Wyzwalacz akcji + warunkowanie po temperaturze - problem
@tomzi tak się dołączę do tematu bo mnie zaciekawił a tym bardziej że u znajomego ostatnio przerabialiśmy właśnie CWU, okazało się że ma obwód w domu który kupił a go nie wykorzystywał. Ale czytałem jeden post i coś nie mogę zrozumieć. Zapytam więc i ja bo mimo że odpowiedziałeś to ja sorki dalej nie kapuję. Co ma wspólnego pompka obiegu CWU do faktu odkręcenia kranu? Przecież jak odkręcasz kran to pompka CWU może w ogóle nie pracować wtedy. Tobie chodzi o to że Ty masz pompkę na zasilaniu i czy CWU czy odkręcony kran to musi pompować żeby woda ciepła szła jak kran odkręcisz? Bo napisałeś że żeby ciepła woda w kuchni była to musi być kran odkręcony przez ileś tam. No wiadomo że aby była to musi być kran odkręcony już nie ważne o czas. Tylko dlaczego jednocześnie z odkręceniem kranu musi być uruchomiona pompa?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Chodzi o to, że odkręcenie na chwilę kranu, to jest sygnał dla pompki, aby ruszyła.zzrr wrote: Thu Jan 04, 2024 1:23 pm @tomzi tak się dołączę do tematu bo mnie zaciekawił a tym bardziej że u znajomego ostatnio przerabialiśmy właśnie CWU, okazało się że ma obwód w domu który kupił a go nie wykorzystywał. Ale czytałem jeden post i coś nie mogę zrozumieć. Zapytam więc i ja bo mimo że odpowiedziałeś to ja sorki dalej nie kapuję. Co ma wspólnego pompka obiegu CWU do faktu odkręcenia kranu? Przecież jak odkręcasz kran to pompka CWU może w ogóle nie pracować wtedy. Tobie chodzi o to że Ty masz pompkę na zasilaniu i czy CWU czy odkręcony kran to musi pompować żeby woda ciepła szła jak kran odkręcisz? Bo napisałeś że żeby ciepła woda w kuchni była to musi być kran odkręcony przez ileś tam. No wiadomo że aby była to musi być kran odkręcony już nie ważne o czas. Tylko dlaczego jednocześnie z odkręceniem kranu musi być uruchomiona pompa?
Czyli:
1. Rano wchodzisz do kuchni, nalewasz wody do czajnika, pompka rusza
2. Jak za kilka minut korzystasz z kranu, to masz ciepłą wodę
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Sory ja dalej nie rozumiem po co ta pompka ma ruszać. Przecież pompka do CWU to powinna pompować w ustalonym przez użytkownika sposób zupełnie niezależnie od tego czy kran się odkręci czy nie. Właśnie czujka jakaś, termometr na powrocie czy co tam sobie ktoś wymyśli. Przecież rano jak sie odkręci kran to też by się chciało odr azu ciepłą wodę w kranie. Chociaż pomysł z nalewaniem wody rano to też pomysł w sumie użytkownika
No ale ja na poważnie pytam
Bo jeśli kran w kuchni odkręcimy powiedzmy co 2 godziny to tam nigdy nie będzie ciepłej wody od razu mając to zrobione w ten sposób. To po co to CWU? Po za tym wody do czajnika z obiegu ciepłej wody nie polecam
-
klew
Ta woda jest potrzebna w kuchni otwartej na salon, więc czujka odpada. Pozostaje jakiś ustalony harmonogram, lub dedykowany przycisk odpalający pompkę. Odkręcenie wody na chwilę, to forma "dedykowanego przycisku włączającego pompkę"zzrr wrote: Thu Jan 04, 2024 1:37 pm Sory ja dalej nie rozumiem po co ta pompka ma ruszać. Przecież pompka do CWU to powinna pompować w ustalonym przez użytkownika sposób zupełnie niezależnie od tego czy kran się odkręci czy nie. Właśnie czujka jakaś, termometr na powrocie czy co tam sobie ktoś wymyśli. Przecież rano jak sie odkręci kran to też by się chciało odr azu ciepłą wodę w kranie. Chociaż pomysł z nalewaniem wody rano to też pomysł w sumie użytkownikaNo ale ja na poważnie pytam
Bo jeśli kran w kuchni odkręcimy powiedzmy co 2 godziny to tam nigdy nie będzie ciepłej wody od razu mając to zrobione w ten sposób. To po co to CWU? Po za tym wody do czajnika z obiegu ciepłej wody nie polecam
Włączanie na podstawie termometru jest trochę bez sensu, bo cała idea wyłaczania cyrkulacji polega na tym, aby nie trzymać ciepłej wody w rurach, jak nie jest potrzebna, bo tylko marnujemy ciepło.
No to dać czujkę temperatury nie przy pompie tylko w najwyższym punkcie lub przy kranie. Można by też prześledzić jak obieg CWU idzie i jak się da zostawić tylko ten obieg do kuchni. Wtedy nie będzie wody ciepłej w rurach tylko w połowie rur. 
-
klew
Ale to też niewiele da. Ciepła woda w rurach to straty ciepła. Często większe i droższe niż przelanie kilkunastu litrów wody 2-3 razy dziennie.zzrr wrote: Thu Jan 04, 2024 2:00 pm No to dać czujkę temperatury nie przy pompie tylko w najwyższym punkcie lub przy kranie. Można by też prześledzić jak obieg CWU idzie i jak się da zostawić tylko ten obieg do kuchni. Wtedy nie będzie wody ciepłej w rurach tylko w połowie rur.![]()
Chodzi o to, aby ciepła woda była w rurach tylko wtedy gdy jej potrzebujemy, a nie przez całą dobę.
No to wiadomo ze jak sie tak da to najlepiej. Tylko zawsze bedzie jakis kompromis miedzy wygodą a kosztem. Jeśli faktycznie nie ma jak czujki jakiejs uruchomić a wychodzi że nie ma, to trzeba iść w kierunku kosztów niestety. Albo nie miec nigdy ciepłej wody od razu po odkręceniu kranu. Wydaje mi się że dotychczasowa opcja z uruchomieniem pompy przez odkręcenie kranu nie załatwia sprawy jak należy, choć faktycznie sposób nie typowy i ciekawy. Ale trzeba odkręcić, zakręcić i czekać jakiś czas. No ciekawy jestem czy ktoś tu coś wymyśli ciekawego.klew wrote: Thu Jan 04, 2024 2:09 pm Chodzi o to, aby ciepła woda była w rurach tylko wtedy gdy jej potrzebujemy, a nie przez całą dobę.
-
klew
Ja jestem fanem podgrzewaczy przepływowychzzrr wrote: Thu Jan 04, 2024 2:18 pmNo to wiadomo ze jak sie tak da to najlepiej. Tylko zawsze bedzie jakis kompromis miedzy wygodą a kosztem. Jeśli faktycznie nie ma jak czujki jakiejs uruchomić a wychodzi że nie ma, to trzeba iść w kierunku kosztów niestety. Albo nie miec nigdy ciepłej wody od razu po odkręceniu kranu. Wydaje mi się że dotychczasowa opcja z uruchomieniem pompy przez odkręcenie kranu nie załatwia sprawy jak należy, choć faktycznie sposób nie typowy i ciekawy. Ale trzeba odkręcić, zakręcić i czekać jakiś czas. No ciekawy jestem czy ktoś tu coś wymyśli ciekawego.klew wrote: Thu Jan 04, 2024 2:09 pm Chodzi o to, aby ciepła woda była w rurach tylko wtedy gdy jej potrzebujemy, a nie przez całą dobę.
Podgrzewacz to dobra opcja. U znajomego tą pompę CWU co robiliśmy to też on ma takie dziwne nietypowe rozwiązanie jeśli chodzi o samo podłączenie. Bo ma taki kocioł z zasobnikiem w środku i widocznie tak jak to było wcześniej to nie działało. Wprowadził sie to kilka lat nawet nie wiedział że ma obieg. I przyznaje że pierwszą opcję jaką mu zaproponowałem to pójść w kierunku podgrzewacza. Ale się uparł żeby kombinować z pompą to wykombinowaliśmy coś tam. W tym temacie gdzie chodzi o jeden ten kran w kuchni to możliwe że podgrzewacz to była by najlepsza opcja.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
A najprostszy moduł i AT do uruchomienia pompki zamiast kombinowania z odkręcaniem kranu? Tak mam zrobione że jeżeli chce ciepła wodę poza ustalonymi godzinami w łazience to klikam x3 światło nad lustrem 
YoMan