Supla SBW-02/ANT (rozwój oprogramowania systemu)

dfxmatti

Dzień dobry, ostatnimi czasy podłączyłem w garażu do silnika bramy (Hormann supramatic 3e) moduł SBW-o2/ANT, który działa super, ale nie pokazuje (bez kontraktona) położenia bramy (z uwagi na sposób montażu mojej bramy, montaż kontraktona jest bardzo kłopotliwy i wątpliwe, że będzie sprawnie działać). Co ciekawe, wczoraj podłączyłem do rolet w domu moduł SRW-01 i programując go na serwerze Supli (m. in. harmonogram i czas otwarcia) zobaczyłem, że właśnie mierząc czas otwierania i zamykania (w sekundach) i wpisując go na serwerze, moduł ten automatycznie pokazuje mi położenie poszczególnych rolet i w tym wypadku nie wymaga to żadnego kontraktona.

W związku z powyższym, mam pytanie: czy można jakoś systemowo wprowadzić taką możliwość (zaprogramować system Supli) do SBW-02? To znaczy, zamiast kontraktonu wpisać czas otwarcia i zamknięcia i wówczas moduł ten będzie mi automatycznie pokazywać stan % otwarcia (czyli analogicznie jak robi to SRW-01?
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Pamiętaj iż czas jest liczony od naciśnięcia przycisku w supli czy w aplikacji lub fizycznego podłączonego do modułu supli
Czas liczy jaki jest podawane zasilanie na roletę , mamy dwa osobne wyjścia dla otwórz i zamknij - w bramie jest jedno wejście
Jak użyjesz pilota od bramy to wszystko się posypie kierunek i czas
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Roleta jest w pełni kontrolowana przez SRW i tam taki czas można liczyć. Brama ma swoją automatykę co uniemożliwia obliczenie pozycji bramy na podstawie czasu. Zachęcam do podłączenia kontaktronu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A jak bramę otworzysz z pilota bądź z przycisku, to Twój SBW-02/ANT nie będzie miał o tym pojęcia, a co za tym idzie nie poinformuje o tym fakcie Supla Cloud, a dalej Supla Cloud nie przekaże Ci stanu bramy do Twojej aplikacji Supla na smartfonie.

:D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dfxmatti

Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 09, 2024 2:52 pm A jak bramę otworzysz z pilota bądź z przycisku, to Twój SBW-02/ANT nie będzie miał o tym pojęcia, a co za tym idzie nie poinformuje o tym fakcie Supla Cloud, a dalej Supla Cloud nie przekaże Ci stanu bramy do Twojej aplikacji Supla na smartfonie.

Zgoda, ale w przypadku posiadania takiej funkcji w Suplacloud, to wówczas zasadniczo mógłbym całkowicie wyeliminować konieczność używania pilota (bo apkę supka w telefonie może mieć każdy z domowników, a nie ma co ukrywać otworzenie z poziomu apki jest równie łatwe, jak otwieranie pilotem) ;)
MadOnion78

dfxmatti wrote: Tue Jan 09, 2024 12:36 pm ... (z uwagi na sposób montażu mojej bramy, montaż kontraktona jest bardzo kłopotliwy i wątpliwe, że będzie sprawnie działać)...
Jeśli to nie problem, podziel się zdjęciem - może coś doradzimy :)
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

dfxmatti wrote: Wed Jan 10, 2024 11:57 am
Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 09, 2024 2:52 pm A jak bramę otworzysz z pilota bądź z przycisku, to Twój SBW-02/ANT nie będzie miał o tym pojęcia, a co za tym idzie nie poinformuje o tym fakcie Supla Cloud, a dalej Supla Cloud nie przekaże Ci stanu bramy do Twojej aplikacji Supla na smartfonie.

Zgoda, ale w przypadku posiadania takiej funkcji w Suplacloud, to wówczas zasadniczo mógłbym całkowicie wyeliminować konieczność używania pilota (bo apkę supka w telefonie może mieć każdy z domowników, a nie ma co ukrywać otworzenie z poziomu apki jest równie łatwe, jak otwieranie pilotem) ;)
Automatyka bramy może ją zatrzymać awaryjnie (fotokomórki), zmienić kierunek, może się też sama zamknąć. Ogólnie Supla musiałaby zastąpić centralę bramy aby to miało sens.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mixerek

Sprawdź w instrukcji czy masz wyjście programowalne AUX. ja mam w napędzie beninca i można je zaprogramować na wiele sposobów, miedzy innymi zamiast kontraktonu

Return to “ZAMEL SBW-02”