszystkim,

Z racji tego że w moim systemie ogrzewania prąd jest nieodłączną częścią bez której nie będę w stanie ogrzać swojego domu, wpadłem na pomysł żeby zakupić akumulator do niego przetwornicę i awaryjnie mieć czym zasilić pompę obiegową, teraz pytanie czy supla jest w stanie zorganizować mi coś takiego ,że :
1. Wykryje brak zasilania sieciowego i przełączy na zasilanie przez "akumulator" lub też przez przetwornicę ? ale wtedy przetwornica musiała by zapewne być podłączona do akumulatora cały czas i zjadać cenną energie nie wiem czy dobrze myślę
2. Czy jest w stanie informować mnie o określonym przeze mnie stanie naładowania akumulatora ? lub idąc dalej tym tokiem myślenia po wykryciu niskiego stanu naładowania akumualatora załączy jakąś tam ścieżkę gdzie prostownik będzie już czekał w pogotowiu na ładowanie.

No i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM :)
Pietras81
Been thanked: 1 time

ArielG wrote: Tue Dec 26, 2023 5:28 pm Cześć wszystkim,

Z racji tego że w moim systemie ogrzewania prąd jest nieodłączną częścią bez której nie będę w stanie ogrzać swojego domu, wpadłem na pomysł żeby zakupić akumulator do niego przetwornicę i awaryjnie mieć czym zasilić pompę obiegową, teraz pytanie czy supla jest w stanie zorganizować mi coś takiego ,że :
1. Wykryje brak zasilania sieciowego i przełączy na zasilanie przez "akumulator" lub też przez przetwornicę ? ale wtedy przetwornica musiała by zapewne być podłączona do akumulatora cały czas i zjadać cenną energie nie wiem czy dobrze myślę
2. Czy jest w stanie informować mnie o określonym przeze mnie stanie naładowania akumulatora ? lub idąc dalej tym tokiem myślenia po wykryciu niskiego stanu naładowania akumualatora załączy jakąś tam ścieżkę gdzie prostownik będzie już czekał w pogotowiu na ładowanie.

No i WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM :)
Co do napięcia akumulatora to można dać dzielnik napięcia pod wemosa i masz taką informację. Można ustawić reakcję na określony próg napięcia i powiadomienie przyjdzie w supli. Warunek taki że musi być internet czyli router też musisz mieć podłączony pod ups.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A nie wystarczy Ci zwykły UPS?
Tak jak pisał @Pietras81, do Supli potrzebujesz działającego dostępu do sieci Internet oraz działającego Wi-Fi w domu. A do tego potrzebny jest również prąd. Jeśli jesteś w stanie zasilić z UPS również urządzenia sieciowe (modem/router. itp.) to możesz zrobić proste powiadomienie o braku zasilania sieciowego za pomocą Supli. Ale przełączanie na zasilanie akumulatorowe i ładowanie pozostaw autonomiczne. Niech to właśnie realizuje zasilacz UPS.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
ArielG

dobrze troszkę muszę jeszcze sprostować mój pierwszy post, mam już akumulator 220ah który dostałem prawie nowy po cenie złomowej, więc UPS już odpada, przetwornica została mi z czasów jak jeździłem ciężarówkami... oki to jak już to mamy to jedziemy dalej :

- dzielnik napięcia pod wemosa - szczerze mówiąc to nie rozumiem tego można prosić o jakąś instrukcję ?
Jeśli chodzi o informację o niskim napięciu to tylko po to żebym wiedział że trzeba doładować akumulator nie przewiduję braku prądu sieciowego przez tydzień ;)

znalazłem coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/automatyczny- ... 6884975967
.... i to jakby chyba rozwiązuje po części problem ale jak dobrze myślę to przy takim urządzeniu trzeba mieć podłączoną przetwornicę w trybie stand by (zapewne dużo prądu z aku nie zje więc ok) cały czas.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Aby stwierdzić zanik zasilana wystarczy przekaźnik na 230V zasilany z sieci masz do dyspozycji styki np styk NC będzie miał przerwę jak zasilisz cewkę z sieci
W przypadku zaniku zasilania zrobi zwarcie i dalej do supli i powiadomienie
Pietras81

ArielG wrote: Tue Dec 26, 2023 7:30 pm dobrze troszkę muszę jeszcze sprostować mój pierwszy post, mam już akumulator 220ah który dostałem prawie nowy po cenie złomowej, więc UPS już odpada, przetwornica została mi z czasów jak jeździłem ciężarówkami... oki to jak już to mamy to jedziemy dalej :

- dzielnik napięcia pod wemosa - szczerze mówiąc to nie rozumiem tego można prosić o jakąś instrukcję ?
Jeśli chodzi o informację o niskim napięciu to tylko po to żebym wiedział że trzeba doładować akumulator nie przewiduję braku prądu sieciowego przez tydzień ;)

znalazłem coś takiego :
https://allegro.pl/oferta/automatyczny- ... 6884975967
.... i to jakby chyba rozwiązuje po części problem ale jak dobrze myślę to przy takim urządzeniu trzeba mieć podłączoną przetwornicę w trybie stand by (zapewne dużo prądu z aku nie zje więc ok) cały czas.
Wemos ma wejście analogowe które przy odpowiednim sofcie jest w stanie działać jako woltomierz. W zależności od tego ile wolt ma akumulator trzeba zrobić dzielnik napiecja który np. na chińskie wemosy musi dać nie więcej niż 3.3v. W tedy w supli będziesz widział napiecie akumulatora.

Poniżej foto jak ja to sobie zrobiłem. Zasilany z srodla które mierzy.

A tu pierwszy z brzegu kalkulator do dobrania rezystorow.
https://www.digikey.pl/pl/resources/con ... zEEALw_wcB
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ArielG

cinas wrote: Tue Dec 26, 2023 7:35 pm Aby stwierdzić zanik zasilana wystarczy przekaźnik na 230V zasilany z sieci masz do dyspozycji styki np styk NC będzie miał przerwę jak zasilisz cewkę z sieci
W przypadku zaniku zasilania zrobi zwarcie i dalej do supli i powiadomienie
możesz łopatologicznie w sensie schemat podłączenia nie mam aż takiej wiedzy żeby samemu to zrobić, czyli który przekaźnik kupić ? np. row 01 ?

ale spróbuję napisać to co myślę wtyk NC w urządzeniu które podałem linka oznacza że po prostu jest "przejście" i daje jakieś napięcie po zmianie z zasilania sieciowego na przetwornicę lub też odwrotnie powstanie krótka przerwa którą wykryje ROW 01 ? i będzie służył tylko jako nazwę go informatorem, dobrze to sobie myślę?
Pietras81

Hej. Z tego mi się wydaję autor miał na myśli dać przekaznik zasilany na 230v. Czyli zasilasz cewke przekaznika. W takim przypadku cały czas masz zwarty 1 styk jako beznapieciowy i właśnie ten sygnał wykorzystujesz do supli za pośrednictwem np. Wemosa d1 mini z softem od krancowki.
Jeśli będzie brak zasilania w sieci to i będzie brak zasilania przekaznika wiec zmieni się stan ikonki w aplikacji oraz uzyskasz powiadomienie. Tutaj Row 01 się nie nada bo nie ma wejścia na krańcówkę. Taki sygnał można dołożyć do Woltomierza i masz wszystko na jednym wemosie. Warunek taki że przekaznik trzeba wpiąć przed ups.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Na szybko
Schemat
supla to cokolwiek z wejściem typu krańcówka zasilany z akumulatora ( także router musi być zasilany z akumulatora lub UPS )
Przekaźnik jakikolwiek z cewką na 230V zasilany z sieci bez potrzymania
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”