Chciałem przedstawić kolejną wersję sterownika na szynę DIN opartego na ESP32 WROOM.
Najlepiej zobaczyć film z montażu i pracy tego sterownika: https://youtu.be/iTFpUcBTJ7Y
Kilka podstawowych danych:
1. Obudowa Kradex ZD 1006 + panel przedni (szybka)
2. Możliwość wymiany płytki dolnej gdzie albo mamy 8 przekaźników lub 4 przekaźniki i 4 kanały na mosfetach do np. ściemniaczy (około 10A)
3. Przyciski 8 szt na optoizolacji do dowolnej konfiguracji
4. Zasilanie albo 5V 2A, lub 12-24V 1A (przy ściemniaczach może być zasilacz 100-200W)
5. Dwa sensory z optoizolacją
6. Przekaźniki 10A (specyfikacja mówi o15A)
7. Możliwość zastosowania zwykłych listew śrubowych lub jak na przykładzie bardziej praktyczne listwy zaciskowe rozłączne
8. Szyna I2C do wyświetlacza OLED 0,96 lub 1.3 + miejsce na czujnik np. BME280/ wyprowadzenie szyny I2C na inne urządzenia
9. Wymienny ESP32 Wroom - dzięki czemu można zapisać konfigurację i wymieniać mikrokontroler bez konieczności ustawiania wszystkiego w Cloud
10. Oprogramowanie to najnowsze GG
Przykładowe możliwe zastosowania sterownika:
1. Sterowanie oświetleniem 230V/12V - 8/4 kanały
2. Sterowanie gniazdkami 230V (2,3kW) - 8/4 kanały
3. Sterowanie paskami LED lub żarówkami 12/24V do około 150W a przy 24V nawet 300W na jeden kanał. Dostępne 4 kanały
4. Sterowanie bramami automatycznymi - 2 bramy i 2 czujniki zamknięcia
5. Praca jako termostat z szyną One-Wire na czujniki DS
6. Sterowanie roletami - 4 kanały
7. Ustawienia 8 przycisków w ramach możliwości GG czyli jako włączniki monostabilne/bistabilne/automaty schodowe
8. Możliwość użycia sterownika jako 10 szt AT lub 10 czujników (odpowiednia konfiguracja na stronie GUI)
Poniżej w załączniku schematy i dodatkowe zdjęcia sterownika:
Na sam koniec obecnie testowo mam same płytki PCB do samodzielnego zlutowania i w razie co wystawie je w sekcji Ogłoszenia/Giełda. Jeśli ktoś jest zainteresowany większą ilością piszcie na prv. Cena gotowego sterownika wychodzi na dzień dzisiejszy około 380zł (montaż w JLCPCB). Pewnie jak by zamówić większą ilość cena by spadła poniżej 300zł.
Sterownik domu ESP32 na szynę DIN
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Możesz to rozwinąć bo mnie to zaciekawiło, chodzi o optoizolacje dla sensorów na i2c?
Takie sterowniki są bardzo fajne, też wole takie sterowniki co robią większą ilość zadań, jak rozproszone 10 esp i każdy tylko zaświeca światło.
Minusem największym jest tutaj instalacja w domu bo musi być pod to odpowiednio przygotowana.
-
Nie to tylko PC817 aby odizolować się od GPIO mikrokontrolera (ESP32). Wszystkie wejścia tak zrobiłem aby indukujące się napięcia w przypadku długich kabli (albo blisko napięciowych) nie wpływały niekorzystnie na mikrokontroler, a w skrajnych przypadkach uniknąć uszkodzenia. Dodatkowo w przypadku wyjść impulsowych np. SO liczników energii, to tranzystor typu Otwarty kolektor (Open Colector) możemy podłączyć właśnie do "sensora" i w GUI Generic ustawić to wejście jako licznik impulsów i nie trzeba nic dodatkowo robićkurus wrote: Sun Jan 07, 2024 9:49 amMożesz to rozwinąć bo mnie to zaciekawiło, chodzi o optoizolacje dla sensorów na i2c?
Takie sterowniki są bardzo fajne, też wole takie sterowniki co robią większą ilość zadań, jak rozproszone 10 esp i każdy tylko zaświeca światło.
Minusem największym jest tutaj instalacja w domu bo musi być pod to odpowiednio przygotowana.
Schemat tego wejscia (praktycznie takie samo jest dla przycisków ale bez diodki LED):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
OK wszystko jasne, sam też tak robię, raz miałem przycisk pod esp32s2 dosłownie na przewodzie max 40cm obok jest 230V i uwałowo mi gpio, po dołożeniu pc817 jak ręką odjął.
-
Ile termostatów testowałes na tej płytce? Super to wygląda. Brawo
-
Bardzo fajny projekt. Gratulacje.
Poszedł priv.
Poszedł priv.
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://app.weathercloud.net/d4311785603
-
Teoretycznie można 8 termostatów, czyli tyle ile jest przekaźników, natomiast nie wiem czy jest sens Sprawdziłem i działa, ale nie testowałem jakoś długo.dawidd wrote: Sun Jan 07, 2024 1:15 pm Ile termostatów testowałes na tej płytce? Super to wygląda. Brawo
-
Czy mnie się wydaje czy poprzednia wersja była na LAN? Dlaczego zrezygnowałeś?
YoMan
-
Nie była, a to że nie dałem LAN w tej wersji to powodów jest kilka:YoMan wrote: Tue Jan 09, 2024 8:27 pm Czy mnie się wydaje czy poprzednia wersja była na LAN? Dlaczego zrezygnowałeś?
1. Nie mogę odpalić modułu LAN8720 aby działał z GUI Generic - zakładałem post ale nie poszło. Modułu WT32-ETH01 nie testowałem.
2. Ten moduł do LAN zabiera 11 pinów i aby taki sterownik miał sens trzeba iść w ekspandery po I2C. Niby nic wielkiego ale wolałbym to dobrze przetestować niż od razu narysować sterownik i tu patrz punkt 1
3. Ogólnie po wi-fi jest tak samo stabilnie i nigdy nie miałem z tym problemu od kilku lat. Jak ktoś ma metalową rozdzielnię, to wystarczy jednym kabelkiem wyprowadzić antenkę albo wprowadzić dodatkowy router do środka. Dodatkowo nie widziałem metalowej skrzynki aby jak router był w granicach kilku metrów to aby, był problem z zasięgiem.
4. Jak idzie się po LAN w rozdzielni, to niestety wszystkie moduły muszą być już po LAN i dokładanie jakiś elementów Supli w przyszłości odpada, bo praktycznie oprócz potencjalnych DIY nie ma rozwiązań od np. Zamela. Traci się elastyczność
5. W moim przekonaniu jak ktoś chce mieć inteligentny dom, to w pierwszej kolejności musi pomyśleć o sieci WI-FI. Nawet domowe routery tp-link Deco Mesh (np. seria x50) dobrze do tego się nadają, a nie kosztują majątku. Dzięki temu nie trzeba też wydawać dużej sumy na ułożenie wszystkiego w "gwiazdę" tylko może być układ hybrydowy. Część w gwiazdę jak oświetlenie, sterowanie bramami, czujniki, itp., a część jako moduły do puszek np. rolety, albo oddalone punkty świetlne.
Powyższe założenia są dlatego że taki sterownik, moduły do puszek przy dobrej sieci WI-FI są o rząd wielkości tańszym rozwiązaniem niż iście na maxa w systemy Grenton albo Ampio i samą szafę rozdzielczą za kilkanaście tysięcy.
Wiem że te drogie systemy wyglądają fajnie, ale cena całej instalacji tak odstrasza że uważam, że jest miejsce właśnie dla takich sterowników Supli i modułów do puszek, gdzie bardzo niewielkim kosztem mamy ten sam efekt inteligentnego domu
-
no właśnie mi się coś takiego kojarzyłoLukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am
Nie była, a to że nie dałem LAN w tej wersji to powodów jest kilka:
1. Nie mogę odpalić modułu LAN8720 aby działał z GUI Generic - zakładałem post ale nie poszło. Modułu WT32-ETH01 nie testowałem.
Czyli ewentualnie jako kolejna wersja?LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 2. Ten moduł do LAN zabiera 11 pinów i aby taki sterownik miał sens trzeba iść w ekspandery po I2C. Niby nic wielkiego ale wolałbym to dobrze przetestować niż od razu narysować sterownik i tu patrz punkt 1
No tutaj nie do końca się zgadzam. Jestem ze szkoły, że "kabel to kabel". Z wifi zawsze będzie więcej problemów a czy to 2% czy 20% to już zależy od konkretnej sytuacji chociaż zwykle, przyznaje, problemy z wifi oznaczały początek problemów z całą siecią tylko nieco później. Niemniej dyskusja jest czysto akademicka w aspekcie pkt. 1LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 3. Ogólnie po wi-fi jest tak samo stabilnie i nigdy nie miałem z tym problemu od kilku lat. Jak ktoś ma metalową rozdzielnię, to wystarczy jednym kabelkiem wyprowadzić antenkę albo wprowadzić dodatkowy router do środka. Dodatkowo nie widziałem metalowej skrzynki aby jak router był w granicach kilku metrów to aby, był problem z zasięgiem.
Dlaczego, w rozdzielni część może być LAN a część WiFiLukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 4. Jak idzie się po LAN w rozdzielni, to niestety wszystkie moduły muszą być już po LAN i dokładanie jakiś elementów Supli w przyszłości odpada, bo praktycznie oprócz potencjalnych DIY nie ma rozwiązań od np. Zamela. Traci się elastyczność
No to u mnie tak jest ale trochę z konieczności bo zabrakło kilku "kabelków". niemniej ponad 90% siedzi w rozdzielni.LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am 5. W moim przekonaniu jak ktoś chce mieć inteligentny dom, to w pierwszej kolejności musi pomyśleć o sieci WI-FI. Nawet domowe routery tp-link Deco Mesh (np. seria x50) dobrze do tego się nadają, a nie kosztują majątku. Dzięki temu nie trzeba też wydawać dużej sumy na ułożenie wszystkiego w "gwiazdę" tylko może być układ hybrydowy. Część w gwiazdę jak oświetlenie, sterowanie bramami, czujniki, itp., a część jako moduły do puszek np. rolety, albo oddalone punkty świetlne.
No tutaj chcąc być uczciwym trzeba oddać, że mają swoje atuty, między innymi dużo większą bazę urządzeń komercyjnych. W supli (niestety dla szarego kowalskiego) cały potencjał w DIY bo na samym ZAMELu ciężko mówić o pełnym usmartowieniu. Jeżeli nie umiesz sam programować i/albo lutować to nie masz możliwość w obecnej chwili spiąć SUPLI zLukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am
Powyższe założenia są dlatego że taki sterownik, moduły do puszek przy dobrej sieci WI-FI są o rząd wielkości tańszym rozwiązaniem niż iście na maxa w systemy Grenton albo Ampio i samą szafę rozdzielczą za kilkanaście tysięcy.
- alarmem
- domofonem
- kamerami
- klimatyzacjami i rekuperacją
- żaluzjami
- czujnikami poczty, deszczówki
- i wielu innych rzeczy
Tak naprawdę ostatnio nie mogłem nawet komuś polecić nic do sterowania ogrzewaniem, może na przyszły sezon. Te najdroższe systemy zepną ci wszystko a te nieco tańsze większość.
Znam osobiście ludzi, którzy poszli w sam top czyli KNX lub Loxone ... i rozumiem ich decyzję.LukaszH wrote: Thu Jan 11, 2024 8:01 am Wiem że te drogie systemy wyglądają fajnie, ale cena całej instalacji tak odstrasza że uważam, że jest miejsce właśnie dla takich sterowników Supli i modułów do puszek, gdzie bardzo niewielkim kosztem mamy ten sam efekt inteligentnego domu
1. ich było na to stać (jedna z tych instalacji Loxone kosztowała 280 tyś)
2. nie znam się a chce mieć smart
3. Ktoś mi polecił instalatora
4. Chce mieć najlepszy system, bezproblemowy
I nie dyskutuję z tymi tezami i nie będę ich bronił tylko przedstawiam punkt widzenia. Także niech wszystkie systemy sobie działają a każdy niech mniej lub bardziej świadomie się na to decyduje.
A wracając do merytoryki tego wątku: już poprzednia wersja była super i się zastanawiałem nad implementacją u siebie, teraz jest jeszcze lepiej. Jak przyjdzie "dzień" to pewnie wykorzystam Twój projekt ale na razie nie chce mi się wypruwać wszystkiego do zera. Niech ta moja prowizorka popracuje chociaz z 4-5 lat
YoMan