Witam,
Mam problem ze sterowaniem pompą cyrkulacyjną CWU
Z założenia miało wyglądać to tak:
1. Przepływomierz na CWU po wykryciu impulsu (zmiana stanu wyzwalacza) załącza przekaźnik od pompy CWU - to działa
2. Czujnik temperatury na końcu pętli cyrkulacji CWU (DS18B20) mierzy temperaturę a po przekroczeniu zadanej (np. 30C) - wyłącza pompkę cyrkulacji - i to działa ale tylko raz - tzn tylko po zmianie warunku Tcyrk > 30C
Później warunek temperaturowy nie jest sprawdzany i NodeMCU po wykryciu kolejnego impulsu od przepływiomierza załącza pompę CWU na stałe (nawet gdy Tcyrk jest już większa od tych 30C ustawionych w warunku)
Takim sposobem przez noc wychłodziłem zbiornik CWU z 50 do 18C
Nie chcę tego robić na termostacie bo nie chcę aby pompa cyrkulacji CWU pracowała non stop i utrzymywała temperaturę bo to z kolei zwiększy zuzycie gazu potrzebnego do podgrzania CWU, tylko chcę aby pompa cyrkulacji CWU załączała się na żądanie jak ktoś jest w domu (faktyczny pobór wody z kranu) tak aby niepotrzebnie nie wychładzać zbiornika CWU
Macie jakiś pomysł jak to ograć?
Wyzwalacz akcji + warunkowanie po temperaturze - problem
-
tomzi
Z tą czasówką tez jest problem bo sygnał z przepływomierza to sygnał zmienny prostokątny - taki PWM o zmiennej częstotliwości.
Problem jest taki, że po wyłączeniu pompki cyrkulacyjnej on się jeszcze przez chwilkę kręci i dalej daje sygnał do ponownego załączenia czasówki.
Próbowałem właśnie z czasówką w supli i też się tak zachowywało
Myślałem że obejdę to przez właśnie warunek temperaturowy ale on niestety nie jest nadrzędny i aktywny tylko raz (po zmianie stanu warunku) gdyby warunek sprawdzany był cały czas to by rozwiązało problem.
Problem jest taki, że po wyłączeniu pompki cyrkulacyjnej on się jeszcze przez chwilkę kręci i dalej daje sygnał do ponownego załączenia czasówki.
Próbowałem właśnie z czasówką w supli i też się tak zachowywało
Myślałem że obejdę to przez właśnie warunek temperaturowy ale on niestety nie jest nadrzędny i aktywny tylko raz (po zmianie stanu warunku) gdyby warunek sprawdzany był cały czas to by rozwiązało problem.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To zrób to tak:
1. wyzwalacz z przepływomierza niech uruchamia scenę A. (akcja "wykonaj")
2. Scana A powinna składać się z takich kroków:
- włącz pompkę cyrkulacyjną
- poczekaj np. 5 min
- wyłącz pompkę
- poczekaj 30 min
Akcja "wykonaj scenę A" opali scenę tyklo, gdy ona nie jest uruchomiona. Tzn. że przez te 35 min scena może być wykonana tylko raz, niezależnie od ilości odpaleń wyzwalacza.
Tak się jeszcze zastanawiam, czemu pompkę podpinasz pod przepływomierz CWU? Przecież on ruszy dopiero jak ktoś kran odkręci, a to chyba za późno na uruchamianie pompki cyrkulacyjnej. Raczej powinna się załączać np. gdy ktoś wejdzie do łazienki.
- poczekaj np. 5 min
- wyłącz pompkę
- poczekaj 30 min
Akcja "wykonaj scenę A" opali scenę tyklo, gdy ona nie jest uruchomiona. Tzn. że przez te 35 min scena może być wykonana tylko raz, niezależnie od ilości odpaleń wyzwalacza.
Tak się jeszcze zastanawiam, czemu pompkę podpinasz pod przepływomierz CWU? Przecież on ruszy dopiero jak ktoś kran odkręci, a to chyba za późno na uruchamianie pompki cyrkulacyjnej. Raczej powinna się załączać np. gdy ktoś wejdzie do łazienki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Ja mam tak to zrobione przez scenę, gdzie wyzwalaczem jest czujka ruchu i reakcja na niej.klew wrote: Thu Jan 04, 2024 8:41 am To zrób to tak:
- poczekaj np. 5 min
- wyłącz pompkę
- poczekaj 30 min
Z tego co obserwuje temperaturę zbiornika CWU to mniej spada gdy faktycznie reaguje na ruch niż na harmonogram kilka razy na dzień
-
tomzi
Z tą sceną to faktycznie nie głupi pomysł, sprawdzę dzisiaj w praktyce. Dodatkowa blokada czasowa ponownego włączenia nawet na plus tylko że wymaga to zaprzęgnięcia do tego chmury.[email protected] wrote: Thu Jan 04, 2024 8:58 amJa mam tak to zrobione przez scenę, gdzie wyzwalaczem jest czujka ruchu i reakcja na niej.klew wrote: Thu Jan 04, 2024 8:41 am To zrób to tak:
- poczekaj np. 5 min
- wyłącz pompkę
- poczekaj 30 min
Z tego co obserwuje temperaturę zbiornika CWU to mniej spada gdy faktycznie reaguje na ruch niż na harmonogram kilka razy na dzień
Dlaczego na przepływomierzu, a nie na czujce ruchu? Bo raz że chciałem uniknąć używania chmury do wyzwalania i mieć wszystko na jednym urządzeniu (np. brak dostępu do internetu) a dwa że mam małe dzieci które biegają po całym domu w tą i z powrotem.
Łazienki same w sobie nie stanowią problemu bo mam za ścianą kotłowni więc 5-10sek i ciepła woda jest. Natomiast problemem stanowi sporo oddalona kuchnia (otwarta na salon) - pętla CWU jest dość długa i czujka ruchu tu by mogła nie spełnić zadania. Biegające dzieci co chwilę by uruchamiały niepotrzebnie czujkę, nawet ustawiając w scenach blokadę na 30min.
-
klew
Pompka do CWU nie jest krytyczna, więc jeśli pompka się nie włączy, bo nie było internetu, to świat się nie zawalitomzi wrote: Thu Jan 04, 2024 10:25 am Dlaczego na przepływomierzu, a nie na czujce ruchu? Bo raz że chciałem uniknąć używania chmury do wyzwalania i mieć wszystko na jednym urządzeniu (np. brak dostępu do internetu) a dwa że mam małe dzieci które biegają po całym domu w tą i z powrotem.
Łazienki same w sobie nie stanowią problemu bo mam za ścianą kotłowni więc 5-10sek i ciepła woda jest. Natomiast problemem stanowi sporo oddalona kuchnia (otwarta na salon) - pętla CWU jest dość długa i czujka ruchu tu by mogła nie spełnić zadania. Biegające dzieci co chwilę by uruchamiały niepotrzebnie czujkę, nawet ustawiając w scenach blokadę na 30min.
Jedynie wyłączanie jest istotne - to w sumie lepiej zrobić na kanale z funkcją "włącznika schodowego" (czasowy).
Ale u Ciebie to rzeczywiście się zbytnio nie sprawdzi, ze względu na to, że do łazienek nie potrzebujesz cyrkulacji, a w otwartej kuchni czujka i tak się nie sprwadzi.
Nie rozumiem natomaist co daje załączanie pompki, gdy jest odkręcona woda? Przecież odkręcona woda i tak powoduje przepłynięcie ciepłej wody w rurach do kranu.
-
tomzi
A no daje to, że żeby była ciepła woda w kuchni to musi być kran odkręcony przez jakieś 4,5min ciurkiem. Przez ten czas woda lecie do szamba co znacznie przyśpiesza jego zapełnienie a ceny za wywóz u nas teraz są kosmiczne. Może jednorazowo to mało ale na przestrzeni 1-1,5 miesiąca przy naszym używaniu kuchni to robi się spora ilość i oszczędność zarówno wody jak i szambaklew wrote: Thu Jan 04, 2024 11:20 am
Nie rozumiem natomaist co daje załączanie pompki, gdy jest odkręcona woda? Przecież odkręcona woda i tak powoduje przepłynięcie ciepłej wody w rurach do kranu.
A tak jestem w kuchni, nalewam wodę do czajnika, moczę gąbkę do naczyń, czy płuczę cokolwiek w zlewie, czy nawet specjalnie wymuszam przez ułamek sekundy ruch wody to załączy się pompka CWU i tą czystą wodę zamiast pchać w szambo to recyrkuluje. Jak podejdę do kranu za 20-30min to dalej mam ciepłą wodę bo aż tyle nie zdąży się w rurach wychłodzić. Dlatego ważne jest dla mnie żeby to było na żądanie. Można zrobić to na termostacie i żeby pompka cykliła cały czas, ale wtedy z kolei zwiększa się zużycie energii do pogrzania wody w zbiorniku CWU
A przy dzieciach wodę w łazience się korzysta jednak co jakiś czas co dodatkowo wymuszałoby przepuszczenie wody przez cyrkulację. ale tylko wtedy gdy ktoś jest w domu
-
klew
4,5 min???tomzi wrote: Thu Jan 04, 2024 11:43 am A no daje to, że żeby była ciepła woda w kuchni to musi być kran odkręcony przez jakieś 4,5min ciurkiem. Przez ten czas woda lecie do szamba
Co tam się wydarzyło?
Z reguły koło 7-8 l/min poleci, więc w 4,5 min to jakieś 35 l wody.
Jeśli masz rurkę o średnicy 15 mm, to musiałbyś mieć prawie 200 m rury, aby tyle wody się zmieściło
Chyba, że wodę grzejesz do ~80 stopni i ciepłej leci tam jakiś mały ułamek, a reszta to zimna.
Jeśli tak, to ja bym w kuchni dał jakiś zawór termostatyczny mieszający. Wtedy ustawiasz do np. na 42 stopnie i odkręcasz ciepłą wodę na maksa. On powinien dawać 100% wody z rury "ciepłej", a jak już ciepła dopłynie, to zredukuje przepływ i da częściowo z ciepłej, częściowo z zimnej. Dzięki temu dużo szybciej będziesz miał ciepłą wodę, mniej wody wylejesz i do tego zabezpieczysz kran przed poparzeniem się dzieci
Chyba, że masz tam coś zupełnie innego...
Ja osobiście bym do kuchni kupił przepływowy podgrzewacz wody (taki pod blat, na 3,5 kW). Ciepłą wodę masz po kilku sekundach od odkręcenia, a w kuchni z reguły się dużo wody i tak nie zużywa, więc dodatkowe zużycie prądu powinno bez problemu się zrekompensować brakiem strat ciepła na cyrkulacji.
Przepływowe podgrzewacze są bardzo wygodne, tylko trzeba wiedzieć co kupować, bo wiele osób ma tutaj złe doświadczenia, bo jest wiele dziwnych urządzeń dostępnych
-
tomzi
No liczyłem kiedyś czas to 4 min spokojnie wychodziło na obieg całej pętli. Wodę grzeje do 45-50C
Cała pętla ma jakieś 35m z czego 25m to rura dopływowa chyba 22mm PP a powrót do cyrkulacji to 16mm PP
Ciśnienie ma nieco skręcone do 2bar
Na razie chyba numer ze scenami się sprawdza - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
Cała pętla ma jakieś 35m z czego 25m to rura dopływowa chyba 22mm PP a powrót do cyrkulacji to 16mm PP
Ciśnienie ma nieco skręcone do 2bar
Na razie chyba numer ze scenami się sprawdza - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce