Supla do oświetlenia NEON

dfxmatti

Dzień dobry,

będę w przyszłym tygodniu montować na domu oświetlenie NEON (plan jest taki, aby oświetlić neonem obwód całego dachu (dach płaski) oraz tarasów). Wyszło mi około 110 metrów neonu, a więc wyjdzie trochę zasilaczy do tego. Wszystkie zasilacze planuję poprowadzić do garażu (tam pod rozdzielnią wydzieliłem specjalną skrzynkę na te zasilacze). Chce wszystko podpiąć pod Suple (bo mam bramę garażową i super działa).

W związku z powyższym, mam następujące pytanie:
1. Jaki moduł Supli wybrać do oświetlenia tego rodzaju?
2. Ile kostek bym potrzebował? Wystarczy jedna i podpiąć pod nią wszystkie zasilacze?
3. Jak to podpiąć? :)

Docelowo chciałbym całym oświetleniem zewnętrznym (domu) sterować właśnie z Supli i zaprogramować to czasowo (to jest włączenie o określonej godzinie + wyłączenie o określonej godzinie). Będę wdzięczny za pomoc.

Przy okazji wszystkiego dobrego dla wszystkich Forumowiczów w Nowym Roku!
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Pierwsze co najważniejsze wg mnie to posegregować dobrze zasilacze po prądzie.

Może dobrym rozwiązaniem byłby ROW-04M

Code: Select all

https://supla.zamel.com/product/modulowy-4-kanalowy-odbiornik-wi-fi-row-04m/
natomiast obciążalność jednego przekaźnika do 5A nie wiem jak mocno to jest testowane czy faktycznie można to obciążać ciągle prądem 5A czy lepiej trochę mniej. Ja osobiście uważam że lepiej nie stosować wartości znamionowych obciążeń jeśli się da a mieć jakieś 10-20% zapasu

Opcjonalnie jest wersja ROW-01 16A

https://supla.zamel.com/product/odbiornik-wi-fi-dopuszkowy-1-kanalowy-16-a-dwukierunkowy-row-01-16a/
tu masz większe obciążenie ale masz tylko 1 kanał. ROW-04 da Tobie 4 kanały w 1 urządzeniu.

Inna opcja to ROW-07

https://supla.zamel.com/product/odbiornik-wi-fi-natynkowy-7-kanalowy-row-07/
Wg dokumentacji obciążalność styku to również 5A.

Można podejść do tematu jeszcze inaczej. Jeśli masz przekraczanie danych napięć przez zasilacze to dajesz pod wyjścia ROW04 albo ROW07 zewnętrzne przekaźniki które mogą znieść duże obciążenia i przez ich styki NO podpinasz zasilanie zasilaczy, np. takie przekaźniki na szynę

https://sklepzamel.com/produkt/przekaznik-elektromagnetyczny-pem-01230/
osobiście w każdym przypadku nawet jak masz zasilacz 4A a neon bierze 3A to i tak liczyłbym to co może pobrać zasilacz czyli 4A tak dla bezpieczeństwa
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

dfxmatti wrote: Tue Jan 02, 2024 10:53 am Dzień dobry,

będę w przyszłym tygodniu montować na domu oświetlenie NEON (plan jest taki, aby oświetlić neonem obwód całego dachu (dach płaski) oraz tarasów). Wyszło mi około 110 metrów neonu, a więc wyjdzie trochę zasilaczy do tego. Wszystkie zasilacze planuję poprowadzić do garażu (tam pod rozdzielnią wydzieliłem specjalną skrzynkę na te zasilacze). Chce wszystko podpiąć pod Suple (bo mam bramę garażową i super działa).

2. Ile kostek bym potrzebował? Wystarczy jedna i podpiąć pod nią wszystkie zasilacze?

Docelowo chciałbym całym oświetleniem zewnętrznym (domu) sterować właśnie z Supli i zaprogramować to czasowo (to jest włączenie o określonej godzinie + wyłączenie o określonej godzinie). Będę wdzięczny za pomoc.

Pierwsze pytanie czy to bedzie neon czy led udajacy neon, drugie pytanie czy chcesz sterować tylko on/off czy też regulować jasnością (jesli led), trzecie pytanie czy monokolor czy wielokolorowy, czwarte pytanie czy ma być kilka obwodów np. Podzielonych na strony budynku czy jeden wspólny, piąte pytanie: 110m ale jaka moc na mb, szóste pytanie jakie zasilanie 230/24/12?
YoMan

YoMan wrote: Tue Jan 02, 2024 8:01 pm
dfxmatti wrote: Tue Jan 02, 2024 10:53 am Dzień dobry,

Pierwsze pytanie czy to bedzie neon czy led udajacy neon, drugie pytanie czy chcesz sterować tylko on/off czy też regulować jasnością (jesli led), trzecie pytanie czy monokolor czy wielokolorowy, czwarte pytanie czy ma być kilka obwodów np. Podzielonych na strony budynku czy jeden wspólny, piąte pytanie: 110m ale jaka moc na mb, szóste pytanie jakie zasilanie 230/24/12?
Będzie to neon. Zasilany 50m poprzez kabel stabilizator (który będzie podłączony bezpośrednio do puszki). Będą różne odcinki, ale najdłuższy 42m (obwód dachu płaskiego). Pozostałe miejsca nie więcej jak 20m. Do każdego danego miejsca (np. dach, taras mały, taras duży, etc.) będzie osobny stabilizator (https://allegro.pl/oferta/kabel-stabili ... 4448979617 - coś takiego, który połączę bezpośrednio do puszki - właśnie docelowo do Supli). Supła ma sterować tylko on/off dla każdego odcinka oddzielnie (a więc osobno puszka + supła dach, osobno taras mały, osobno taras duży - to znaczy tak, aby móc włączyć/wyłączyć poszczególne oświetlenie). Nie będzie regulacji jasnością.
maly_13

czyli jest to led nie typowy neon neon zasilany jest od 1000V do 10000V
w użyciu: supla, nettemp...
YoMan

dlatego dopytałem kolegę bo mi się mało prawdopodobne wydawało, żeby prawdziwy neon montował.
Zwykły LED COB.
W takiej sytuacji zalecałbym jednak sterowanie jasnością. Skoro zasilacze w garażu to nie ma problemu ale brak odpowiedzi na pozostałe pytania więc ciężko coś doradzić.
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie do końca jest to zwykły LED COB, bo zasilany jest 230V DC. Nie miałem tych taśm w ręku i nie bardzo wiem, czy dają się ściemniać.
A te "zasilacze" to zwykły prostownik 230V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

Faktycznie patrząc po "zasilaczu" tak jest czyli prawdopodobnie łączone około 120 diodek po 2V w szereg i tylko potrzeba wyprostować prąd. Nie lubię takich rozwiązań :D
Pozostanę przy swoim, tj taśma LED COB na 24V jako najlepszym rozwiązaniu
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To nie jest wbrew pozorom złe rozwiązanie. Przy 230V potrzeba znacznie mniejszych prądów, a co za tym idzie przekrojów przewodów i zasilaczy. Autor pisze o 110 m tej taśmy, to przy 24V trochę "amperów" byłoby potrzebne.

Link do taśmy LED: https://allegro.pl/oferta/tasma-neon-co ... 4448932609
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Duch__
Been thanked: 6 times

1650W żeby oświetlić dom z zewnątrz? :roll: A ja się zastanawiałem czy moje 4 halogeny LED po 10W każdy to nie za dużo. :lol:

Return to “Pomoc”