Dziwne zachowanie esp12f

sediv44

Z esp 12f zrobiłem sterownik 3 kanałowy. I mam problem bo każdym resecie modułu 2 przekaźniki się włączają i zapalają świtało chociaż w ustawieniach mam że po resecie powinny być wyłączone. Wczoraj zapalał się tylko jeden i tylko wtedy gdy przycisk był zwarty z gnd. Myślałem że to wina gpio które załącza bo jak zamieniłem miejscami to druga lampa się włączała. Po przywróceniu ustawień fabrycznych jest dobrze do puki nie ustawie przycisków. Myślę że chyba to coś z zasilaniem. Do zasilania modułu użyłem przetwornicy 220v na 5v a esp podłączyłem przez DC-DC Moduł Buck AMS1117 LDO 800MA. Na gpio 2 i na chpd rezystor 10k podpięty pod vcc i gpio15 do gnd przez rezystor 10k. Idę szukać przyczyny bo po kolejnym restarcie nie chce się połączyć z suplą.
Last edited by sediv44 on Fri Dec 29, 2023 9:54 am, edited 1 time in total.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
sediv44

Dzięki . To był mój drugi sterownik na esp12f. Pierwszy działa dobrze. Nie wiem co mi przyszło do głowy żeby dać rezystor na gpio2. Moduł musiałem na nowo programować bo cały czas rozgłaszał sieć i nic nie dało się zrobić. Po przeróbce a właściwie po poprawnym wlutowaniu rezystorów działa tak jak powinien.
sediv44

Przechwaliłem się .Po zamontowaniu zachowuje się jak wtedy . Po restarcie zapala jedną lampę ale tylko wtedy jak włącznik jest zwarty z gnd. Przedtem też tak było na początku ale po kilku restartach niezależnie czy włącznik zwarty czy nie zapalał ją a na koniec w ogóle przestał działać tylko rozsyłał sieć. Także nie mam pojęcia co mu jest .Aha i jeszcze taka drobnostka jak wchodzę w ustawienia to zamiast <USTAWIENIA URZĄDZENIA> jest napis <URZĄDZENIA URZĄDZENIA> Ważne w błąd wprowadziłem jest odwrotnie jak włączniki zwarte z gnd to właśnie działa prawidłowo .Sprawdzę luty może nie za dobrze polutowałem.
sediv44

Problem rozwiązany . Przyczyną był zimny lut na 3,3v. I tu znowu zong na krótko działa dobrze a pod napięciem już nie.

Return to “Pomoc”