Reakcje - uruchomenie termostatu

tomazi78

no i u mnie nie chce zadziałać, czemu? gdzie jest błąd?
podaje oba screeny na włączenie i wyłączenie - ręcznie te kanały dają się włączać, ale z reakcji już NIE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

tomazi78 wrote: Thu Jan 04, 2024 7:08 pm no i u mnie nie chce zadziałać, czemu? gdzie jest błąd?
podaje oba screeny na włączenie i wyłączenie - ręcznie te kanały dają się włączać, ale z reakcji już NIE
Reakcje się uruchamiają gdy temperatura przekroczy daną wartość, a nie gdy po prostu jest większa (lub mniejsza).

Jeśli to nie to, to napisz dokładnie co u Ciebie nie działa i w jakiej sytuacji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomazi78

Ale dałem warunek większe/mniejsze lub równe. Na zdjęciach widać wartość aktualną temperatury (u samej góry zdjęcia) i wartosci zadane ktore powinny aktywować wyjście na ZAŁĄCZ. No i nie działa.

Wartość temperatury aktualnej była 23,2 a warunek włączenia to mniej lub równe 23,5 wiec powinno się włączyć i grzać to 23,8, TAK?

… chyba że to działa tak, że ten warunek <23,5 i >23,8 zadziała, jak pomiar temperatury podczas aktywnego warunku zmieni wartość z 23,6 na 25 i poniżej? A gdy przy ustawianiu warunku pomiar aktualny jest poniżej wartosci zadanych to juz nie działa?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

tomazi78 wrote: Thu Jan 04, 2024 8:12 pm Wartość temperatury aktualnej była 23,2 a warunek włączenia to mniej lub równe 23,5 wiec powinno się włączyć i grzać to 23,8, TAK?

… chyba że to działa tak, że ten warunek <23,5 i >23,8 zadziała, jak pomiar temperatury podczas aktywnego warunku zmieni wartość z 23,6 na 25 i poniżej? A gdy przy ustawianiu warunku pomiar aktualny jest poniżej wartosci zadanych to juz nie działa?
Aby warunek "<= 23,5" zadziałał, to temperatura najpierw musi być większa od 23,5 i w momencie przejścia przez tą granicę, uruchomi się.
To są takie "jednorazowe reakcje". Czyli musi wystąpić dane zdarzenie, aby się uruchomiło. To nie sprawdza "stanu" na bierząco.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomazi78

no właśnie - i tu pewnie jest brak reakcji.
A można jakoś to „ominąć”, czyli aktywować progi dzialania termostatu, ale wtedy gdy pomiar jest poza określonymi widełkami?
wsosniak
Been thanked: 1 time

tak jak napisał @klew "nie sprawdza warunku na bieżąco"

ja bym jeszcze dodał ze uzywanie WAUNKÓW AKTYWNOSCI totalnie zaburza ten proces urucamiania rekacji i nie powinno sie go WOGÓLE stosowac tych warunków dla temperatur (czyli tak jak Ty , zeby zrobić sobie "termostat" na bazie reakcji i warunków aktywnosci - NIE DA SIE )

Wyobraż sobie taką sytuacje : u Ciebie włączenie ma nastąpić dopiero po 16:52 co oznacza ze jak o tej godzinie jest powyzej 23,5 i np o 17:00 tempertaura spadnie ponizej 23,5 to ta reakcja zadziała . Ale jak o tej 16:52 jest JUZ ponizej 23,5 to reakcja NIE zadziała bo najpierw musi wzrosnąć powyzej 23,5 i potem obnizyc sie ponizej tej temperatury.

REAKCJE = zmiana stanu , i o tym trzeba pamietac kiedy sie ich uzywa
i na reakcjach NIGDY nie zbudujesz termostatu , szczegołnie kiedy "ubierzesz" to w warunki aktywnosci
tomazi78

macie racje.
A jak mogę uruchomić właśnie takie działanie termostatu co opisałeś? Używałem wczesniej SUPLA-FRACZ i kojarze ze działało to prawidłowo. Czy funkcjonalność samej SUPLI nie ma takiej opcji?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie lepiej po prostu wrzucić soft termostatu do tego urządzenia ?
Reakcje na temperatury to nie termostat tylko delikatnie to ujmując, prowizorka.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tomazi78

pzygmunt wrote: Thu Jan 04, 2024 11:02 pm Nie lepiej po prostu wrzucić soft termostatu do tego urządzenia ?
Reakcje na temperatury to nie termostat tylko delikatnie to ujmując, prowizorka.
1. Czy wtedy działają normalnie SCENY?
2. Czy pomiar temperatury w jednym pomieszczeniu z sonoffa, załączy urządzenie innego sonoffa w drugim pomieszczeniu?
3. Czy mogę nadal ręcznie załączyć ten termostat i wtedy zadziała na swoich nastawach, a jak wyłącze ręcznie to nie będzie działał w ogóle?
wsosniak
Been thanked: 1 time

masz dokładnie te same dylematy co ja miałem :) ale od grudnia wszystko sie da (oczywiście trzeba pamietac ze stabilność działania internetu może powodować zakłócenia w działaniu tego termostatu bo urzadzenie wykonawcze (u Ciebie jest to sonoff złączający / wyłączajacy grzanie) masz na innym urządzeniu , nie tam gdzie masz wgrany termostat).

Robisz tak :
1) instalujesz termostat na jakimś urządzeniu i ustawiasz w nim histereze (czyli w Twoim przypadku 23,8-23,5 =0,3) harmonogram pracy czyli od której do której , jaka ma być temperatura , czyli w twoim wypadku od 16:45 - 21:00 ma być 23,8 (ustawienie warunków czasowym robi sie z dokładnością do 15 minut ) , a poza tymi godzinami ustawiasz albo inną / mniejszą temperature albo go wogóle wyłączasz

2) ustawiasz 2 reakcje na tym termostacie :
a) jeśli termostart włączy grzanie to WŁĄCZ kanał na sonoffie ktory u ciebie załączy piec
b) jeśli termostart wyłączy grzanie to WYŁĄCZ kanał na sonoffie ktory u ciebie wyłączy piec

no i koniec :) wydaje mi sie ze bedziesz miał to co chcesz

dodatkowo :
- z aplikacji SUPLA możesz ręcznie sterować tym termostatem , czyli albo go włączać wyłaczać , ustawiać inną temperaturę , przestawiać w tryb manulany lub automatyczny
- kanał termostatu możesz używać również w scenach

tak to mniej więcej wygląda (tak to mam zrobione) :

-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”