Już mam rozwiązanie oparte na module Yunshan + jedna dioda Schottky-ego.
Założę na to oddzielny wątek, ale pokrótce możliwości oprogramowanego układu:
- włączenie przekaźnika ze smartfona na stałe, czyli włącz/wyłącz,
- włączenie tego samego przekaźnika ze smartfona na zaprogramowany czas (od 1 sekundy do 1 godziny ustawiany w trybie konfiguracji modułu),
- włączenie tego samego przekaźnika na zaprogramowany czas jw. przełącznikiem monostabilnym, czujką PIR, sensorem NO, etc podłączanych na wejściu transoptora w module, czyli niepodatnym na zakłócenia,
- możliwość wyłączenia przekaźnika (załączonego elementami jw) ze smartfona przed upływem zaprogramowanego czasu,
- sterowanie przekaźnikiem z harmonogramu albo funkcją - stałe włącz/wyłącz, albo włączenie na zaprogramowany w module czas,
- czujnik DS18B20 z korekcją temperatury oraz czujnik DHT22 też z korekcją temperatury, czujniki mogą działać dwa jednocześnie
- sterowanie diodą konfiguracyjną
Oczywiście aktualny stan przekaźnika w każdym przypadku widoczny jest na smartfonie.
Układ prototypowy u mnie już działa bez zarzutu.
Czasowe podtrzymanie zasilania
-
jerzy
Bardzo interesujące rozwiązanie - takie wszystkomające.
Z poważaniem: Jerzy
-
Zybi
Powiem szczerze, że testując obecnie układ sam jestem zaskoczony jego funkcjonalnością w stosunku do pierwotnych założeń teoretycznych.
Podłączyłem na wejście czujkę PIR HC-SR505 i ku mojemu zaskoczeniu promieniowanie wi-fi modułu nie zakłóca jej działania, tak jak to mam przy lampie na garażu z softem Timer-a.
Jaj na razie największym mankamentem układu jest brak możliwości zmiany ikonki do wyzwalania Timera (ustawiłem) otwarcie drzwi i odpowiedni opis.
W tym momencie nie do końca zgadzam się z narracją Przemka w wątku "Alternatywnych ikonek":
viewtopic.php?f=9&t=2405&start=80
Mnie bardzo brakuje w kanale do sterowania/wyzwalania czasowego przekaźnika możliwości wyboru innej ikonki.
Nie widzę problemu, aby szybko dodać funkcjonalność, np. SUPLA_BIT_RELAYFUNC_CONTROLLING_TIMER z tymi samymi czasami w Cloudzie co dla Gate, ale z bogatszym/różnorodnym zestawem ikonek.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W protokole jest przewidziana funkcja, która odpowiada tej funkcjonalności i nazywa się
SUPLA_CHANNELFNC_STAIRCASETIME
W przypadku funkcji przekaźnika opisanych na bit-ach jest to
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER
SUPLA_CHANNELFNC_STAIRCASETIME
W przypadku funkcji przekaźnika opisanych na bit-ach jest to
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
wirowskm
Chętnie przetestuję taki soft, który klientem będzie załączał przekaźnik na określony czas, jeśli pojawi się na sonoff dual lub basic.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
-
Zybi
Niestety ja nie przewiduję do tych modułów takiej kompilacji.wirowskm wrote: Sun Jan 14, 2018 9:12 pm Chętnie przetestuję taki soft, który klientem będzie załączał przekaźnik na określony czas, jeśli pojawi się na sonoff dual lub basic.
Pozdrawiam,
Marek
-
wirowskm
OK.
To proszę o dokładną specyfikację, co powinienem kupić aby używać z Suplą funkcji czasowego (kilkuminutowego podtrzymania napięcia zarówno przyciskami monostabilnymi jak i klientem na androidzie.
Pozdrawiam,
Marek
To proszę o dokładną specyfikację, co powinienem kupić aby używać z Suplą funkcji czasowego (kilkuminutowego podtrzymania napięcia zarówno przyciskami monostabilnymi jak i klientem na androidzie.
Pozdrawiam,
Marek
-
MPL
Cześć,
czy może coś się w tym temacie zmieniło/zaktualizowało ?
Nie jestem jakoś jeszcze zbyt biegły w ,ale nie mogę tego znaleźć ...
czy może coś się w tym temacie zmieniło/zaktualizowało ?
Nie jestem jakoś jeszcze zbyt biegły w ,ale nie mogę tego znaleźć ...