Termostat DIY oled 1.54

kurus

Tak na początek Szczęsliwego nowego roku 2024 ;)

Po licznych próbach poprawkach, przeróbkach w końcu udało się poskładać termostat który w tej wersji już od dobrego tygodnia grzeje mój dom i działa bdb :)

Obudowa od @Pietras81
Oled 1.54
Wemos mini esp32s2
Przyciski dotykowe
Ds18b20
Sht30
Zasilanie hilink 5V
Przekaźnik z optoizolacja najlepiej
Soft GUI

Montaż natynkowy na puszkę fi60 podtynkową w puszce potrzebujemy zasilanie 230V do którego mam podłączony zasilacz hilink 5V i on zasila termostat, i wiadomo przewód od urządzenia grzewczego w moim przypadku kotła gazowego.

Poniżej klika zdjęć z składania i filmik z działania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus

Sorki za post pod postem ale nie poszło dodać zdjęć do jednego.

Nagranie:

https://drive.google.com/file/d/11L70Ro ... p=drivesdk
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dawidd
Been thanked: 1 time

Bardzo ładne wykonanie. Czujnik nie grzeje się od esp?
Pietras81
Been thanked: 1 time

dawidd wrote: Fri Jan 05, 2024 2:25 pm Bardzo ładne wykonanie. Czujnik nie grzeje się od esp?
Według informacji od autora postu temp. przy tej odległości od esp nie podnosi się wogole. Ale z drugiej strony jest tak daleko odseparowany ze prędzej nagrzeje się od ściany niż esp
https://pietras-81.aqi.eco/
kurus

dawidd wrote: Fri Jan 05, 2024 2:25 pm Bardzo ładne wykonanie. Czujnik nie grzeje się od esp?
Nic się nie grzeje od esp, jest do druga obudowa gdzie czujniki są znacznie oddalone od esp, w pierwszej wersji był właśnie ten problem, teraz dodatkowo ds18b20 sprytnie jest zamontowany jak spojrzysz na przedni panel i Logo supli to w tym największym otworze jest właśnie czujnik. Sht30 to dodatkowy czujnik który sobie dołożyłem ale pokazuje dokładnie to samo co ds18b20 do samego działania termostatu nie jest potrzebny.
dobo

W ten otworek zmieściło by się pewnie i to maleństwo.

Image
kurus

dobo wrote: Thu Jan 18, 2024 10:14 pm W ten otworek zmieściło by się pewnie i to maleństwo.

Image
Co to za czujnik bme? ale jakiś miniaturowy :shock:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@kurus wiesz co...
Tak mi się czasami przewija ten temat jak przeglądam forum i tak mnie korciło żeby coś od siebie dodać w temacie termostatu który zrobiłeś, aż się w końcu zdecydowałem :D
Gdybym go miał bo bardzo fajnie Ci to wyszło to osobiście jedną rzecz bym zmienił. A tym bardziej że to drobnostka. Nie mówię oczywiście że należało by czy coś w tym stylu bo jak pisałeś temperaturę pokazuje rzeczywistą. Ale podchodząc do tego co napisałeś tak po "lekarsku" tzn. że nie należy ufać we wszystko co mówi pacjent :lol: to DSa przesunąłbym na dół, bliżej tej kratki dolnej w obudowi. Nie mam w tym praktyki aż tak żeby wiedzieć że to coś poprawi ale na logikę jeśli powietrze wchodzi dołem a wychodzi górą, a tak będzie na pewno. To nawet jeśli by się miało coś tam ogrzać to na dole jeszcze czujnik tego nie wykryje i będzie temperatura bardziej zbliżona do rzeczywistej. Co o tym myślisz?
dobo

kurus wrote: Fri Jan 19, 2024 11:02 am Co to za czujnik bme? ale jakiś miniaturowy :shock:
Tak to BME280
kurus

zzrr wrote: Fri Jan 19, 2024 12:05 pm @kurus wiesz co...
Tak mi się czasami przewija ten temat jak przeglądam forum i tak mnie korciło żeby coś od siebie dodać w temacie termostatu który zrobiłeś, aż się w końcu zdecydowałem :D
Gdybym go miał bo bardzo fajnie Ci to wyszło to osobiście jedną rzecz bym zmienił. A tym bardziej że to drobnostka. Nie mówię oczywiście że należało by czy coś w tym stylu bo jak pisałeś temperaturę pokazuje rzeczywistą. Ale podchodząc do tego co napisałeś tak po "lekarsku" tzn. że nie należy ufać we wszystko co mówi pacjent :lol: to DSa przesunąłbym na dół, bliżej tej kratki dolnej w obudowi. Nie mam w tym praktyki aż tak żeby wiedzieć że to coś poprawi ale na logikę jeśli powietrze wchodzi dołem a wychodzi górą, a tak będzie na pewno. To nawet jeśli by się miało coś tam ogrzać to na dole jeszcze czujnik tego nie wykryje i będzie temperatura bardziej zbliżona do rzeczywistej. Co o tym myślisz?
Dzięki za post nie mam nic przeciwko bo fizyki nie oszukasz i działa to tak jak piszesz tym bardziej ze mam ogrzewanie podłogowe bez grzejników, a ciepło zawsze idzie w górę... robiłem wiele testów, a wcześniej miałem mniejszą obudowę i czujnik ds ten w matalowej rurce poniżej obudowy i zawyżał przez mniejszą obudowę bo czujnik był za blisko esp wstawię zdjęcie, obecnie nic nie podbija temp sprawdzałem to czujnikami od xiaomi kładąc je na termostacie i widać z lewej jest wiejsza temp bo tam jest esp i przekaźnik (w czujnikach xiaomi sensor jest tez w górnej części nad wyświetlaczem), ale zrobię test i przykleję ten czujnik pod termostatem i zobaczymy sam jestem ciekaw jaka będzie temp 10cm niżej.
dobo wrote: Fri Jan 19, 2024 5:57 pm
kurus wrote: Fri Jan 19, 2024 11:02 am Co to za czujnik bme? ale jakiś miniaturowy :shock:
Tak to BME280
Gdzie można takie dostać?

Return to “Projekty użytkowników”