Wemos d1 mini + RF
Jeśli zdecydujesz że chcesz to zrobić na bazie tego co jest u mnie to kup HC-12 2szt. i coś takiego...
To jak dostanie kontakt z wodą załącza czujkę.
Potrzebujesz też 1szt. jakiegoś mikrokontrolera arduino nano, mini, micro. HC-12 pracują na zasilaniu i logice od 3.3-5V, ten czujnik tak samo. Dalej jakieś zasilanie. Najlepiej jak by arduino miało zasilanie i logikę 3.3 V bo wtedy kupujesz np. jakiś moduł zasilacza AC 230V DC 5-6V ok. + jakiś gotowy stabilizator na 3.3V. Wtedy z tego stabilizatorka zasilasz mikrokontroler, HC-12 i czujkę a logikę we wszystkim masz 3.3V. Możesz też spróbować z jakimś zasilaczem stabilizowanym na 5v i wtedy wszystko zasilasz 5V pamiętając że logika w mikrokontrolerze też wtedy musi być 5V. Lepsza opcja to stabilizator bo masz nadajnik radiowy. Z drugiej strony on w trakcie nadawania bierze trosze miliamperów więc wydajność stabilizatorka można wziąć pod uwagę żeby miała z 800mA min. Od tego bym zaczął jeśli się zdecydujesz.
Potrzebujesz też 1szt. jakiegoś mikrokontrolera arduino nano, mini, micro. HC-12 pracują na zasilaniu i logice od 3.3-5V, ten czujnik tak samo. Dalej jakieś zasilanie. Najlepiej jak by arduino miało zasilanie i logikę 3.3 V bo wtedy kupujesz np. jakiś moduł zasilacza AC 230V DC 5-6V ok. + jakiś gotowy stabilizator na 3.3V. Wtedy z tego stabilizatorka zasilasz mikrokontroler, HC-12 i czujkę a logikę we wszystkim masz 3.3V. Możesz też spróbować z jakimś zasilaczem stabilizowanym na 5v i wtedy wszystko zasilasz 5V pamiętając że logika w mikrokontrolerze też wtedy musi być 5V. Lepsza opcja to stabilizator bo masz nadajnik radiowy. Z drugiej strony on w trakcie nadawania bierze trosze miliamperów więc wydajność stabilizatorka można wziąć pod uwagę żeby miała z 800mA min. Od tego bym zaczął jeśli się zdecydujesz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ogólnie mam już czujkę zalania z Ali, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby mieć drugą 
Jeśli to nie problem dla Ciebie to wolałbym np przekaźnik na radiu. Jeśli tak to zostaniemy przy czujce.
Powiedz mi czy to pójdzie pchnąć do Supli?
Jeśli to nie problem dla Ciebie to wolałbym np przekaźnik na radiu. Jeśli tak to zostaniemy przy czujce.
Podsumowując... czujkę zalania posiadasz i wolisz po prostu przełącznik sterowany radiem tak by go można było włączać przez aplikację SUPLI w telefonie... Tak?lukasz06 wrote: Tue Jan 02, 2024 8:57 am Jeśli to nie problem dla Ciebie to wolałbym np przekaźnik na radiu. Jeśli tak to zostaniemy przy czujce.
lukasz06 tak, pewnie mogą być takie... Tylko jaką konkretnie widziałeś i masz na myśli to ja nie wiem bo płytek arduino jest masa.
Nie mam wiedzy czy temat łączenia różnych układów i jakie obowiązują zasady przy łączeniu wyjść/wejść jest Ci znany. Obawiam się że mogę Cię wciągnąć w temat a jeśli bym musiał tłumaczyć podstawy podłączania itd. i by się okazało że zabraknie mi czasu to Cię zostawię na lodzie. Skoro zaproponowałem pomoc mogę Ci zrobić bina na Wemosa i na ten drugi moduł gdzie będziesz miał przełącznik i oczywiście dać opis wyprowadzeń. Ale jak przygotować HC-12, jakie kupić arduino itd. to musisz już sam "rozkminić". Artykułów instruktażowych jest sporo. Ja Ci pisałem w poprzednich wiadomościach czym się kierować. Ja użyłem Arduino Pro Mini 3.3V. Tylko teraz pytanie czy masz konwerter USB-RS TTL bo akurat to arduinko nie posiada gniazda USB. Żadnego ze swoich układów nie zasilałem bezpośrednio z zasilacza tylko zawsze przez jakiś stabilizator. Więc jeśli byś szedł np w kierunku jakiegoś arduino z USB to przemyśl kwestię zakupu zasilacza na napięciu wyższym o ok. 2V i zastosuj jakiś popularny stabilizator na 5V. Np L7805 czy AMS1117.
Masz rację we wszystkim. Jednak aktualnie chyba odpuszczę temat, bo mam za dużo pracy w domu i poza domem. Ale na pewno powrócę za jakiś czas. Dzięki za poświęcony czas i chęć pomocy. To się ceni. Pozdrawiam.