Przekaźnik bistabilny - wysterowanie go z ESP

carnecik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Hej forumowicze potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu. Mam w salonie sterownik do pompy obiegowej która jest przy rozdzielacz. Sterownik jest na baterie i steruję wbudowanym przekaznikiem 3v bistabilnym (chociaż nie wiem czy tak się właśnie nazywa). Chodzi o to iż sterownik wysyła krótki sygnał 3v na cewkę przekaźnika co powoduje jego załączenie ( 230v na pompę), kiedy temperatura zostaje osiągnięta sterownik znów wysyła krótki sygnał 3v co powoduje rozwarcie przekaźnika.
Chciałbym sterować tym przekaznikiem za pomocą płytki ESP bez odcinania sterownika.. Tzn... Jeśli sterownik potrzebuje załączyć pompę to przełącza przekaznik, a jeśli ja będę potrzebował załączyć sam tą pompę to będę mógł to zrobić za pomocą ESP i supli.
7 x ROW-02
1 x Wemos DS18 + DTH
2 x Lolin LED RGBW
2 x SONOFF BASIC R3 RF
1 x SONOFF Touch T3
1 x Supla GATE MODULE
1 x Wyświetlacz Gui Generic Lolin
1 x DIW-01
1 x MEW-01
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czy ona urządzenia mają działać równolegle tj. wystarczy jeśli jedno zamknie obwód to pompa ma działać czy, któreś ma być podrzędne/nadrzędne? W tym drugim przypadku Nadrzędne steruje podrzędnym i dopiero podrzędne steruje pompą.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
carnecik

Właśnie chodzi mi o to żeby wpiąć się w cewkę tego przekaźnika ( co da się zrobić) i sterować i ESP i sterownikiem. Muszse jeszcze opracować "stan" załączenia przekaźnika ale to dalszy etap
7 x ROW-02
1 x Wemos DS18 + DTH
2 x Lolin LED RGBW
2 x SONOFF BASIC R3 RF
1 x SONOFF Touch T3
1 x Supla GATE MODULE
1 x DIW-01
1 x MEW-01
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zweryfikuj, czy przełączanie tego przekaźnika nie jest realizowane przez impuls ze zmienną polaryzacją. Czyli załączenie przekaźnika to np. +3V na prawej nóżce cewki, wyłączenie +3V na lewej nóżce.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
carnecik

Robert Błaszczak wrote: Fri Dec 29, 2023 6:41 am Zweryfikuj, czy przełączanie tego przekaźnika nie jest realizowane przez impuls ze zmienną polaryzacją. Czyli załączenie przekaźnika to np. +3V na prawej nóżce cewki, wyłączenie +3V na lewej nóżce.
Masz rację kolego, faktycznie sygnał wysyłany jest dokładnie tak jak napisałeś (zmienną polaryzacją) i to powoduje że już wogole nie wiem teraz jak tym wysterować 😔 jedyny plus całego tego sprawdzania że wiem juz jak sprawdzać stan bo mogę urzyć drugiego styku bo przekaznik ma dwa
7 x ROW-02
1 x Wemos DS18 + DTH
2 x Lolin LED RGBW
2 x SONOFF BASIC R3 RF
1 x SONOFF Touch T3
1 x Supla GATE MODULE
1 x DIW-01
1 x MEW-01
pzygmunt

Nie wiem czy to dobry pomysł aby wpinać się w logikę tego układu. Wiesz jak on działa ? Jesteś pewien czy to nie zaburzy jego działania ?
carnecik

To jest zwykły sterownik (termostat) który załącza pompę obiegową w rozdzielaczu od podłogówki kiedy temperatura spadnie poniżej zadanej. Problem polega na tym że wskazania temperatury czujnika od pompy ciepła który jest obok tego termostatu różnią się nieco od tego co wskazuję sam termostat i pompa ciepła nie wyłącza się i cały czas pracuje grzejąc przy tym inne pomieszczenia. Dopiero kiedy ręcznie zwiększę temperaturę żeby sterownik załączył podłogówkę to temperatura rośnie i pompa ciepła przestaje grzać. Dlatego też chciałbym sterować dodatkowo pompa obiegową na rozdzielaczu pobierając temperaturę z innego kanału supla. Takie rozwiązanie pomogłoby osiągać temperaturę w tym miejscu szybciej i wyłączać pompę ciepla
7 x ROW-02
1 x Wemos DS18 + DTH
2 x Lolin LED RGBW
2 x SONOFF BASIC R3 RF
1 x SONOFF Touch T3
1 x Supla GATE MODULE
1 x DIW-01
1 x MEW-01
carnecik

Mogę oczywiście wstawic zwykły przekaznik na Lini pomiędzy sterownikiem a pompą obiegową bo to jest tylko styk zwierny (bezpotencjalowy) i to załatwiło by sprawę ale wtedy nie wiedziałbym jaki jest stan przekaźnika na termostacie.
7 x ROW-02
1 x Wemos DS18 + DTH
2 x Lolin LED RGBW
2 x SONOFF BASIC R3 RF
1 x SONOFF Touch T3
1 x Supla GATE MODULE
1 x DIW-01
1 x MEW-01
pzygmunt

Akurat sterowanie poprzez zmianę polaryzacji w tym przypadku jest na plus bo obejdzie się bez cięcia ścieżek jeśli zdecydujesz się na wpięcie w sterowania tym przekaźnikiem. Pytanie czy tam jest impuls czy napięcie jest cały czas.

Może lepiej zastąpić go Suplowym termostatem ?

Return to “Ogólna dyskusja”