Witam,
GUI-Generic GG v7.9.6
ESP8266 sprawdzone na NodeMCUv2, Wemos1D i samym "gołym" ESP8266 - zawsze jest tak samo.
Próbowałem zarówno na trzech przeglądarkach na laptopie jak i przez androida - zawsze tak samo
Konfiguracja:
Clock 160MHz
Flash 4M
Konfiguracja LED
Aktualizacja przez WWW
GUI dostępne
Szyfrowanie SSL
Przekaźniki
Przyciski
Wyzwalacze
Warunkowanie
1Wire - DS18B20
1. Cała konfiguracja przez WWW modułu chodzi jak wóz z węglem, bardzo długo ładują się poszczególne podstrony albo nie ładują się w ogóle.
2. Po wgraniu softu prze GG pojawia się WiFi wchodzę, ustawiam zapisuje i po resecie brak zapisanych danych (konfiguracja serwera, przekaźniki, warunkowanie)
3. Po wejściu w zakładkę 1wire i ustawieniu 4x DS18B20 i wybraniu pinu (dowolnego) klikam zapisz - pojawia się "Konfiguracja DS18B20" - klikam w to żeby ustawić konfigurację mutli DS18B20 moduł się resetuje, rozłącza wifi "Przerwane połączenie"
4. Po zapisaniu samej konfiguracji (WiFi, serwer, email itp) i zresetowaniu ESP (przycisk, zasilanie lub przez WWW - nie ma znaczenia) nic się nie dzieje - Dioda dalej miga bardzo szybko, dalej pokazuje się WiFi w trybie AP(?) ale już z tym WiFi nie można się połączyć
5. Próbowałem z wygenerowanym softem z samymi przekaźnikami - tak samo się dzieje
GUI-Generic GG v7.9.6 Problem z zapisywaniem ustawień przekaźników, czujników i resetowanie ESP w ustawieniach DS18B20
Z tego co piszesz to tak jak byś miał problem z siecią WiFi albo przeglądarką. Nie napisałeś też jak wgrywasz soft do mikrokontrolera. Jakiej przeglądarki używasz? W chromie np masz możliwość od razu po wygenerowaniu softu wgrać go do mikrokontrolera i z tego co pamiętam był to skuteczny i prosty sposób na zapakowanie softu do urządzenia. No chyba że coś się pozmieniało bo dawno nie korzystałem.
-
tomzi
To znaczy? Po zaprogramowaniu łaczę się z WiFi modułu ESP8266 Supli (laptopem albo telefonem) przez 192.168.4.1 i otwiera mi się okno konfiguracyjne. Po podaniu tam WiFi hasła, serwera, email kliknięciu "zapisz" i zresetowaniu (zasilanie, przycisk reset, przez konfigurator) nic się nie dzieje. tzn urządzenie resetuje się, wifi SUPLA_xxxx... na chwilę znika po czym pojawia się ponownie to samo SUPLA_xxxx... ale już nie można się z nią połączyć (na laptopie pokazuje "nie można połączyć z siecią) dioda cały czas miga bardzo szybko - jak w trybie konfiguracji - w ogóle nie wchodzi w tryb łączenia się z domowym WiFi (wolno migająca dioda)krycha88 wrote: Fri Jan 05, 2024 11:37 am a próbowałeś konfigurować urządzenie przez IP urządzenia? a nie przez AP?
Ze swoją domową siecią WiFi w ogóle się nie połączyło...zzrr wrote: Fri Jan 05, 2024 11:42 am Z tego co piszesz to tak jak byś miał problem z siecią WiFi albo przeglądarką. Nie napisałeś też jak wgrywasz soft do mikrokontrolera. Jakiej przeglądarki używasz? W chromie np masz możliwość od razu po wygenerowaniu softu wgrać go do mikrokontrolera i z tego co pamiętam był to skuteczny i prosty sposób na zapakowanie softu do urządzenia. No chyba że coś się pozmieniało bo dawno nie korzystałem.
Soft generowałem z https://gui-generic-builder.supla.io/ w przeglądarce Chrome i też wgrałem soft przez Chrome (robiłem tak zawsze)
konfigurację przeprowadzałem na laptopie (Firefox, Chrome, Edge) oraz na telefonie (Android i przeglądarka chrome)
W załączeniu jeden z wielu wygenerowanych dzisiaj softów - każdy zachowuje się tak samo.
Mało tego - tak jak mówiłem próbowałem na różnych platformach (NodeMCU, Wemos i nawet na samym gołym ESP32) dzieje się tak samo zawsze.
Inny moduł ESP8266 (zaprogramowany wcześniej - sterownik CWU) mogę normalnie wprowadzić w tryb konfiguracji, pozmieniać rzeczy itp itd...
Przed chwilą wygenerowałem soft tylko z zaznaczonym clockiem 160Mhz, Flash 4M, Konfiguracja (LED) i przekaźniki (wszystko pozostałe wyłączone) i dzieje się dokładnie tak samo
Edit: dodałem jeszcze soft z samymi przekaźnikami
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
A te kontrolerki masz "gołe" w momencie wgrywania softu, w sensie że jeszcze do niczego nie podłączone?
I jeszcze takie pytanie mi się nasunęło jak napisałeś że zaprogramowany kiedyś ESP8266..... wchodzi normalnie i da się konfigurować. Miałeś go w tym samym miejscu co te pozostałe. Bo jeśli go sprawdzałeś w innym miejscu skoro jest używany to może jakiś taki ekstremalnie dziwny i rzadki przypadek że akurat w tym miejscu jakieś urządzenie bardzo Ci zakłóca pasmo WiFI?
I jeszcze takie pytanie mi się nasunęło jak napisałeś że zaprogramowany kiedyś ESP8266..... wchodzi normalnie i da się konfigurować. Miałeś go w tym samym miejscu co te pozostałe. Bo jeśli go sprawdzałeś w innym miejscu skoro jest używany to może jakiś taki ekstremalnie dziwny i rzadki przypadek że akurat w tym miejscu jakieś urządzenie bardzo Ci zakłóca pasmo WiFI?
-
tomzi
Tak moduły wypięte z płytek i shieldów - nic nie podpięte poza USB. Próbowałem również z zasilaczem zewnętrznym - tak samo. Ten goły EPS8266 to na takiej białej bazówce z allegro - wcześniej działał poprawnie z innym softem
Programuje i testuje zawsze na biurku w tym samym miejscu. NodeMCU wpięty po USB do latopa z którym łącze się po WiFi z WiFi NodeMCU SUPLA_xxx...., więc odległości rzędu centymetrów.
Dodam że Erase Device również robię...
Dziwne jest to że pokazuje mi 22kb wolnej pamięci? Czy tak ma być?
Programuje i testuje zawsze na biurku w tym samym miejscu. NodeMCU wpięty po USB do latopa z którym łącze się po WiFi z WiFi NodeMCU SUPLA_xxx...., więc odległości rzędu centymetrów.
Dodam że Erase Device również robię...
Dziwne jest to że pokazuje mi 22kb wolnej pamięci? Czy tak ma być?
-
kurus
Jeśli masz gdzieś na dysku jakąś starsza wersje softu to wgraj ja i sprawdź czy problem się powtarza.
-
tomzi
Tu niespodzianka - znalazłem stary soft który mam do obsługi garażu i bramy - po wgraniu jest wszystko OK - GGv7.4.21kurus wrote: Fri Jan 05, 2024 12:51 pm Jeśli masz gdzieś na dysku jakąś starsza wersje softu to wgraj ja i sprawdź czy problem się powtarza.
Po skonfigurowaniu i resecie dioda zaczyna migać powoli - po czym łączy się z WiFi i zapala się na stałe (na GG 7.9.6 miga cały czas b. szybko)
Przekaźniki zapisują się i działają popawnie...
Zagadka?
Wczoraj miałem podobnie.
Wemos D1 mini:
Konfiguracja LED
Aktualizacja przez WWW
GUI dostępne
Szyfrowanie SSL
Przekaźniki
Przyciski
Warunkowanie
Pushover
1Wire -
DS18B20
Sensor DHT22
I2C -
Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106
Inne -
Linki bezpośrednie - odczyt wartości kanału
Po wgraniu przez Chrome objawy, jak u Ciebie (bardzo szybkie migotanie).
Kolejne wgrywanie softu (NodeMCU) - bez efektu.
Wygenerowałem soft jeszcze raz (wyrzuciłem szyfrowanie SSL - i tak się pokazuje w opcjach konfiguracji, warunkowanie i pushover - kiedyś też po zaznaczeniu tych powiadomień miałem problemy z softem) i po wgraniu przez Chrome bez zmian.
Poszło przez NodeMCU z włączoną funkcją "erase".
O dziwo, po którejś próbie udało się dodać do Cloud, ale dalej moduł był w trybie konfiguracji (status chyba:zainicjowany, gotowy).
Nie dało się wybrać i zapisać ustawień I2C - dla ekranu.
Po którymś usunięciu z chmury, ponownym wejściu na 192.168.4.1., udało się w końcu ustawić ekran i termometry.
Reszta też już jakoś poszła i wszystko działało. Tyle tylko, że teoretycznie. Moduł miał problemy z połączeniem (długo trwało logowanie), rozłączał się (na ekranie komunikat: rozłączono) i potrafił się losowo zawiesić (czasem po 2 min., czasem po godzinie).
I teraz ciekawostka.
Znalazłem stary soft w tej samej konfiguracji, ale w wersji 7.6.8.
Po wgraniu połączenie natychmiastowe i stabilny jak skała.
Poszukałem dalej i w wersji 7.7.6 też jest OK (ale konfiguracja trochę się różni /brak ekranu i dodany czujnik ciśnienia/).
Dodam tylko, że po drodze zmieniłem jeszcze trzy moduły Wemos i dwa NodeMCU v.3 (tutaj wydawało się być trochę bardziej stabilnie, ale strony konfiguracji wczytywały się bardzo wolno, albo wcale - bez względu na przeglądarkę /najszybciej było na Chrome w telefonie/).
Miała być chwila zabawy, a skończyło się na zarwanej nocy...
Generalnie zawsze szukam najpierw błędu po mojej stronie (zła płytka, uwalone komponenty, błędy przy wgrywaniu softu). Ale tutaj ewidentnie coś jest nie tak, albo robię coś źle, czego nie potrafię skorygować. Do napisania postu skłonił mnie problem opisany przez kolegę @tomzi.
PS. Ostatnio wgrywałem też trochę softu do minitiggerów, ale generowałem go przez JSON. Tutaj nie ma żadnych problemów. Wszystko konfiguruje się i pracuje, jak powinno.
Wemos D1 mini:
Konfiguracja LED
Aktualizacja przez WWW
GUI dostępne
Szyfrowanie SSL
Przekaźniki
Przyciski
Warunkowanie
Pushover
1Wire -
DS18B20
Sensor DHT22
I2C -
Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106
Inne -
Linki bezpośrednie - odczyt wartości kanału
Po wgraniu przez Chrome objawy, jak u Ciebie (bardzo szybkie migotanie).
Kolejne wgrywanie softu (NodeMCU) - bez efektu.
Wygenerowałem soft jeszcze raz (wyrzuciłem szyfrowanie SSL - i tak się pokazuje w opcjach konfiguracji, warunkowanie i pushover - kiedyś też po zaznaczeniu tych powiadomień miałem problemy z softem) i po wgraniu przez Chrome bez zmian.
Poszło przez NodeMCU z włączoną funkcją "erase".
O dziwo, po którejś próbie udało się dodać do Cloud, ale dalej moduł był w trybie konfiguracji (status chyba:zainicjowany, gotowy).
Nie dało się wybrać i zapisać ustawień I2C - dla ekranu.
Po którymś usunięciu z chmury, ponownym wejściu na 192.168.4.1., udało się w końcu ustawić ekran i termometry.
Reszta też już jakoś poszła i wszystko działało. Tyle tylko, że teoretycznie. Moduł miał problemy z połączeniem (długo trwało logowanie), rozłączał się (na ekranie komunikat: rozłączono) i potrafił się losowo zawiesić (czasem po 2 min., czasem po godzinie).
I teraz ciekawostka.
Znalazłem stary soft w tej samej konfiguracji, ale w wersji 7.6.8.
Po wgraniu połączenie natychmiastowe i stabilny jak skała.
Poszukałem dalej i w wersji 7.7.6 też jest OK (ale konfiguracja trochę się różni /brak ekranu i dodany czujnik ciśnienia/).
Dodam tylko, że po drodze zmieniłem jeszcze trzy moduły Wemos i dwa NodeMCU v.3 (tutaj wydawało się być trochę bardziej stabilnie, ale strony konfiguracji wczytywały się bardzo wolno, albo wcale - bez względu na przeglądarkę /najszybciej było na Chrome w telefonie/).
Miała być chwila zabawy, a skończyło się na zarwanej nocy...
Generalnie zawsze szukam najpierw błędu po mojej stronie (zła płytka, uwalone komponenty, błędy przy wgrywaniu softu). Ale tutaj ewidentnie coś jest nie tak, albo robię coś źle, czego nie potrafię skorygować. Do napisania postu skłonił mnie problem opisany przez kolegę @tomzi.
PS. Ostatnio wgrywałem też trochę softu do minitiggerów, ale generowałem go przez JSON. Tutaj nie ma żadnych problemów. Wszystko konfiguruje się i pracuje, jak powinno.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
tomzi
@krycha88
Czy coś ruszyło w temacie?
Z mojej strony problem występuje nadal. Dzisiaj próbowałem kilku krotnie wygenerować soft (na innym laptopie tym razem z win 7, przeglądarka chrome, całkiem inna sieć WiFi) ale wciąż jest to samo.
Nie zapamiętuje nic innego poza ustawieniami WiFi, emailem, serwerem.
Urządzenie finalnie łączy się i rejestruje w chmurze ale brak jakichkolwiek kanałów, wejść czy wyjść
Nawet nazwa urządzenia w chmurze jest "defaultowa" pomimo zapisania własnej nazwy - w ESP
W tym czasie dioda cały czas miga bardzo szybko (jak w trybie konfiguracji) jednocześnie wystawiając swoje WiFi (SUPLA_xxxxx) do którego nie można się połączyć. Żeby do niego się połączyć trzeba tak czy inaczej wcisnąć 10x przycisk Flash na NodeMCU
Po wgraniu do ESP jakichś starych softów z dysku wszystko działa poprawnie
Bardzo proszę o pomoc!
Czy coś ruszyło w temacie?
Z mojej strony problem występuje nadal. Dzisiaj próbowałem kilku krotnie wygenerować soft (na innym laptopie tym razem z win 7, przeglądarka chrome, całkiem inna sieć WiFi) ale wciąż jest to samo.
Nie zapamiętuje nic innego poza ustawieniami WiFi, emailem, serwerem.
Urządzenie finalnie łączy się i rejestruje w chmurze ale brak jakichkolwiek kanałów, wejść czy wyjść
Nawet nazwa urządzenia w chmurze jest "defaultowa" pomimo zapisania własnej nazwy - w ESP
W tym czasie dioda cały czas miga bardzo szybko (jak w trybie konfiguracji) jednocześnie wystawiając swoje WiFi (SUPLA_xxxxx) do którego nie można się połączyć. Żeby do niego się połączyć trzeba tak czy inaczej wcisnąć 10x przycisk Flash na NodeMCU
Po wgraniu do ESP jakichś starych softów z dysku wszystko działa poprawnie
Bardzo proszę o pomoc!