gdzie można kupić sprzęt?

pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
Enc

0xFF

Też macie takie "budżetowe" wersje bez śrubek mocujących osłony przewodu, czy tylko ja się załapałem? ;-)
vcompl

miałem śrubki ;)

Sama obudowa wizualnie jest ok ale tak jak pisąłem wszystko mega delikatne.

Miałem też stracha wlutowując piny dla UART, że się ściezko odlepią.

"Polak potrafi" ; ciekawe ile krajowe wersje będą kosztowały.

Jeżeli będą trwalsze to spoko można zapłacić ok 70-80 zł
furia

pzygmunt wrote:Na dniach będziemy mieli trzy moduły

1. Rozszerzenie dla Raspberry
2. Moduł bramowy zailany 12V (dwa przekaźniki, dwa czujniki otwarcia, termometr)
3. Moduł startowy zasilany 5V (dwa przekaźniki)

Wszystko montowane SMD.
Z "na dniach" zrobił się miesiąc i ponad...
Wiadomo już coś?
vcompl

furia - np kamami.pl sprzedaję moduły współpracujące z projektem nettemp, forumowicze nettemp zaprojektowali swoje własne płytki i są one do kupienia. (z drugiej strony projekt nettemp pojawił się pod koniec 2014 wiec to osiągnięcia średnie)

Dobrze, że choć w ekspresowym tempie pojawił się firmware dla chińskiego modułu przekażnika z sonoff.

Rzeczywiście ludzie z SUPLA powinni podać wiecej informacji.
0xFF

Uważam, że nie trzeba siedzieć i czekać.
Jest dużo modułów I/O dedykowanych do RPi, które zadziałają ze SUPLA.
Np. taki tani moduł wyjściowy:
https://kamami.pl/moduly-rozszerzajace- ... ry-pi.html
Nie ma wejść, ale do prostych zadań sterowania jak najbardziej się nadaje.

Czy bardziej rozbudowane:
https://sklep.wizro.pl/moduly-rozszerze ... i-bb2.html
https://sklep.wizro.pl/moduly-rozszerze ... 3b2bb.html

Z dwoma powyższymi nie miałem do czynienia i nie wiem jak wygląda tam sprawa zabezpieczenia wejść, ale przystosowanie do SUPLA to kwestia zdefiniowania, które GPIO za co odpowiada.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Moduł dla Raspberry PI i moduł bramowy są gotowe i czekają na magazynie. Nie mamy jeszcze wyników badań pod kątem CE, brak logistyki i kasy fiskalnej. Żadna z firm nie obsługiwała nigdy klienta detalicznego. Brak też instrukcji dla modułu bramowego. Jeżeli ktoś chce kupić któryś z modułów ale na fakturę to niech się zgłosi na priv-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
furia

pzygmunt wrote:Moduł dla Raspberry PI i moduł bramowy są gotowe i czekają na magazynie. Nie mamy jeszcze wyników badań pod kątem CE, brak logistyki i kasy fiskalnej. Żadna z firm nie obsługiwała nigdy klienta detalicznego. Brak też instrukcji dla modułu bramowego. Jeżeli ktoś chce kupić któryś z modułów ale na fakturę to niech się zgłosi na priv-a.
Właśnie o takie informacje mi chodziło.
Swoją drogą - cała ta papierologia wokół sprzętu i zakładania firmy jest w tym kraju co najmniej w połowie zbędna (buduję dom i jak mam iść do urzędu załatwiać sprawy związane choćby z przyłączami wody prądu itp to żona serwuje mi relanium:)

jeżeli chodzi i inne moduły. to prawdę mówiąc wolę poczekać przynajmniej z kilku powodów - najważniejszy: pzygmunt włożył w projekt swoją pracę, czas i pieniądze i choćby dla tego będę wolał kupić sprzęt właśnie od niego! Nawet jeżeli będzie trochę drożej :) Po drugie ważne dla mnie jest instrukcja i wsparcie forum czyli WAS! bo nie potrafię programować (troszkę liznąłem arduino ale to trochę).

Prawdę mówiąc chciałbym oprzeć cały dom na supli: sterowanie 7 roletami, bramą wjazdową, garażową, furtą i oświetleniem zewnetrznym. Aaa i dla ewentualnego bajeru RGB w salonie.
vcompl

Furia - uważał bym ze stosowaniem urządzeń bez cerftyfikatów. Ok dla małych napięć i małych prądów ryzyko jest minimalne.

Ale jak widze jak chińczycy piszą, że delikatne złącza i ścieżki wytrzymaja prąd 10A to mi się kosa w kieszenie otwiera ;)

Nawet jak robię prototyp to go nie testuję tak jak testuje sie w laboratorium (przebicia, przegrzania, zawilgocenie, itp)

Return to “Ogólna dyskusja”