GUI Generic GG 1.0.1 samoreset ustawień GPIO

pavel@

Witam

Zresetowało mi konfigurację GPIO w moim liczniku impulsów GUI Generic GG1.0.1 a niestety nie pamiętam jakie urządzenie było skonfigurowane pod który GPIO, fizycznie oczywiście mogę to sprawdzić ale były takie które były skonfigurowane ale nie były podłączone fizycznie. W wyniku czego po skonfigurowaniu mam konflikt kanałów. Da się jakoś to ogarnąć bez utraty ciągłości zliczania danych na liczniku?

Update

Ruszyło przypisałem GPIO właściwe dla fizycznego sprzętu i według mojej logiki do non fizycznego (losowo ;) )

i Się doigrałem okazało się że zliczane impulsy również wyparowały co poskutkowało ogromnym wynikiem minusowy na wykresie w APP ale tego się spodziewałem, co ciekawe w Cloud nie ma tego efektu. Jak to interpretować?

Idąc dalej by temu zapobiec podjąłem próbę wpisania ręcznie wartości impulsów i tu :shock: okazuje się że w wersji GG1.0.1 max co można wpisać to 100 jak poniżej

Czy w obecnej sytuacji mogę użyć funkcji Uwzględnij wartość dodaną w historii (niezalecane) w Cloud czy w totalu się wszystko rozjedzie ?
Innym pomysłem jest wygenerowanie nowego GG i próba wgrania go na GG1.0.1 licząc na to że GUID pozostanie bez zmian co wy na to ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

pavel@ wrote: Tue Jan 09, 2024 9:53 am pisałem GPIO właściwe dla fizycznego sprzętu i według mojej logiki do non fizycznego (losowo ;) )

i Się doigrałem okazało się że zliczane impulsy również wyparowały co poskutkowało ogromnym wynikiem minusowy na wykresie w APP ale tego się spodziewałem, co ciekawe w Cloud nie ma tego efektu. Jak to interpretować?

Idąc dalej by temu zapobiec podjąłem próbę wpisania ręcznie wartości impulsów i tu :shock: okazuje się że w wersji GG1.0.1 max co można wpisać to 100 jak poniżej

Czy w obecnej sytuacji mogę użyć funkcji Uwzględnij wartość dodaną w historii (niezalecane) w Cloud czy w totalu się wszystko rozjedzie ?
Innym pomysłem jest wygenerowanie nowego GG i próba wgrania go na GG1.0.1 licząc na to że GUID pozostanie bez zmian co wy na to ?
Najlepiej tutaj nic nie ruszać :)

Cloud potrafi rozpoznać tzw. "reset licznika" i nie pokazuje tych wartości na minusie, tylko liczy dalej jakby nic się nie stało.
W apkach ta funkcja została właśnie wprowadzona. W wersji 24.01 jest też wykrywanie resetów licznika, ale aby to zadziałało na "starych danych", to trzeba wyczyścić dane aplikacji z telefonie. Wtedy trzeba apkę od nowa ustawić, ale jak pobierze dane, to już nie będzie tego minusa.
Ewentualnie poczekaj na nowszą wersję apki - powinno być dodane wykrywanie takich resetów w danych historycznych i wtedy samo się zaktualizuje bez konieczności czyszczenia danych aplikacji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pavel@

Dzięki Klew

Faktycznie odinstalowałem i zainstalowałem Apkę ponownie i wykres minusowy zniknął

Return to “GUI Generic”